tomek6401 15.02.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 teraz to mam tak że na piecu ustawiłem max 41 st , a zasilanie na belce podłogówki mam ok.39-40 st .Jeden wielki minus tego układu jest to że nie mogę obniżyć temperatury dochodzącej na belkę zasilającą i nie wiem dlaczego ?teraz si ę zrobiło cieplej a ja nadal mam ta samą temp. na belce zasilającej a podłoga w salonie jest ciepła tak jak w mroźne dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 15.02.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No właśnie u mnie jest zmienne zasilanie w sensie grzeje/osiąga temp gdzie grzejniki/ nie grzeje i tak w koło. Zatem nie ma stałego dopływu wody o stałej temperaturze. Przestrzegam przed tym rozwiązaniem bo wtedy obieg podłogówki nie będzie działał dobrze chyba ,że dla małych powierzchni na RTL-u. Jak tylko zima odpuści i mrozy dokładam rozwiązanie z siłownikiem i sprzęgłem. W tym momencie zawór mam odkręcony prawie na maxa bo gdybym go skręcił np. na 3 to bym miał chyba w pomieszczeniu z 15 C. Zasadniczo stwierdzam, że podłogówka powinna mieć oddzielne zasilanie i możliwości regulacji niezależnie od grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.02.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Zasadniczo stwierdzam, że podłogówka powinna mieć oddzielne zasilanie i możliwości regulacji niezależnie od grzejników Oczywiście ,że tak ale gdybym wiedział ,że tak to będzie działało to bym nie zrobił ręcznego mieszania Hydraulik nie mówił ,że będzie to tak działało jak działa. Myślałem ,że skoko na grzejniki idzie wyższa temp. to podłoga da rade ograniczając sobie temp. dopływu ale to za duża powierzchnia. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 15.02.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja u siebie mam zawór 3d Womixa z siłownikiem i sterowaniem pogodowym, Pogodowego jeszcze nie zainstalowałem ale steruję prostym sterownikiem do zaworów 3D ustawiający temperaturę wg czujnika na rozdzielaczu za pompą. Mam 100% podłogówki i sprawdza się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.02.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja u siebie mam zawór 3d Womixa z siłownikiem i sterowaniem pogodowym, Pogodowego jeszcze nie zainstalowałem ale steruję prostym sterownikiem do zaworów 3D ustawiający temperaturę wg czujnika na rozdzielaczu za pompą. Mam 100% podłogówki i sprawdza się wyśmienicie. No właśnie i to daje ci stały dopływ ciepłej wody na OP. Ja mam pogodowe ale starowanie jest grzejnikami. Pdodłogówką steruję sobie na zasadzie kręcenia zaworem mieszającym 3D ESBE. Dupa nie rozwiązanie. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.02.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Koledzy to znaczy przedstawić mu ta propozycję zmiany instalacji , czy jeszcze się wytrzymać , bo tak czytam i już się zamotałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.02.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Koledzy to znaczy przedstawić mu ta propozycję zmiany instalacji , czy jeszcze się wytrzymać , bo tak czytam i już się zamotałem . No tak tylko ja przestrzegam przed robieniem 50-60 m2 lub więcej podłogówki na ręcznym zaworze mieszającym. Nie będzie to dobrzedziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.02.2012 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ale w czym jest problem , bo ja to rozumiem tak bedzie zimno , a potem cieplej to sobie posteruję zaworem 3d , przecież tyle to zajdę do kotłowni , i tak ostatnio prawie cały czas siedzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.02.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ale w czym jest problem , bo ja to rozumiem tak bedzie zimno , a potem cieplej to sobie posteruję zaworem 3d , przecież tyle to zajdę do kotłowni , i tak ostatnio prawie cały czas siedzę . Wcześniej w postach pisąłem w czym problem i kolega też pisał. OP musi nizeależnie ciągnąć wode zasilajacą, tak by nie bylo to zależne np. od pogodówki która steruje grzejnikami.Nie wiem jaką masz instalację. Generlanie OP musi być oddzielnie zasilane i sterowane z pieca. Chodzi o to by nie było tzw. "strzałów" tylko ciągłe zasilanie do momentu gdy nie osiągnie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.02.2012 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Właśnie jestem po wizycie majstra , i tak jak myślałem wyśmiał mnie z tą przeróbką , twierdząc że o jest to samo , i dziwił się jak mógł ktoś coś takie zaproponować ,przy tym poprawionym rysunku powiedział że przeciez wodę będzie pobierało z powrotu jak będzie za gorąco a tu mam ten zawór, więc po co przerabiać. Więc zadałem mu pytanie jak mam sterować temperatura podłogówki i dostałem taką odpowiedz : -Temperatura podłogówki steruje się tym zaworem kulowym , można nim np.przykręcić prawie cały dopływ zasilania z pieca i wtedy podłogówka będzie zasilana wodą z powrotu , i wtedy nie będzie pobierana woda gorąca z pieca i tylko dla mnie będzie to oszczędność , zresztą zaraz go przykręcili i temp.spadła.- Montowany zawór 3d jest tylko po to aby zamknąć całkowicie lewą rurę która leci powrót do pieca , i woda mieszana z powrotu i zasilana z pieca pójdzie na podłogówkę w razie jakbym chciał cieplej ,Nie wiem co tym myśleć ? https://picasaweb.google.com/lh/photo/v6P41jGzK2Dm7GMxi5IAkg?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 15.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Niezłe bajki [teorie] gość sobie wysnuł. Już ci wcześniej pisałem tyle że o zaworze na powrocie, że jak go przytniesz to i temperatura spadnie. Ale także jak pisałem wcześniej zawory kulowe do takiej regulacji się nie nadają. Do tego celu są wyspecjalizowane zawory właśnie 3D lub 4D zależnie od układu. W twoim przypadku to tego zaworu 3D równie dobrze mogło by nie być i byś sobie tymi zaworkami kręcił i miałbyś to samo. Zrób tą przeróbkę a zobaczysz różnicę w działaniu i jakości regulacji.Jak będziesz sobie chodził i od czasu do czasu ręcznie sterował to bez siłownika się obejdzie. Jak zechcesz zautomatyzować proces to założysz siłownik i jakieś sterowanie i będzie z "bańki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 15.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No tak - majster oryginalny z oryginalnymi rozwiązaniami. Zaproponuj przeniesienie tego "układu mieszającego" do salonu. Mógłbyś siedzieć wygodnie przed telewizorem i kręcić tymi zaworami, a i gościom mógłbyś pochwalić się instalacją w oryginalnym stylu. Lepiej chyba kręcić jedną gałką od 3D niż zestawem zaworów... Może majster ma jakiś oryginalny sterownik do tych zaworów, który można podpiąć do kompa kotła, aby zautomatyzować pajęczynę (chyba że jeszcze pracuje nad takowym patentem) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 16.02.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) Tomek- tak patrzę na tą pajęczynę i zastanawiam się jaką masz temperaturę powrotu. Ja także mam podłogówkę (70m2) i kaloryfery (110m2) i wiem, że z podłogówki wraca bardzo chłodna woda. Mam zawór 4D i w praktyce nawet mając taki zawór mam problem utrzymać ponad 40c na powrocie. Na kotle mam 70c, aby powrót miał te 40c. Zrozumiałem, że moim błędem było podpięcie mieszacza podłogówki za zaworem 4D na rurze zasilającej grzejniki - dlaczego??:-ponieważ jeśli do zasilenia zaworu 3D podłogówki idzie niższa temperatura i musisz go ustawić na większy przepływ gorącej strony, to tym samym więcej wraca wody z podłogówki na powrót kotła. Jeśli zaś podepniesz 3D podłogówki bezpośrednio do kotła to temp. zasilania 3d podłogi jest wyższa, a na zaworze ustawiasz tak, aby do zaworu dochodziło więcej wody z powrotu podłogówki i tym samym miej wychłodzonej wody wraca do kotła. Tak łopatologicznie to chodzi o proporcje:im więcej wody wpłynie do podłogi tym więcej wraca do kotła(niska temp. zasilania 3d), a im mniej wpłynie do podłogi tym mniej wraca na powrót kotła(wysoka temp. zasilania 3D). Czyli ilość wody w podłodze musi się zgadzać, więcej wpłynie z zasilania kotła to więcej wróci na powrót kotła. Następny fakt jest taki, że nie obejdzie się bez siłownika na 3d, albo termostatu ze względu na wahania temperatury kotła w mroźne dni. Edytowane 16 Lutego 2012 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 17.02.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Wiem koledzy że macie rację, dlatego sugerowałem się waszymi propozycjami , bo całkowicie nie znam się na instalacjach,wiem na pewno że ta obecna instalacja potrzebuje non stop regulacji, jestem w domu i na razie daję radę , ale jakbym gdzie wyjechał bo żona by się załamała, na pewno ta instalacja potrzebuje rozbudowy abym nie musiał gonić co chwilę do kotłowni ,Teraz kilka słów o regulowaniu tej podłogówki :-Wcześniej było tak że zawór wodny bo taka jest nazwa tego zaworu a nie kulowy ,był otwarty na full i sterowałem sobie zaworem 3D ale moim zdaniem nic to nie dawało, w jakiej pozycji bym go nie ustawił i tak temperatura szła na zasilanie w granicach 39-41 st.i była za wysoka i nie było żadnej możliwości jej obniżyć .-Teraz po wizycie majstra jest tak że zawór 3d jest ustawiony w pozycji neutralnej czyli ma przepływ na trzy strony,a jak mi pokazał majster i zresztą tak go ustawił że prawie go całkowicie zakręcił , może minimalnie jest popuszczony i temperaturę teraz mogę sobie ustawić na zasilanie jaką chcę np.teraz mam 32-34 st., sterując ręcznie tym zaworem wodnym .I jak powiedział majster jest ciepło przykręcam zawór wodny - czyli leci tylko na zasilanie woda z powrotu podłogówki,jeżeli zrobi się zimniej to troszkę mam popuścić zawór wodny wtedy pociągnie zasilanie z pieca - wymiesza się z powrotem i pójdzie cieplejsza woda na podłogówkę.Ja tak to zrozumiałem, chyba to wam dobrze naświetliłam, a jak powiedział majster rysunek poprawiony jest tym samym co mam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.02.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie do końca jest tym samym. Masz regulację jakąś. Ale... W poprawionym układzie regulację robisz zaworem 3D co potem możesz sobie do niego zrobić automatykę. To co masz teraz to kiepska proteza w której ten zawór 3D nie jest niepotrzebny bo nie pracuje. Równie dobrze, znaczy tak samo będzie działać jeśli za niego wstawisz zwykły trójnik. I teraz nie zrobisz automatyki tylko wajchowanie zaworami na czucie ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 16.08.2019 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 witam.posiadam przy piecu sterownik tech st40,i chciałbym założyć zawór 4-drożny z siłownikiem, jaki mam dokupić sterownik zaworu mieszającego aby współpracował z tym sterownikiem st40, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts