Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić zawór mieszający 3-d

tomek6401

Recommended Posts

Zawór w tej instalacji ma za zadanie ustawianie temperatury grzejników przymieszując wodę z powrotu do kotła by zmniejszyć temperaturę na grzejnikach.

Ma on zamykać lewą stronę (od kotła) a puszczać z dołu (powrotu). Jedno skrajne położenie ma puścić całą gorącą wodę na grzejniki a drugie skrajne położenie ma puścić wodę z powrotu na grzejniki zmniejszając ich temperaturę (zasada jak w mieszaczach do podłogówki zrobionych na zaworze 3D).

Pompa musi mieć możliwość pracy bez zdławienia przepływu bo albo zasysa wodę gorącą albo zimną.

Jednym słowem musi przesłaniać lewą stronę i dół zamiennie prawa cały czas ma być otwarta (mam nadzieję że jasno napisałem)

pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu ale zawsze się czegoś można nauczyć, czy możesz mi wyjaśnić jaki jest cel obniżania w ten sposób temperatury wody na grzejniki

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu ale zawsze się czegoś można nauczyć, czy możesz mi wyjaśnić jaki jest cel obniżania w ten sposób temperatury wody na grzejniki

Zasadności zastosowania tego rozwiązania nie komentuję. Widzę tylko jak to jest zrobione i co robi. A cel jest taki, ze na kotle utrzymuje stale temperaturę która umożliwia ładowanie wody CWU w zbiorniku a centralnie obniża się temperaturę na grzejniki. Podobnie jest z zasilaniem podłogówki. Właśnie ja mam tak zrobione u siebie na podłogówce, z tą różnicą, że na zaworze mam siłownik i sterownik mi dba o nastawioną temperaturę.

są cztery próby , ale powiedz czy tylko jedna jest prawidłowa , czy to nie ważne która ważne jest to aby po przykręceniu temp.spadała a po odkręceniu szła do góry ,

dlatego pytam bo mogę ustawić taką pozycję która będzie inaczej sterowała taką wodą do c.o

Ciekawostką jest to że przy tamtym ustawieniu było słychać jak woda przelatuje przez pompkę a jednak się okazuje ze to złe ustawienie .

Tak się teraz zastanowiłem to jest tylko jedna pozycja prawidłowej pracy tego zaworu.

Znalazłem coś takiego w necie:

http://archiwumallegro.pl/zawor_trojdrogowy_trojdrozny_54_esbe-872188244.html

Może coś to wyjaśni.

I jeszcze to znalazłem ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166838-Zaw%C3%B3r-3-dro%C5%BCny-ESBE-jak-go-ustawi%C4%87

Powodzenia

Ja się na c.o się nie znam , ale majster gdy tłumaczył mi troszkę zasadę działania instalacji, powiedział że gdy będą gorące grzejniki ,lub chłodniejsze to mam sobie sterować tym zaworem 3-d,i tak robiłem w pierwszą zimę , aha gdy był kiedyś serwisant od pieca też zauważył że temperatura na piecu ma być inna niż wskazania na termometrze zainstalowanym na rurce od c,o tzn, jeżeli na piecu żądaną mam 60 st.to zawór mam przykręcić tak aby wskazania były ok.50-55 st..Teraz to wszystko się rozpieprzyło bo nie wiem jak te pokrętło założyć,

Dziś chyba strzelił jeszcze sterownik bo nie załącza mi pompki od c.w.u.

Właśnie wracam ze sklepu , przejrzałem ten zawór od środka, w dodatku dostałem ksero instrukcji i chyba wiem w jakiej obecnie mam go pozycji te wycięcie na zaworze skierowane na wprost zamyka całkowicie dopływ z jednej rurki , więc ustawiłem go tak że zamknął teraz dopływ wody z pieca

(lewa rurka ), więc przelot jest teraz tylko z powrotu i teraz mam najważniejsze pytanie :

i jak mam go teraz ustawić :

1. czy więcej wody z powrotu ?

2.czy więcej wody z pieca ?

3 .czy może brać równo ?

4.czy aby było cieplejsze grzejniki puszczam więcej wody z pieca czy z powrotu ?

Zasadności zastosowania tego rozwiązania nie komentuję. Widzę tylko jak to jest zrobione i co robi. A cel jest taki, ze na kotle utrzymuje stale temperaturę która umożliwia ładowanie wody CWU w zbiorniku a centralnie obniża się temperaturę na grzejniki. Podobnie jest z zasilaniem podłogówki. Właśnie ja mam tak zrobione u siebie na podłogówce, z tą różnicą, że na zaworze mam siłownik i sterownik mi dba o nastawioną temperaturę.

z siłownikiem mechanicznym lub w podłogówce ma to spory sens ale przy rozwiązaniu od którego temat się zaczął nie widzę zbytniego sensu tego rozwiązania no chyba żeby grzejnik był 100% bezpieczny dla małych dzieci

Obecnie mam go ustawionego wycięciem na zaworze na wprost rurki od pieca - więc mam ją teraz całkowicie zamknięta jeżeli dobrze wszystko przemyślałem , i teraz jak zacznę grzać to muszę lekko otwierać dopływ w pieca .

Najlepsze jest to że przy podłogówce też go mam ,jeżeli ten jest dobrze ustawiony przy piecu to tamten od podłogówki to już wo gule nie maił prawa działać .

Co do tych siłowników z zaworami to jakie są ceny i jakie polecacie ?

To powinno pomóc. Zawór można montować w różnych pozycjach - w Twoim przypadku wyglądać powinno to dokładnie tak jak na obrazku. Z montażem podziałki i gałki chyba już sobie poradzisz.

Wiadomo - pokrętło przesunięte zgodnie z ruchem wskazówek zegara to oziębienie wyjścia , a w przeciwny kierunku to podgrzanie wyjścia na grzejniki. To jest funkcja mieszania. Zawór z przymykaniem po drugiej stronie będzie miał zupełnie inną funkcję - rozdzielania, a w Twoim układzie blokowało by to przepływ z kotła na grzejniki.

A jeśli chodzi o podłogówkę powinno być tak samo, czyli pompa ssie prawą stronę zaworu, zasilanie ciepłej po lewej i z dołu dolot z powrotu, a pozycja zaworu jak na obrazku(jeśli pompa ssie lewą stroną to zastosuj odbicie lustrzane, czyli grzybek zaworu po prawej stronie). No i przydałby się jakiś pomiar temperatury przed pompą, albo za pompą. Jeśli nie masz termometru zamontowane to kup chociaż jakiś przylgowy, a ułatwi Ci to regulację temperatury podłogówki.

Jeśli pomogłem to daj znać.

zaw

Edytowane przez piotr.chojnice

No więc tak : zawór identycznie zamontowałem jak na fotce , tak więc ten zawór już mam ustawiony i teraz będzie wszystko okej i za to bardzo wszystkim pomagającym dziękuje troszkę mnie to nerwów kosztowało ale po to ktoś wymyślił takie fora i za to mu chwała .

Teraz podłogówka jeszcze koledzy :

Od wczoraj mam podłączona podłogówkę pod sterownik pieca st 40 i teraz mogę sobie sterować temperaturą na piecu i dużo jest prościej niż wcześniej przez oddzielny sterownik st21,Serwisant przełożył czujnik na powrót od podłogówki i powiedział ze teraz wszystkie zawory mogę dać na full bo i tak będę na piecu sterował temperaturą .

A że jest tam znów zawór 3-d to muszę go przestawić czy są jakieś propozycje w jakim dać go położeniu , poniżej wrzucam fotkę dodam że wycięcie na zaworze jest na dole czyli na godz.18

https://picasaweb.google.com/lh/photo/LPUaU-FteJzlBw6-uKCh4w?feat=directlink

I jeszcze jedna sprawa - nie widzę zaworu zwrotnego. Powinien się znajdować miej -więcej w miejscu jak na obrazku z kierunkiem przepuszczania jak pokazuje strzałka. Jego brak obniżyć może wydajność podłogówki poprzez cofanie powrotu. Poszukaj go na odcinku tej rury bo może gdzieś być.

instalacja podłg

to ja mam ten zawór źle ustawiony ,właśnie przeglądnąłem i nie widzę tego zaworu zwrotnego ,tu masz album mojej instalacji zerknij może coś przeoczyłem .

https://picasaweb.google.com/111829439539519325998/InstalacjaCO?authuser=0&feat=directlink

Edytowane przez tomek6401

Czy ta podłogówka Ci działa? Z tego co wykumałem to masz oryginalną instalację. Jesteś w stanie narysować schemat ?- bo ja oczom nie wierzę.To miejsce na zawór zwrotny co narysowałem wcześniej - to on tam nie może być. Wygląda na to, że tam gdzie masz dolot z kotła powinien być podpięty powrót, a tam gdzie powrót to dolot. W tym układzie masz mieszanie w kilku miejscach. Nie jesteś w stanie zapanować nad temperaturą podłogówki. Postaraj się coś narysować bo nie wszystko na zdjęciach dobrze widać i może się mylę . Edytowane przez piotr.chojnice

Ja ją używałem w tamtym roku , według mnie chodziła, temperatura jak była wysoka przykręcałem albo zaworem 3-d chociaż nim rzadko grzebałem , więcej sterowałem tym dużym zaworem z pokrętłem tym na zdjęciu przed termometrem ,Tak jak pisałem teraz mam to podłączone pod sterownik pieca i tam będę kontrolował temperaturę .

Tam gdzie jest instalacja podłogówki jest jest także powrót z grzejników w salonie , bo też je tam posiadam - może to cię wprowadziło w błąd ten po lewej stronie .

https://picasaweb.google.com/lh/photo/oxCc8Vg4Fx_ndrD43F0bzw?feat=directlink

Edytowane przez tomek6401