Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić zawór mieszający 3-d

tomek6401

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz go poprawiłem więc mogę go chyba wydrukować i pokaz majstrowi ?

https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZhMH5DdVzjSfngQ_0tUTvA?feat=directlink

Proszę jeszcze o odpowiedz na moje pytanka:

1.po co zawór zwrotny na powrocie ?

2.czujnik podłogówki na belce zasilającej?

3.w jakiej pozycji teraz muszę mieć zawór 3-d ?

4.czy muszę nim sterować temp.podłogówki czy starczy na piecu ustawić ?

To odpowiedź na pytanie nr 3.

zaw

Witam.Wiem że na pewno to pytanie gdzieś już padło ,ale zadam go jeszcze raz dotyczy mojego zaworu 3-d do grzejników na pietrze :

Ustawienia na sterowniku mam ;

- c.o żądaną 61 st

- c.w.u żądaną 50 st.

Przy sterowaniu mieszania wody na zaworze 3-d mam ustawiony tak że bierze prawie cały powrót , minimalnie z pieca ,a tak temperaturę która pokazuje termometr za pompką c.o to 55 st. i nie ma możliwości zejścia niżej z temperaturą chyba ze całkowicie zamknę dopływ z pieca i polecę tylko na powrocie - czy tak można , nie jest złe dla pieca ? A może przykręcić zawór na grzejnikach na piętrze ?

A tak podsumowując wszystko, to jeśli temperatura z pierwszego 3D będzie za niska dla podłogówki to warto było by przełożyć zasilanie podłogówki przed ten 3D i będziesz mieć dwa układy nie zależne od siebie, tak jak to sugerował wcześniej kolega robdk.Co o tym myślicie? - przerobić jedno i drugie, czyli układ mieszający podłogówki i grzejnikowy. Ja myślę, że wtedy już będzie git.

POWR

Edytowane przez piotr.chojnice

Podpierając się tym rysunkiem

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=83469&d=1320592478

mam do was pytanie czy dobrze kombinuje.

na rysunku półksiężyc w zaworze 3D ustawiony jest na powrocie i zasilaniu przez co miesza wyjście na C.O z powrotem i daje chłodniejszą wodę na C.O

i teraz czy dobrze kombinuje.

Żeby mieszać zasilanie z powrotem ale w sesie dopuszczania do powrotu cieplejszej wody ten półksiężyc powinien być ustawiony po drugiej stronie względem rysunku, czyli półksiężyc powinien przymykać wyjście na C.O a otwierać powrót to będzie skutkowało wpływaniem wody z pieca z powrotem na powrót.

Czy dobrze rozumiem zasadę działania zaworu??

i drugie pytanie czy może on być ustawiony w takim przypadku przed pompą a nie za??

Chodzi Tobie o funkcję rozdzielania ? - Tak to wygląda,że są dwa warianty. W tym przypadku konieczne są zawory termostatyczne na grzejnikach ponieważ temperatura wyjścia na grzejniki=temperaturze wyjścia z kotła. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że wydajność pompy dzieli się na dwa obiegi - kotłowy i grzejnikowy.

zaw

zaw

Edytowane przez piotr.chojnice

Uniwersalnym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu 4D ponieważ łączy w sobie obie funkcje zaworu 3D(MIESZANIA I ROZDZIELANIA).http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html. Na stronie prezentacja jest interaktywna i można klikając na czerwone strzałki zmieniać położenie zaworu i obserwować skutki zmian. Edytowane przez piotr.chojnice

remonty.chojnice to który twój rysunek działania zaworu 3D pasuje do mojej instalacji podłogowej w tej wersji która na razie mam .

https://picasaweb.google.com/lh/photo/LPUaU-FteJzlBw6-uKCh4w?feat=directlink

Aha - fajne prezentacja zaworu 4D , możne jest też o zaworze 3D

Edytowane przez tomek6401

Do mojego nie ma odpowiedniego ustawienia trudno , jestem ciekaw czemu fachowiec ustawił tak że trzpień był na dole czyli na godz.18 to wtedy by wychodził ze wszystkie strony były otwarte ?

fachowiec ,powiedział ze na razie nie ma czasu bo tyle mamy pracy ,i tak czuje że będę musiał dalej grzać na takim układzie, bo sam chyba tego nie przerobię ?

Edytowane przez tomek6401

Tu nasuwa się taka kolejność:

1. Rozmowa z fachowcami

2. Poprosić fachowca o schemat Twojego przyszłego układu

3.Wrzucić schemat na forum do zaopiniowania

4. Nanieść niezbędne poprawki

5.Zatrudnić fachowca

6. Pilnować wykonania według schematu.

Może kiedyś komuś się przyda Twój przypadek.:yes: