Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem. Chcemy zakupić działke (czerwona) lecz problem jest z droga dojazdową.

http://img832.imageshack.us/img832/7472/beztytuusij.jpg

W planach dzialki jest wyznaczona droga lecz ma ona tylko 3m i nie wiem czy da sie ją powiekszyc bo po lewej stronie drogi w domu jest okno (biała droga) a z prawej strony na granicy z sasiadem drzewa. Bylo by drugie wyjscie (zielona droga) lecz to juz teren (różowy) innego bardzo trudnego czlowieka z ktorym ni jak nie da sie dogadac. Na drodze bialej na koncu jest stodola ale jest do rozbiorki. Prosze o pomoc jak ta sprawe rozwiązac gdyz nie mam pojecia co robic w takich sprawach i czy jest jakas mozliwosc ze gmina bedzie musiala mi ze tak powiem 'dać' dojazd do dzialki.

z gory bardzo dziekuje za pomoc

pozdrawiam

Edytowane przez Miyako90

• 4 months później...
  • 4 weeks później...

Podpinam się do tematu sprawa dokładnie pasuje.

Zatrudniłem biuro projektowe do wykonania projektu i załatwienia pozwolenia, pojawił się problem z drogą dojazdową, więc bardzo proszę o pomoc znających się na sprawie.

Działkę mam od 10 lat jest ona usytuowana pomiędzy zabudowanymi działkami, wzdłuż działki jest droga prowadząca do dalszych domów, na mapkach wyszło że droga niema na całej długości 3m szerokości, pomiędzy płotami które stoją wzdłuż drogi jest 3,5m i to jest widoczne na mapce. Powiat za rządał pisma z gminy że droga jest normatywna a gmina nie chce takiego pisma wydać. Z tego co mi wiadomo to mapki są z 1960r jakieś 9lat temu gmina dała materiał i maszyny a my jako właściciele robociznę, droga została utwardzona i położyliśmy korytka deszczowe. Czy gmina po tej operacji nie powinna zaktualizować map?

• 1 month później...

Idz do gminy porozmawiaj z urzędnikiem niech ci powie jaka musi być minimalna szerokość drogi dojazdowej do tej działki lub niech właściciel tej działki złoży wniosek o wydanie Warunków Zabudowy jeśli ich nie ma.

Poza tym przed kupnem tej działki niech właściciel rozbierze ta szopę na swój koszt zęby się nie okazało ze ty to będziesz robił.

Powodzenia życzę.