Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na poddasze URSA czy ISOVER ?

AgnieszkaMaszner

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczace producenta welny, ktora kombinacje uwazacie za najbardziej optymalna (cenowo wychodza podobnie) i ktory producent jest wg. Was "lepszy" :

Isover Unimata 15cm + Unimata 10cm

Isover Unimata 15cm+ Supermata 10cm

URSA Silver 15cm + Ursa Silver 10cm

URSA Silver 15cm+ URSA Platinum 10cm

Z gory dzieki za podpowiedzi !

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM

Jestem tu nowa, więc mam wiele pytań. Ponieważ jestem całkowitym laikiem (moja pierwsza budowa;)) tylko proszę się nie śmiać...Jakimi parametrami powinnam się kierować wybierając wełnę do ocieplania poddasza??

jak najlepszymi

im niższy współczynnik wełny tym lepiej

0,033, 0,035

myślę, że wyższych nie ma sensu brać

Wyższy współczynnik = większa grubość konieczna do uzyskania tych samych efektów.

JHak pisze Klaumet 0,035 to wartość pozwalająca uzyskać przy standarowych grubościach (25-30 cm na poddaszu) dobre parametry izolacyjne.

A jakie dokładnie rozwiązanie masz w projekcie?

Dokonując izolacji poddasza można zastosować wełnę zarówno w rolkach (MEGAROCK, TOPROCK) jak i w płytach (ROCKMIN, SUPERROCK).

W przypadku ocieplenia poddasza istotne jest aby zastosować dwuwarstwowe ocieplenie - przykładowe rozwiązanie http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-–-typu-szczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3595

Dokonując wyboru wełny warto aby miała współczynnik przenikania ciepła w granicach 0,035-0,039. Pozwoli nam to uzyskać przy grubości 25-30 cm, odpowiednią izolacyjność.

Dorzucam się pytaniem z trochę innej strony.

Dach jest kryty folią, głębokość krokwi 25cm. Teoretycznie powinienem zachować 3 cm szczelinę i szukać wełny o grubości 22 cm. I z tym jest kłopot, bo znalazłem tylko jednego producenta z tą grubością wełny w dodatku niedostępną w tym rozmiarze w okolicznych hurtowniach. Moje pytanie brzmi, czy stosując wełnę o grubości 20 cm i robią w ten sposób większą szczelinę wentylacyją popełniam jakiś błąd ?

Oczywiście nie jest błędem grubsza warstwa powietrza nad ociepleniem z wełny. W połaciach dachowych bardziej niż grubości istotne jest pole powierzchni otworów między środowiskiem zewnętrznym a warstwą powietrza. Ale można zamontować izolacje w dwóch warstwach np. 10+12cm, które są standardowymi grubościami.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 6 months później...
Chociażby dlatego, że Knauf jest produkowana z surowców wtórnych, jest nieszkodliwa dla zdrowia

i nie pyli przy montażu.

Dorzucę swoje skromne zdanie, że montowałem u siebie tą wełnę i jest rzeczywiście mniej pyląca. Co do tego czy jest lepsza każdy ma swoje opinie. Ja trochę poczytałem i popytałem na temat tej wełny i każdy kto nią ocieplał jest zadowolony. Nie ma to związku z ceną bo na rynku są droższe produkty od Knaufa. Moim zdaniem mają przystępną cenę