piotr.chojnice 04.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) I jeszcze jedna uwaga. Zasilanie podłogówki jest pociągnięte z grzejników już za pierwszym zaworem 3D. Może nie jest to bardzo wielki błąd, niemniej ja bym podpiął zasilanie podłogówki przed pierwszy grzejnikowy zawór 3D. Byłby to niezależny obwód i jego praca nie była by zakłócana przez wspomniany zawór i pompkę CO gdzie sterownik oddzielnie steruje obiema pompami niezależnie. Powinno działać również za pierwszym zaworem 3D. Ale można i dać przed - teoretycznie powinno być lepiej. Edytowane 4 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 04.11.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Teraz to ja już nie wiem co z tym zrobić , najciekawsze jest to ze ona działa , bez zarzutu, tylko mam problem z ustawieniem tego zaworu 3-d , aha i przerzuciłem czujnik na belkę zasilania , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Teraz to ja już nie wiem co z tym zrobić , najciekawsze jest to ze ona działa , bez zarzutu, tylko mam problem z ustawieniem tego zaworu 3-d , aha i przerzuciłem czujnik na belkę zasilania , Grzeje to nie znaczy, że działa. Masz duży rozrzut temperatur zasilanie - powrót, a to nie jest dobry objaw. Zmiana w instalacji zapewni Ci odpowiednie krążenie w podłodze i nie będzie takiego rozrzutu temp. a przy tym będziesz panował nad układem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 04.11.2011 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 To jak się zjawi fachowiec, którą propozycję zmiany mu przedstawić , aby ją zrobił.Na pewno usłyszę że wszytko gra, że on już wiele takich podłogówek zrobił a ja wymyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.11.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 schemat remonty.chojnice ten ostatni jest najprędzej do zrobienia. Nie wiem tylko jak jest zwijana podłogówka, czy są strefy brzegowe itp. że zamiana powrotu z zasilaniem będzie ok. Czujnik temperatury zawsze za pompą w stronę podłogówki. A fachowcowi powiedz, że jeśli tak wszystkie zrobił to ma wszystkie do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Jeżeli sterowanie pierwszego zaworu 3D zapewnia na wyjściu odpowiednią temperaturę(nie mniej niż 40 st.) to możesz zostawić zasilanie podłogi za pierwszym 3D, a jeżeli tak nie jest to podepnij przed(prosto z kotła). Idea mieszania podłogówki polega na tym, że jak podłoga już jest ciepła to zawór 3D tylko dopuszcza gorącą wodę, a woda w podłodze krąży cały czas. Nie wiem jaką ideę miał instalator montując Twój układ . PS Daj znać co zdziałałeś. Powodzenia Edytowane 4 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 04.11.2011 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 będę musiał go grzecznie zaprosić do mnie , tylko nie wiem kiedy raczy przyjechać bo tyle ma pracy .Zawór pierwszy którym steruję grzejniki, to nawet jak go puszczę tylko wodą z powrotu to na górze grzejniki są gorące , prawie wo gule nie muszę mieszac z piecem bo powrót mam dość gorący.Jeżeli wizyta fachowca będzie przeciągać to jak na razie ustawić ten zawór 3-d przy podłogówce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Teraz linki chyba już działają. W tym ostatnim schemacie wg. mnie choć nie jestem hydraulikiem a raczej informatykiem i na podstawie własnej instalacji którą sam zrobiłem to podłogówka nie ma prawa prawie chodzić. Dwie pompy pchają wodę w swoją stronę. Nic dziwnego, że jak stanie pompa od podłogówki to na powrocie jest 55 stC bo pompa od CO wtłoczy tam wodę prosto w powrót podłogówki. Wg. mnie wzywać hydraulika który to robił i niech przepnie powrót z zasilaniem podłogówki. Moja propozycja przeróbki na obrazku. Na tym schemacie nie jest dobrze, bo zawór jest źle zamontowany i nie będzie mieszać, a po za tym to zawór zwrotny za trójnikiem musi być na rurze powrotnej do kotła.aapodłog Edytowane 4 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Jeśli już to tak.aapodłog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) A najlepiej tak - bo nie wiem jak w poprzednim przypadku siłownik się będzie zachowywać.aapodłog Edytowane 4 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 04.11.2011 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Panowie po tych wszystkich poprawkach czy ostateczny rysunek podłogówki do poprawy przez fachowca ma być taki : https://picasaweb.google.com/lh/photo/zE2ATxBEvyK2l5PCKLveeA?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 04.11.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Spójrz na mój ostatni post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 04.11.2011 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Teraz go poprawiłem więc mogę go chyba wydrukować i pokaz majstrowi ? https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZhMH5DdVzjSfngQ_0tUTvA?feat=directlink Proszę jeszcze o odpowiedz na moje pytanka:1.po co zawór zwrotny na powrocie ?2.czujnik podłogówki na belce zasilającej?3.w jakiej pozycji teraz muszę mieć zawór 3-d ?4.czy muszę nim sterować temp.podłogówki czy starczy na piecu ustawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Co do zaworu zwrotnego - zgadzam się z remonty.chojnice. Machnąłem się na schemacie.ZA po to go montujemy by podmieszanie na zaworze 3D było tylko z powrotu podłogówki.Ogólnie podłogówka jest wydzielonym osobnym obwodem.Czujnik dokładnie na belce zasilającej za pompą, masz go nawet w dobrym miejscu umieszczony na schemacie (ten dolny).Procedurę ustawienia zaworu i pieca opisałem we wcześniejszych postach. Edytowane 4 Listopada 2011 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) edit:....coś mi się zdublowały posty.... Opis ustawienia zaworu 3D i kotła opisałem w poście:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188915-Jak-ustawi%C4%87-zaw%C3%B3r-mieszaj%C4%85cy-3-d&p=4982655&viewfull=1#post4982655 Edytowane 4 Listopada 2011 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 04.11.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie jak u Ciebie działa zawór 3D umieszczony na zasilaniu z Pieca połączony z powrotem na Piec. Czy działa on na takiej zasadzie?w pozycji zero czyli zamkniety - zamkniety jest przepływ na powrót do pieca w 100% otwarte zasilanie ?w pozycji 5 czyli 50% - połowa wody z Zasilania tłoczona jest dalej na instalację C.O połowa wraca z powrotem na piec?? Zastanawiam się nad założeniem takiego zaworu w swojej instalacji własnie w tym miejscu i dlatego proszę o schemat jego działania, czy dobrze mam zamiar załozyć u siebie. Czym będzie skutkowało założenie zaworu 3D w opisanym prze zemnie miejscu? - temp na kotle będzie dłużej utrzymywana? prowadzi to do zmniejszenia spalania? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 05.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie jak u Ciebie działa zawór 3D umieszczony na zasilaniu z Pieca połączony z powrotem na Piec. Czy działa on na takiej zasadzie? w pozycji zero czyli zamkniety - zamkniety jest przepływ na powrót do pieca w 100% otwarte zasilanie ? w pozycji 5 czyli 50% - połowa wody z Zasilania tłoczona jest dalej na instalację C.O połowa wraca z powrotem na piec?? Zastanawiam się nad założeniem takiego zaworu w swojej instalacji własnie w tym miejscu i dlatego proszę o schemat jego działania, czy dobrze mam zamiar załozyć u siebie. Czym będzie skutkowało założenie zaworu 3D w opisanym prze zemnie miejscu? - temp na kotle będzie dłużej utrzymywana? prowadzi to do zmniejszenia spalania? pozdrawiam. Mam taki zawór zamontowany przed pompom C.O,woda z zasilania mieszana jest z wodą z powrotu i taka [chłodniejsza]idzie do grzejników,na wiosnę przełoże zawór za pompom C.O i wtedy dopiero będzie można część wody z zasilania dopuścić do powrotu i podnieść temp. powrotu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 05.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Mam taki zawór zamontowany przed pompom C.O,woda z zasilania mieszana jest z wodą z powrotu i taka [chłodniejsza]idzie do grzejników,na wiosnę przełoże zawór za pompom C.O i wtedy dopiero będzie można część wody z zasilania dopuścić do powrotu i podnieść temp. powrotu kotła. Dlaczego chcesz przełożyć zawór za pompę a nie przed pompę? Znajomy ma zainstalowany zawór na zasilaniu połączony z powrotem ale przed pompą. Nawet autor tego wątku w projekcie ma zawór mieszający przed pompą C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 05.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Dlaczego chcesz przełożyć zawór za pompę a nie przed pompę? Znajomy ma zainstalowany zawór na zasilaniu połączony z powrotem ale przed pompą. Nawet autor tego wątku w projekcie ma zawór mieszający przed pompą C.O. Ciekawe jaką temp.powrotu ma autor tego wątku,ja mam piec ze sterownikiem który mierzy temp.powrotu mam ją na poziomie 38 st.przy temperaturze 52 st.na kotle ,trochę jest to mało jak na powrót '' korozja kotła'', przy zamontowaniu zaworu 3D przed pompą niema możliwości podnieść temp. powrotu,albo zamontować 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 05.11.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 troszkę duzy spadek temperatury masz na powrocie.Z ciekawości duża powierzchnia do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts