AgnieszkaMaszner 22.10.2011 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Witam, Mam pytanie dotyczace producenta welny, ktora kombinacje uwazacie za najbardziej optymalna (cenowo wychodza podobnie) i ktory producent jest wg. Was "lepszy" : Isover Unimata 15cm + Unimata 10cmIsover Unimata 15cm+ Supermata 10cmURSA Silver 15cm + Ursa Silver 10cmURSA Silver 15cm+ URSA Platinum 10cm Z gory dzieki za podpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mogę jeszcze dodać MEGAROCK lub ROCKMIN gr 15 + 10 lub TOPROCK lub SUPERROCK gr. j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 27.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ja będę dawał ursę gold 15+10cmursa wyszła mnie najtaniej cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.10.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 I mamy komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 28.10.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Fajne jest to, że dzieciaki wełnę dobierają na zasadzie ceny a przepraszam, czy to jest Twoja sprawa jakimi kryteriami ktoś sie kieruje?? Przecież na Twoje poddasze tego materiału nie kupują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 30.10.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 no właśnie, cena to nienajlepsze kryterium przy wyborze bo przecież izolacja to wydatek raz na długie lata, ja akurat na poddasze wybrałem wspomnianą ecose 0,035 knaufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 no właśnie, cena to nienajlepsze kryterium przy wyborze bo przecież izolacja to wydatek raz na długie lata, ja akurat na poddasze wybrałem wspomnianą ecose 0,035 knaufa a dlaczego ta wełna jest lepsza od innych - bo była droższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betti8477 31.10.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 WITAM Jestem tu nowa, więc mam wiele pytań. Ponieważ jestem całkowitym laikiem (moja pierwsza budowa;)) tylko proszę się nie śmiać...Jakimi parametrami powinnam się kierować wybierając wełnę do ocieplania poddasza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 31.10.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 WITAM Jestem tu nowa, więc mam wiele pytań. Ponieważ jestem całkowitym laikiem (moja pierwsza budowa;)) tylko proszę się nie śmiać...Jakimi parametrami powinnam się kierować wybierając wełnę do ocieplania poddasza?? jak najlepszymi im niższy współczynnik wełny tym lepiej 0,033, 0,035 myślę, że wyższych nie ma sensu brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 31.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wyższy współczynnik = większa grubość konieczna do uzyskania tych samych efektów. JHak pisze Klaumet 0,035 to wartość pozwalająca uzyskać przy standarowych grubościach (25-30 cm na poddaszu) dobre parametry izolacyjne.A jakie dokładnie rozwiązanie masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betti8477 31.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 ok to już wiem, a jeszcze pytanko, jakiej firmy wełnę polecacie i dlaczego akurat tą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.11.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dokonując izolacji poddasza można zastosować wełnę zarówno w rolkach (MEGAROCK, TOPROCK) jak i w płytach (ROCKMIN, SUPERROCK). W przypadku ocieplenia poddasza istotne jest aby zastosować dwuwarstwowe ocieplenie - przykładowe rozwiązanie http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-–-typu-szczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3595 Dokonując wyboru wełny warto aby miała współczynnik przenikania ciepła w granicach 0,035-0,039. Pozwoli nam to uzyskać przy grubości 25-30 cm, odpowiednią izolacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek898 02.11.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dorzucam się pytaniem z trochę innej strony. Dach jest kryty folią, głębokość krokwi 25cm. Teoretycznie powinienem zachować 3 cm szczelinę i szukać wełny o grubości 22 cm. I z tym jest kłopot, bo znalazłem tylko jednego producenta z tą grubością wełny w dodatku niedostępną w tym rozmiarze w okolicznych hurtowniach. Moje pytanie brzmi, czy stosując wełnę o grubości 20 cm i robią w ten sposób większą szczelinę wentylacyją popełniam jakiś błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.11.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Oczywiście nie jest błędem grubsza warstwa powietrza nad ociepleniem z wełny. W połaciach dachowych bardziej niż grubości istotne jest pole powierzchni otworów między środowiskiem zewnętrznym a warstwą powietrza. Ale można zamontować izolacje w dwóch warstwach np. 10+12cm, które są standardowymi grubościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek898 03.11.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Raz co to za folia? Paroprzepuszczalna Strotexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 12.11.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 a dlaczego ta wełna jest lepsza od innych - bo była droższa? nie mówie że jest lepsza, mówie tylko którą wybrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba.dom. 20.11.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 w ostatnim tygodniu używaliśmy URSA Gold 20cm + 5cm -- bez zarzutu. nie kruszy się nadmiernie, wykonawcy zadowoleni, parametry izolacyjne bardzo dobre (0,035). Cena - 4PLN niżej na m2ja jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.11.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 to moze troche inaczej postawione pytanie cena / jakość(wspolczynnik) / grubość gdyby te 3 kryteria zestawic - czy ktos porównywal w ten sposob ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 21.05.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 a dlaczego ta wełna jest lepsza od innych - bo była droższa? Chociażby dlatego, że Knauf jest produkowana z surowców wtórnych, jest nieszkodliwa dla zdrowia i nie pyli przy montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk S. 22.05.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Chociażby dlatego, że Knauf jest produkowana z surowców wtórnych, jest nieszkodliwa dla zdrowia i nie pyli przy montażu. Dorzucę swoje skromne zdanie, że montowałem u siebie tą wełnę i jest rzeczywiście mniej pyląca. Co do tego czy jest lepsza każdy ma swoje opinie. Ja trochę poczytałem i popytałem na temat tej wełny i każdy kto nią ocieplał jest zadowolony. Nie ma to związku z ceną bo na rynku są droższe produkty od Knaufa. Moim zdaniem mają przystępną cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts