Kuna 22.10.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Mam zamiar zamontować do ściany z gazobetonu stelaż GROHE z klozetem wiszącym WC . Obawiam się jednak że klozet będzie działał jak dźwignia . Czyli gdy na nim usiądzie osoba o większej wadze niż przeciętna (np. 150 kg) to kotwa się wyrwie ze ściany . Doradźcie szanowni forumowicze jakiej kotwy użyć do montażu tego stelażu aby nie obawiać się awarii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.10.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Mam zamiar zamontować do ściany z gazobetonu stelaż GROHE z klozetem wiszącym WC . Obawiam się jednak że klozet będzie działał jak dźwignia . Czyli gdy na nim usiądzie osoba o większej wadze niż przeciętna (np. 150 kg) to kotwa się wyrwie ze ściany . Doradźcie szanowni forumowicze jakiej kotwy użyć do montażu tego stelażu aby nie obawiać się awarii . Pręt gwintowany na wylot i wielkie podkładki pod nakrętką...(lekko wpuszczone w ścianę po drugiej stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 22.10.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 możesz zastosować kotwę chemiczną np: http://www.pattex.pl/content/view/271/230 (ta powinna być dostępna w jakiś marketach budowlanych). Aczkowlwiek kotwy do gazobetonu np. fisher wg aprobaty zapewniają prawie 1 kN wytrzymałości jedna. Czyli prawie 100 kg na wyrywanie każda. Nie obawiałbym się wyrwania stelaża ponieważ większe siły działają na ścinanie na kotwy mocujące muszlę niż na wyrywanie z racji momentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 22.10.2011 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Pręt gwintowany na wylot i wielkie podkładki pod nakrętką...(lekko wpuszczone w ścianę po drugiej stronie) To było by z pewnością najmocniejsze rozwiązanie . Ale mam już otynkowany dom i to rozwiązanie odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 22.10.2011 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 możesz zastosować kotwę chemiczną np: http://www.pattex.pl/content/view/271/230 (ta powinna być dostępna w jakiś marketach budowlanych). Aczkowlwiek kotwy do gazobetonu np. fisher wg aprobaty zapewniają prawie 1 kN wytrzymałości jedna. Czyli prawie 100 kg na wyrywanie każda. Nie obawiałbym się wyrwania stelaża ponieważ większe siły działają na ścinanie na kotwy mocujące muszlę niż na wyrywanie z racji momentu. Dziękuję , ciekawe rozwiązanie . Trochę mnie uspokoiłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 22.10.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 na wyrywanie to wychodzi około 35 kg na kotwę, liczyłem dla wagi 100 kg. Na Twoim miejscu bym zmodyfikował lekko zamocowanie w stelażu i dołożył mały ceownik walcowany np. c50 i dał 4 kotwy, bo to że kotwa ma wytrzymałość 1kn nic nie daje bo wytrzymałoś gazobetonu jest mniejsza i to on może puścić. Mocując u siebie stelaż nie zastanawiałem się że odpadnie, ale rozważania słuszne bo lipa by była jakby kibelek odpadł od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 22.10.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 na wyrywanie to wychodzi około 35 kg na kotwę, liczyłem dla wagi 100 kg. Na Twoim miejscu bym zmodyfikował lekko zamocowanie w stelażu i dołożył mały ceownik walcowany np. c50 i dał 4 kotwy, bo to że kotwa ma wytrzymałość 1kn nic nie daje bo wytrzymałoś gazobetonu jest mniejsza i to on może puścić. Mocując u siebie stelaż nie zastanawiałem się że odpadnie, ale rozważania słuszne bo lipa by była jakby kibelek odpadł od ściany antech z tym ceownikiem to niezły pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.05.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 O 5 lat spóźnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts