Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Do mojej dzialki jest wytyczona droga, ktorej jestem wspolwlascicielem w 1/4 czesci. Chcialbym czesc tej drogi utwardzic wysypujac na nia tluczen ceglany.

Czy musze pytac wspolwascicieli albo kogokolwiek innego o zgode, skoro dzialka jest drogą i chcialbym aby pelnila taka funkcje?

Edytowane przez figer
https://forum.murator.pl/topic/161998-utwardzenie-wspolnej-drogi-czy-mam-pytac-wspolwlascicieli/

Nie syp tłucznia ceglanego tylko betonowy, bo zrobisz syf i wtedy sąsiedzi się mogą pogniewać. A poza tym jak się robi coś za darmo to zwykle sąsiedzi biją brawo, dają grabę i mówią, że jesteś super sąsiad:) Ale uprzedzić trzeba.

Musisz też na sam początek wykorytować na odpowiednią głębokość, bo inaczej przy późniejszych działaniach wywieziesz na śmietnik to, co teraz wysypałeś...

blechert: to ja może jeszcze postrasze chłopaka - w tym roku miałem klienta - robili wspólnie drogę, w rachubę wchodziło 6 czy 8 "płatnikow". Do tego że drogę trzeba zrobić, wiedzieli od 3 lat, niektóre niższe osobówki "się wieszały", ale dopiero w tym roku się dogadali.

A zgodę sąsiada trzeba mieć, bo skargi do wszystkich świętych mogą wszystko zablokować.

Dzieki za odpowiedzi. Najgorsze, ze z jednym z sasiadow nie ma kontaktu.

Bede korytkowal i dam pod spod geowloknine.

Mowicie - tluczen betonowy - sprawdze cene. Jak wydole - bedzie betonowy.