Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić zawór mieszający 3-d

tomek6401

Recommended Posts

Witam.

Koledzy wczoraj spadło mi pokrętło od zaworu 3-d ,a że można te pokrętło włożyć w różnych ustawieniach nie wiem teraz jak on ma działać , czy przez pomyłkę nie ustawiłem źle i teraz zamykając mogę otwierać i odwrotnie .Chcę rozkręcić instalacje i go prawidłowo zainstalować tylko nie wiem w jakiej pozycji powinien być .

Dodałem zdjęcia mojej instalacji może coś z tego wywnioskujecie , ja nim chcę sterować c.o i c.w.u i nie wiem jak nim sterować aby wszystko grało ,po prostu jak go otworze to w środku jakie ma być przepływ .

https://picasaweb.google.com/lh/photo/TG3SIPQVOV78Qc0ESfOxTA?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/UjxGX1T7E9tQ-Ym_c9PRXQ?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/R0DLBbrbKn2kZG1GW-z9WA?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/QmXoCGKzevi6IDicv5D49g?feat=directlink

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tj, pokrętło ręczne tu mam fotkę tego zaworu ,

http://img42.imageshack.us/img42/4903/esbez3drg.jpg

w jakiej pozycji bym nie włożył ten pokrętło z powrotem to zawsze można nim kręcić tylko wtedy nie wiem kiedy i co otwiera , a jak go odkręcę to zobaczę od środka jak działa to będę go mógł założyć .Ja tym zaworem steruję dostawa ciepła do grzejników na piętrze , ale chyba jest tez ważna woda c.v.u

Wrzuciłem także całą moja stronę o mojej instalacji i opis pieca wraz ze sterownikiem.

https://picasaweb.google.com/111829439539519325998/InstalacjaCO?authuser=0&feat=directlink

rozumiem że chodzi o 3d ze zdjęcia nr11 on odpowiada za jakieś ogrzewanie na górze i albo działa jako bajpas albo grzeje coś po lewej stronie od piece, jak system jest rozgrzany to tylko przy dużym wychłodzeniu uda Ci się sprawdzić która rura jest otwierana w którym momencie najlepiej to wykonać podczas rozpalania, pół godziny to za krótko by coś wystygło

to że pompka szła bardzo głośno oznacza że zamknąłeś lub mocno zdławiłeś jej przepływ, ten zawór 3d ma za zadanie dawać powrót do pieca jest tak zwanym bajpasem powinien być ustawiony tak żeby grzało to co na górze a gdy zamkną się termostaty na grzejnikach ciepła woda powróciła do pieca by automatyka pieca go wyłączyła, 3d w tym miejscu jest zastosowany nieprawidłowo powinien tam być zawór różnicowy który samoczynnie się otwiera w momencie kiedy wszystkie termostaty na górze zostaną zamknięte, musisz spędzić trochę czasu nad jego wyregulowaniem najlepiej zamknij wszystkie termostaty na górze i przymykaj 3d tak mocno by pompa nie zaczęła szumieć potem otwórz termostaty i sprawdź czy wszystko grzeje prawidłowo gdyby nie bardzo delikatnie często kontrolując przymykaj 3d do momentu aż wszystko zacznie grzać i nic więcej

opisze to w słowach jak ja to rozumiem ;

zawór jest zamontowany na przejściu trzech rurek czyli ;

- z lewej strony jest to rura biegnąca do bojlera c.w.u.- ciepła woda

- za nim jest rura biegnąca na piętro jest c.o

- pod nim rura biegnąca od spodu pieca chyba jest woda z powrotów

https://picasaweb.google.com/lh/photo/QmX

i teraz co ja wykryłem jak nim przekręcałem :

przy przekręceniu go skrajnie w lewo czyli zamykam go mamy :

- lewa rurka gorąca

- prawa rurka robi się zimniejsza i pka strasznie szumi ( tj,rurka od c.o na piętro )

- rurka pod nim gorąca

przy otwarciu go skrajnym czyli w prawo mamy :

-lewa rurka gorąca

-prawa rurka gorąca

- rura pod nim robi się zimniejsza

I teraz nie wiem wo gule zasady działania tego zaworu wu mnie , to jeżeli od mamy być otwarty na trzy przeloty to muszę go może rozkręcić i popatrzeć w którym miejscu ma otwarte trzy przeloty i tak złożyć .Przykręcając go w czasie pracy to co robi albo co ja muszę nim przykręcać , jeżeli ma trzy przeloty to chce wiedzieć co mam nim sterować , po prostu kiedy i w którym momencie mam nim sterować i po co ?

teraz po tych wszystkich kombinacjach z tym zaworem , ustawiłem teraz tak że teraz mam gorące grzejniki, wcześniej były tylko ciepłe nigdy takich nie miałem i znów nie wiem czy to dobrze czy jeszcze jest źle ustawiony, dodam że żadna rurka nie jest zimna przy takim ustawieniu pokrętła. tylko czasami pompka tak dziwnie zaszumi .

dobrze to będzie jak zamiast tego zaworu 3d będzie zwykły trójnik i na tej rurce co powraca do pieca założony zawór różnicowy (równoważny to to samo tylko niektórzy używają tej drugiej nazwy) a teraz możesz bardzo delikatnie ruszyć tym zaworem by przestała pompka szumieć ale te ruchy to takie po 0,5mm, hydraulik który tą instalację zrobił wiedział że dzwonią tylko nie wiedział w którym kościele

Po 2- dniach użytkowania tego zaworu od powtórnego ustawienia moje spostrzeżenia są takie ;

- bardzo gorące są grzejniki, nie ma możliwości regulacji tym zaworem aby grzejniki były troszkę zimniejsze obecna tem.w pokoju 26 st.ustawiam tem,żądaną c.o np.na 60 st i wskazania na zamontowanej rurce wskaźniku temp. .c.o biegnącej na piętro tez jest 60 st., wszystkie trzy rurki są gorące ,Wcześniej miałem tak że przy żądanej 60 st c.o mogłem sterować tym zaworem taką temperaturą jaka chciałem na grzejnikach ,jak było za gorąco przykręciłem lekko zawór i już grzejniki były troszkę zimniejsze , teraz tego nie mam.

Zastanawiam się czy teraz mam źle czy wcześniej było źle , obecnie mogę tylko przykręcać termostatem przy grzejnikach , wcześniej ich nie ruszałem bo zaworem 3-d kręciłem.

Zawór w tej instalacji ma za zadanie ustawianie temperatury grzejników przymieszując wodę z powrotu do kotła by zmniejszyć temperaturę na grzejnikach.

Ma on zamykać lewą stronę (od kotła) a puszczać z dołu (powrotu). Jedno skrajne położenie ma puścić całą gorącą wodę na grzejniki a drugie skrajne położenie ma puścić wodę z powrotu na grzejniki zmniejszając ich temperaturę (zasada jak w mieszaczach do podłogówki zrobionych na zaworze 3D).

Pompa musi mieć możliwość pracy bez zdławienia przepływu bo albo zasysa wodę gorącą albo zimną.

Jednym słowem musi przesłaniać lewą stronę i dół zamiennie prawa cały czas ma być otwarta (mam nadzieję że jasno napisałem)

3D.JPG

Edytowane przez robdk

robdk , to aby mi to wszystko chodziło to muszę jednak rozkręcić ten zawór i ustawić go tak jak na rysunku , wtedy :

-skalę ustawić od dołu czyli z lewej strony i jak będę przekręcał do góry ( tak jak wskazówki zegara ) to będę zmniejszał ciepło na grzejnikach ? lub

-skalę ustawić na górze czyli z prawej strony i jak będę przekręcał na dół to wtedy będę zmniejszał ciepło na grzejnikach ?

Która opcja jest dobra ?

http://img17.imageshack.us/img17/1914/dscf0925y.th.jpg

Aby go rozkręcić muszę odciąć wodę tylko nie wiem jak - dwa zawory mam to je zakręcę ale jak zakręcić wodę która idzie lewą rurką z pieca ?, chyba że się da go ustawić bez rozkręcania ?

Jakie ustawienie tego zaworu jest przy grzania tylko wody c.w.u.czy tez się nim kręci ?

Edytowane przez tomek6401

Wodę CWU bierze pompka bezpośrednio z kotła z pominięciem tego zaworu i jest sterowana prawdopodobnie przez sterownik kotła jak będzie odpowiednia temperatura na kotle.

Więc tym zaworem regulujesz tylko i wyłącznie grzejniki.

Podaj typ i producenta zaworu to może się coś w necie znajdzie i obejdzie się bez rozbierania instalacji.

Dodam tylko, że ten zawór ma obrót tylko o 90 st. możesz wykluczyć od razu położenie w którym pompa rzęzi (nie ma przepływu) oraz tą pozycję którą masz teraz. Pozostały ci tylko dwie pozycje i obie powinny być dobre z tą różnicą że obrót w tym samym kierunku w jednym przypadku będzie zwiększał temperaturę a w drugim odwrotnie. Ale to nie ma znaczenia na działanie układu.

Posiadam Zawór 3-drogowy Esbe ,moje obecne położenie tego zaworu jest tak :

- daję skrajnie na dół - pompa rzęzi

- daje skrajnie na górę - pompa rzęzi

jak przekręcę minimalnie zaworem aby pompa przestała szumieć czy ruch dolny czy górny - pompa nie rzęzi ale temperatura się nie zmniejsza .

są cztery próby , ale powiedz czy tylko jedna jest prawidłowa , czy to nie ważne która ważne jest to aby po przykręceniu temp.spadała a po odkręceniu szła do góry ,

dlatego pytam bo mogę ustawić taką pozycję która będzie inaczej sterowała taką wodą do c.o

Ciekawostką jest to że przy tamtym ustawieniu było słychać jak woda przelatuje przez pompkę a jednak się okazuje ze to złe ustawienie .