kasiawm 22.10.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Witamzwracam się do Was z prośbą o pomoc.W naszym 10-letnim bojlerze zrobiła się dziurka no i cieknie. Tymczasowo zakleiłem żywicą epoksydową. Poszukujemy bojlera 100 - 120 l. elektrycznego i nie wiem jaki kupić.Widziałem na allegro bojler 100 litrowy z Ardo - bardzo tani bo za niecałe 400 zł. Zaciekawił mnie bojler z firmy Ariston model Velis. Nie wiem czy lepiej zainwstować więcej kasy i kupić ten z Aristona czy też nie ma to różnicy i szkoda wydawać tyle pieniędzy.A może Wy z doświadczenia możecie mi jakiś bojler polecic. Bardzo proszę o pomoc.Z Góry Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 22.10.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 bojlery ze zwykłej emaliowanej blachy mają to do siebie, że wytrzymują tyle ile mają gwarancji. Kup bojler z nierdzewki - raz na zawsze swiety spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawm 22.10.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 pionan a możesz jakieś polecić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madula 04.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 A ja mam pytanie o wielkość bojlera. Mamy piec na ekogroszek Defro Duo Uni i zamierzamy ogrzewać nim wodę całe lato. Kupiliśmy bojler 140l a hydraulik zaleca większy. Rodzina narazie 2+1 (małe dziecko), kąpiele w wannie. Czy ma ktoś doświadczenia ze 140l to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.12.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 A ja mam pytanie o wielkość bojlera. Mamy piec na ekogroszek Defro Duo Uni i zamierzamy ogrzewać nim wodę całe lato. Kupiliśmy bojler 140l a hydraulik zaleca większy. Rodzina narazie 2+1 (małe dziecko), kąpiele w wannie. Czy ma ktoś doświadczenia ze 140l to za mało? Grzeję wodę całe lato takim kotłem. Bojler Kospel 140 litrów z podwójnym płaszczem dla 7 osób, co prawda większość zażywa kąpieli pod prysznicem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madula 04.12.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Grzeję wodę całe lato takim kotłem. Bojler Kospel 140 litrów z podwójnym płaszczem dla 7 osób, co prawda większość zażywa kąpieli pod prysznicem. Wnioskuję, ze 140l spokojnie wystarcza i kocioł chodzi sprawnie. Tez tak planowaliśmy. Hydraulik tzn monter od Defro zbił nas z tropu sugerując ze dla tego pieca lepszy większy bojler. Większe bojlery w większości są już przystosowane na panele słoneczne i są dużo droższe. Skoro u Was ok to pewnie i u nas będzie, więc chyba zostaniemy przy 140. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.12.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Jeśli planowalibyście solary to min. 300 litrów z podwójną wężownicą ale kiedy to się zwróci.Latem zasobnik 130 kg wystarczał gdzieś na 7 do 8 tygodni przy prawidłowym ustawieniu parametrów na sterowniku i korzystaniu ze stref czasowych na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madula 04.12.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zentek.m 17.12.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Stary temat ale podłączę się, potrzebuje bojler elektryczny do domku letniskowego w którym będą przebywać sporadycznie 2, max 3 osoby. Zastanawiałem się nad 100 litrowym ale nie wiem na który się zdecydować ponieważ mam duży wybór. Nie wiem czy też nie jest on za duży czy nie wystarczy 80 litrów. Może ktoś wie jak się oblicza zapotrzebowanie na ciepłą wodę w zależności ilu jest użytkowników. Proszę o jakąś rady na co zwracać uwagę przy wyborze takich urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Tak ciężko zastosować ci sie do filmiku powyżej? 100ltr będzie bezpieczne, chyba że do kąpieli w wannie, ale można przecież we dwoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zentek.m 20.12.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ok dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disel 15.05.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 witam .Ja też proszę o radę, czy warto zainwestować w BOJLER PIONOWY Z DWIEMA WĘŻOWNICAMI ? na razie instalator chce podłączyć obie węzownice do pieca c.o. Na razie solarów przez najbliższe lata nie będę montować. Czy jest jeszcze jakiś inny model bojlera 200-250L ?. Instalator twierdzi ze jest tylko ten z możliwością podłaczenia solarów. Czy jak na razie hydraulik podłączy obydwie węzownice do kotła c.o. to woda będzie szybciej się nagrzewać? Warto zainwestować w taki bojler ? Ja w tych sprawach jestem zielony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 pewnie ma coś do upchnięcia:) patrz na moc wężownicy czy powierzchnie wymiany ciepła, w dobrym zasobniku jedna wężownica jest dosyć duża a z dwoma będzie drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 15.05.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A ja mam pytanie o wielkość bojlera. Mamy piec na ekogroszek Defro Duo Uni i zamierzamy ogrzewać nim wodę całe lato. Kupiliśmy bojler 140l a hydraulik zaleca większy. Roduzina narazie 2+1 (małe dziecko), kąpiele w wannie. Czy ma ktoś doświadczenia ze 140l to za mało? Tak jak napisal ci kolega karoka. 140 l tylko dwuplaszczowy ( maja najwyzsza sprawnosc - to jakbys miala bojler w bojlerze) Moze byc Galmet Ja mam 140 Galmeta dwuplasz - 4 lata gwarancji. Zuzycie wody 300 l dziennie , 4 dorosle i 2 dzieci. Dwuplasz dogrewa wode o 10 st w 5 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 16.05.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 bojlery ze zwykłej emaliowanej blachy mają to do siebie, że wytrzymują tyle ile mają gwarancji. Kup bojler z nierdzewki - raz na zawsze swiety spokój Mój stojący Kospel 200 l nie wytrzymał nawet dwóch lat pomimo pięcioletniej gwarancji. Teraz zamontowany z nierdzewki ACV 160 i mam nadzieję że na bardzo długo bo tani to on nie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 16.05.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Teraz zamontowany z nierdzewki ACV 160 i mam nadzieję że na bardzo długo bo tani to on nie był Słuszne rozwiązanie - nierdzewka to nierdzewka - można je kupić w rozsądnej cenie (używane) nawet z 10 letnią gwarancją. Chociaż z drugiej strony w mojej kotłowni, nadal stoi zasobnik poziomy buderusa, który ma już 18 lat i funkcjonuje bez zarzutu. Ważnym elementem instalacji jest naczynie przeponowe i oczywiście nieszczęsna anoda przy używaniu zasobników emliowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 16.05.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Słuszne rozwiązanie - nierdzewka to nierdzewka - można je kupić w rozsądnej cenie (używane) nawet z 10 letnią gwarancją. Chociaż z drugiej strony w mojej kotłowni, nadal stoi zasobnik poziomy buderusa, który ma już 18 lat i funkcjonuje bez zarzutu. Ważnym elementem instalacji jest naczynie przeponowe i oczywiście nieszczęsna anoda przy używaniu zasobników emliowanych Mój wcześniejszy dwupłaszczowy też wytrzymał długo ale to było sporo wczesniej więc moze jeszcze jakoś to robili. Teraz to jest jakieś nieporozumienie żeby dwa lata nie wytrzymał. Może się jakiś felerny trafił. anoda była wymieniona. Mają go zabrać na sprawdzenie szczelności i zobaczymy co powiedzą. ACV po zarejestrowaniu bojlera na stronce i opłaceniu faktury daje dozywotnia gwarancję. Sąsiad jest ich przedstawicielem i mówi że to faktycznie bojlery nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.05.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 nie do zajechania ale w razie czego sprawdzą parametry wody i się okaże, że to wina wody u mnie zwykły poziomy za kilka stówek wytrzymał kilkanaście lat a czy była w nim anoda to nawet nie wiem jak się kupi emaliowany ze sredniej półki a nie te najtańsze to troche posłużą a jak woda jest mocno chlorowana to z taniej nierdzewki szybciej padnie niż emaliowany, bo pewnie poza hasłem nierdzewny nie ma żadnej informacji o stali, zawsze mnie zastanawia po co przy nierdzewce jest anoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 16.05.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 nie do zajenajtańszych w razie czego sprawdzą parametry wody i się okaże, że to wina wody u mnie zwykły poziomy za kilka stówek wytrzymał kilkanaście lat a czy była w nim anoda to nawet nie wiem jak się kupi emaliowany ze sredniej półki a nie te najtańsze to troche posłużą a jak woda jest mocno chlorowana to z taniej nierdzewki szybciej padnie niż emaliowany, bo pewnie poza hasłem nierdzewny nie ma żadnej informacji o stali, zawsze mnie zastanawia po co przy nierdzewce jest anoda Ten Kospel który padł nie był z tych najtańszych a ten z nierdzewki to chyba nie tylko z nazwy. Cena poraża każdego kto o nią zapyta. O ile wiem to ACV Smart żadnej anody nie ma. Wiem też że firma jest bardzo długo na rynku i produkty ma raczej z wyższej półki ale wszystko się okaże po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 16.05.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Nie zauważyłem też w karcie gwarancyjnej zapisu o warunkach jakie powinna spełniać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts