Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić zawór mieszający 3-d

tomek6401

Recommended Posts

Koledzy to znów ja,bardzo proszę o pomoc z ustawieniu tego drugiego zaworu 3-d sterującego podłogówką , dziś ją na próbę załączyłem bo jestem w domu ,i zauważyłem że powrót mam gorący a zasilanie letnie , narysowałem mój problem powiedzcie mi jak znów ustawić go ? Dodam że przez fachowców był ustawiony wycięciem na dół czyli na godz.18 ( zamykał dolna rurkę ) Obecnie panują takie temperatury jak na rysunku.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/jVe9rYIMLyefY81nVJ-8YQ?feat=directlink

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę wydaje mi się pokombinowana instalacja. Ogólnie podłogówka Ok jest podłączona jeśli ma być sterowana zaworem 3D. Wspomniany zawór zwrotny powinien być założony pomiędzy zaworem 3D a powrotem podłogówki.

Sterowanie temperaturą podłogówki poprzez pomiar powrotu to jakaś zupełna pomyłka. Niby w relacji schłodzenia daje w miarę poprawną temperaturę ale działanie jest zdecydowanie za wolne i może wejść na podłogówkę np. 65 stC lub więcej. Zanim zareaguje piec to przez jakiś czas (w zasadzie dość długi, do czasu odebrania przez pomieszczenia energii) będzie szła wysoka temperatura. Później się mówi, że podłogówka jest "be".

Jeszcze dodając, ze wcześniejszych postów wynika, że kocioł pracuje na wyższej temperaturze dla CWU i jest obniżana temperatura na grzejniki poprzez zawór 3D.

To co masz będzie działać jeśli:

- założysz zawór zwrotny

- założysz siłownik na zawór 3D podłogówki.

- kupisz sterownik zaworu 3D

- czujnik sterownika umieszczony na belce zasilającej podłogówki.

Sterownik nie musi być jakiś wypaśny, wystarczy najprostsza wersja do sterowania zaworem( np. Euroster 1100M za 149 zł lub RT-12 TATAREK za 285 zł). Z reguły mają one najniższą ustawiana temp. 30 stC. w momencie gdy chcemy niższą temperaturę ja zastosowałem programator czasowy sterujący pompa podłogówki. Czas załączenia i wyłączenia dobieram tak by utrzymać optymalną temperaturę w pomieszczeniach. U mnie 30 stC przegrzewa dom.

Takie rozwiązanie mam teraz ale to jest przejściowe bo jeszcze wszystkiego nie skończyłem (są ważniejsze rzeczy na razie do zrobienia) ale mam już wspomniany wcześniej sterownik pogodowy WOMIX CETA 106.

robdk to znaczy że ten czujnik od podłogówki który serwisant kazał założyć na powrocie od podłogówki to jest błąd ?Gdzie go dać , dodam że wcześniej gdy miałem osobny sterownik st 21 czujnik był przypięty zaraz przy wyjściu z pieca na zasilaniu .

tutaj rysunek całej mojej instalacji

https://picasaweb.google.com/lh/photo/v6P41jGzK2Dm7GMxi5IAkg?feat=directlink

Wcześniej miałem tak ;

- osobny sterownik st21

-czujnik podłogówki na wyjściu z pieca - zasilanie

- jak było ciepło to kręciłem 3-d lub głównym zaworem

Te rozwiązanie było dobre tylko że jak była gorąca podłogówka leciałem przykręcać ten zawór z pokrętłem

Teraz po wizycie serwisanta który po zmieniał mi mam tak :

- wypiął całkowicie ten sterownik st21,i wszystko podłączył do sterownika pieca st 40 bo tam była funkcja sterowania podłogówką

- czujnik kazał podpiąć pod powrót z podłogówki

- ustawił na piecu min 30 i max 40 i powiedział że tak temp,będzie trzymać na podłogówce i już nie muszę niczym sterować a pompa się włączy poniżej 30 lub powyżej 40 i na wyświetlaczu będzie wskazania temp .podłogówki i zawsze będę wiedział jaka jest obecna temp.podłogówki .

Te rozwiązanie może jest dobre tylko że na wyświetlaczu pokazuje temp.powrotu czyli tak jak na rysunku post 41 np.55 st. i nie wiem czy to dobre dodam że podłogówka miała przyjemną temperaturę tylko się wystraszyłem ta wskazaną temp. na wyświetlaczu . KTÓRE ROZWIĄZANIE JEST LEPSZE ?

link działa

https://picasaweb.google.com/111829439539519325998/InstalacjaCORysunek?authuser=0&feat=directlink

Po pierwsze podłoga powinna być chłodna przy podłogówce. max temp. PODŁOGI to 29 stC.

Zasilanie w okolicach 50-55 stC to wielkie nieporozumienie. To nie grzejnik.

Rozumiem, że sterownik steruje pracą pompy?

Ogólnie niezbyt trafne rozwiązanie. Będziesz miał więcej kłopotu niż korzyści.

Podłogówka powinna być sterowana niezależnie od wysokotemperaturowego źródła zasilania.

Realizuje się to w różny sposób. Przejrzyj sobie oferty rozdzielaczy na allegrogo.

Są tam i bajpasy, i głowice termostatyczne lub właśnie zawory 3D.

W twoim przypadku zainwestuj w siłownik do zaworu 3D i sterownik. Zobaczysz będziesz zadowolony i będzie bezobsługowo.

PS

Z linku wyświetla się picasa i pisze "Niestety, nie znaleziono strony"

Doszukałem się dokumentacji tego sterownika ST40.

Faktycznie steruje on pompą podłogówki.

Obecnie przełóż czujnik na belkę zasilającą podłogówkę za pompą.

Kocioł niech pracuje na ustawionej mocy. Wtedy sobie ustawiasz zaworem 3D ręcznie temperaturę na np. 30 st C.

Później ustawiasz na sterowniku próg wyłączenia pompy (może zostać fabryczne 25 stC) a następnie temperaturę podłogówki taką jak ostawiłeś na zaworze 3D. W tym przykładzie 30 stC.

Nie wiem jak masz zrobioną podłogówkę ani jaki dom ale nie zalecam temp. wyższej niż 35 stC na zasilaniu podłogówki.

Teraz linki chyba już działają.

W tym ostatnim schemacie wg. mnie choć nie jestem hydraulikiem a raczej informatykiem i na podstawie własnej instalacji którą sam zrobiłem to podłogówka nie ma prawa prawie chodzić. Dwie pompy pchają wodę w swoją stronę. Nic dziwnego, że jak stanie pompa od podłogówki to na powrocie jest 55 stC bo pompa od CO wtłoczy tam wodę prosto w powrót podłogówki.

Wg. mnie wzywać hydraulika który to robił i niech przepnie powrót z zasilaniem podłogówki.

Moja propozycja przeróbki na obrazku.

podłogówka.jpg

I jeszcze jedna uwaga. Zasilanie podłogówki jest pociągnięte z grzejników już za pierwszym zaworem 3D. Może nie jest to bardzo wielki błąd, niemniej ja bym podpiął zasilanie podłogówki przed pierwszy grzejnikowy zawór 3D. Byłby to niezależny obwód i jego praca nie była by zakłócana przez wspomniany zawór i pompkę CO gdzie sterownik oddzielnie steruje obiema pompami niezależnie.