kumpex 05.11.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Około 115 m. po podłogach ,z tą temp. powrotu to ona się waha od 38 do44 st.w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 06.11.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Szkoda że autor wątku nie odpisuje na nasze zapytania.Sam jestem Ciekaw jak wygląda u niego temp. na powrocie. I jak wysoko wchodzi piec z temperaturą po osiągnieciu zadanej.U mnie przy zadanej 55C po przejściu w Nadzór dochodzi do 56,5C i w nadzorze stoi 15min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Panowie autor wątku ma zawór 3D do regulacji grzejników a nie zabezpieczenia powrotu kotła. To są dwie rożne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 06.11.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jestem koledzy , tak jak pisał robdk , mam zawór ale nim mieszam wodę potrzebną do nagrzania grzejników .Jeżeli to was interesuje chętnie znów to opiszę , bo teraz po tych wszystkich poradach jestem troszkę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Teraz go poprawiłem więc mogę go chyba wydrukować i pokaz majstrowi ? https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZhMH5DdVzjSfngQ_0tUTvA?feat=directlink Proszę jeszcze o odpowiedz na moje pytanka: 1.po co zawór zwrotny na powrocie ? 2.czujnik podłogówki na belce zasilającej? 3.w jakiej pozycji teraz muszę mieć zawór 3-d ? 4.czy muszę nim sterować temp.podłogówki czy starczy na piecu ustawić ? To odpowiedź na pytanie nr 3.zaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Wstępnie ustaw sobie temperaturę zasilania podłogówki(czynnika wymieszanego) na jakieś 30 st.C, odczekaj kilka godzin i skoryguj w zależności od potrzeb (jaka będzie temperatura w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 06.11.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam.Wiem że na pewno to pytanie gdzieś już padło ,ale zadam go jeszcze raz dotyczy mojego zaworu 3-d do grzejników na pietrze :Ustawienia na sterowniku mam ;- c.o żądaną 61 st- c.w.u żądaną 50 st.Przy sterowaniu mieszania wody na zaworze 3-d mam ustawiony tak że bierze prawie cały powrót , minimalnie z pieca ,a tak temperaturę która pokazuje termometr za pompką c.o to 55 st. i nie ma możliwości zejścia niżej z temperaturą chyba ze całkowicie zamknę dopływ z pieca i polecę tylko na powrocie - czy tak można , nie jest złe dla pieca ? A może przykręcić zawór na grzejnikach na piętrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Załóż zawór zwrotny przed trójnikiem powrotu na kocioł- tak jak w przypadku podłogówki, żeby 3D nie podbierał wody z powrotu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ale u Ciebie widzę na schemacie, że będzie trzeba cały powrót przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Tak te rury i zawór zwrotny powinny wyglądać. W tym układzie zawór 3D będzie ssać tylko chłodny powrót z grzejników.POWR Edytowane 6 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 06.11.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) A tak podsumowując wszystko, to jeśli temperatura z pierwszego 3D będzie za niska dla podłogówki to warto było by przełożyć zasilanie podłogówki przed ten 3D i będziesz mieć dwa układy nie zależne od siebie, tak jak to sugerował wcześniej kolega robdk.Co o tym myślicie? - przerobić jedno i drugie, czyli układ mieszający podłogówki i grzejnikowy. Ja myślę, że wtedy już będzie git.POWR Edytowane 6 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 07.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Podpierając się tym rysunkiemhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=83469&d=1320592478mam do was pytanie czy dobrze kombinuje.na rysunku półksiężyc w zaworze 3D ustawiony jest na powrocie i zasilaniu przez co miesza wyjście na C.O z powrotem i daje chłodniejszą wodę na C.Oi teraz czy dobrze kombinuje.Żeby mieszać zasilanie z powrotem ale w sesie dopuszczania do powrotu cieplejszej wody ten półksiężyc powinien być ustawiony po drugiej stronie względem rysunku, czyli półksiężyc powinien przymykać wyjście na C.O a otwierać powrót to będzie skutkowało wpływaniem wody z pieca z powrotem na powrót. Czy dobrze rozumiem zasadę działania zaworu?? i drugie pytanie czy może on być ustawiony w takim przypadku przed pompą a nie za?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Chodzi Tobie o funkcję rozdzielania ? - Tak to wygląda,że są dwa warianty. W tym przypadku konieczne są zawory termostatyczne na grzejnikach ponieważ temperatura wyjścia na grzejniki=temperaturze wyjścia z kotła. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że wydajność pompy dzieli się na dwa obiegi - kotłowy i grzejnikowy.zawzaw Edytowane 8 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Uniwersalnym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu 4D ponieważ łączy w sobie obie funkcje zaworu 3D(MIESZANIA I ROZDZIELANIA).http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html. Na stronie prezentacja jest interaktywna i można klikając na czerwone strzałki zmieniać położenie zaworu i obserwować skutki zmian. Edytowane 8 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 08.11.2011 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) remonty.chojnice to który twój rysunek działania zaworu 3D pasuje do mojej instalacji podłogowej w tej wersji która na razie mam .https://picasaweb.google.com/lh/photo/LPUaU-FteJzlBw6-uKCh4w?feat=directlink Aha - fajne prezentacja zaworu 4D , możne jest też o zaworze 3D Edytowane 8 Listopada 2011 przez tomek6401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Do twojego obecnego układu nie ma odpowiedniego ustawienia zaworu. Rozmawiałeś już z fachowcem, kiedy będziesz robić przeróbki? A na prezentację 3D jeszcze się nie natknąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 08.11.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Do mojego nie ma odpowiedniego ustawienia trudno , jestem ciekaw czemu fachowiec ustawił tak że trzpień był na dole czyli na godz.18 to wtedy by wychodził ze wszystkie strony były otwarte ? fachowiec ,powiedział ze na razie nie ma czasu bo tyle mamy pracy ,i tak czuje że będę musiał dalej grzać na takim układzie, bo sam chyba tego nie przerobię ? Edytowane 8 Listopada 2011 przez tomek6401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Równie dobrze mógłbyś wstawić zwykły trójnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Tu nasuwa się taka kolejność: 1. Rozmowa z fachowcami 2. Poprosić fachowca o schemat Twojego przyszłego układu 3.Wrzucić schemat na forum do zaopiniowania 4. Nanieść niezbędne poprawki 5.Zatrudnić fachowca 6. Pilnować wykonania według schematu. Może kiedyś komuś się przyda Twój przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 08.11.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) A tak swoją drogą, to Twój fachowiec chyba nie jest obyty z pozyskiwaniem informacji z dzisiejszych zdobyczy techniki, ponieważ nie popełniałby tak poważnych błędów. Edytowane 8 Listopada 2011 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts