Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić zawór mieszający 3-d

tomek6401

Recommended Posts

Mógłbyś jeszcze spróbować wysłać poleconym pisemnie reklamację z żądaniem natychmiastowego usunięcia błędów instalacyjnych. Jak do Ciebie zadzwoni to mu powiesz, że prawnik Ci tak poradził i może wtedy znajdzie czas. Albo poinformuj go telefonicznie o wysłaniu takowej reklamacji.

Podał Ci chociaż przybliżony termin usunięcia nieprawidłowości?

Edytowane przez piotr.chojnice

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To był fachowiec polecony przez znajomego, któremu tydzień wcześniej też robił instalacje ,nie mogę mu tak z grubej rury wystrzelić , muszę spokojnie mu wytłumaczyć aby mi to zmienił ,muszę mieć argumenty którymi go przekonam aby to zmienił , bo przecież nie chcę za to znów płacić , wiem że to on jest fachowcem i on się zna lepiej i to jest jego główna broń ,on powie działało a teraz nie działa . ten znajomy był u mnie pokazywałem mu podłogówkę a on stwierdził że przecież fachowiec wiedział co robi ,on już takich instalacji zrobił setki .

On musi po prostu przyjechać ,a ja muszę go przekonać że coś nie gra w tej instalacji , a na pytanie jego co ? muszę mieć kilka odpowiedzi !!!!!!!!

Tak wygląda moja instalacją i w tym miejscu chcę wstawić zawór 3D czyli przed pompą na wyjściu z pieca.

Czy takie rozwiązanie będzie słuszne, czy musi on być ustawiony za pompą??

http://img213.imageshack.us/img213/91/projektco1.th.jpg

Jeśli dasz pompę za 3D to woda na powrocie kotła nie będzie się poruszać tak jak na rysunku. Aby woda cofała się z 3d do powrotu kotła należy pompę zamontować przed 3d - na zasilaniu kotła, a wrzeciono zaworu ustawić trzeba wstępnie na godzinie 13:30.

Edytowane przez piotr.chojnice

I tu jeszcze parę uwag wstępnie.

Zmiana powrotu z wymiennika nie jest konieczna,lecz bardziej prawidłowa moim zdaniem. Jeśli zostawisz jak jest to i tak trzeba wstawić zawór zwrotny na powrocie wymiennika jeszcze przed trójnikiem powrotu z CWU. Zawory zwrotne zastosować w celu uniknięcia zakłóceń obwodów.

projektco1.jpg

Koledzy po tym długim ustawianiu zaworu 3D mogę śmiało powiedzieć że już jest wszystko w porządku tzn.teraz mogę sterować nim temperaturę wody zasilanej grzejniki na pietrze , tylko trzeba :

- po przekręceniu odczekać dłużej na rezultat

- przykręcać małymi skokami

aha koledzy założyłem tez nowy temat związany z podłogówka na piętrze - proszę o rady?

Edytowane przez tomek6401

• 2 weeks później...

Panowie wstawiłem zawór 3D tak jak przedstawiłem na rysunku. Ustawione pokrętło na 13:30 czyli 50% na wymiennik, 50% na powrót.

Co dziwnego jest jeszcze gorzej jak było ;/

Piec w nadzorze ustawionym na 55C dochodzi tylko do 55.8C, wczesniej dochodził do 56.2C

Trzymał w nadzorze 10-12min, trzyma w nadzorze 5min.

Ustawienie zaworu 3D na 14tą czyli 30% powrót 70% mieszacz W nadzorze dochodzi tylko do 55.4C i tzryma w nadzorze zaledwie 3 min.

Co jest kurde grane ;/

czy ktoś może mi to racjonalnie wytłumaczyć??

• 2 months później...

Witam.Koledzy to znowu ja , w związku tym iż majster mnie olał ,zdecydowałem się jakoś tą zimę jeszcze przetrwać na tej podłogówce , a na wiosnę wezmę innego fachowca i zrobię przeróbkę według waszych propozycji.

A teraz pytanie :

Na zdjęciu widać instalację podłogówki ,aby jakoś działała zrobiłem tak , tylko nie wiem czy jest dobrze.

Górny termometr ten koło syfonu od umywalki wskazuje mi obecnie temp.ok.55 st ,taką jak mam ustawiony zawór 3d przy piecu ,dalej idąc przykręciłem zawór pod umywalką , potem coś posterowałem zaworem 3D i termometr za pompką pokazuje mi ok.35 st ,czujnik od podłogówki mam na belce zasilającej i na piecu na sterowniku wskazuje między 34- 36 st .Czy ustawienie tych temperatur mam dobrze , czy jeszcze coś zmienić ,może w dół ?

https://picasaweb.google.com/lh/photo/LPUaU-FteJzlBw6-uKCh4w?feat=directlink

tylko że ja mam problem z obniżeniem tej temperatury ponieważ jak zwykle jest problem z tym zaworem 3d bo nie wiem w jakiej pozycji powinien być ,

U mnie ten zawór w pozycji neutralnej wygląda tak . Jak to teraz sterować? Czy w ogóle on jest dobrze założony?

Wstawiłem nowy rysunek może teraz będzie wam lepiej to zrozumieć o co mi chodzi ?

http://pokazywarka.pl/905n7u/

nowy rysunek

sterowanie tą pajęczyną to jakaś masakra , czekam do wiosny i biorę kogoś do przeróbki , bo nie mam zamiaru pół dnia spędzać w kotłowni.

A te 45 st to masz na myśli temperaturę na wskaźniku przed belka zasilającą podłogówkę , tylko czy to nie jest za duża temperatura jak na podłogówkę ?

Czy ten zawór 3d jest w dobrej pozycji, bo nie wiem czy czasem nie powinien być w pozycji neutralnej na prawej rurce i wtedy nim otwierać lub zamykać ?

sterowanie tą pajęczyną to jakaś masakra , czekam do wiosny i biorę kogoś do przeróbki , bo nie mam zamiaru pół dnia spędzać w kotłowni.

A te 45 st to masz na myśli temperaturę na wskaźniku przed belka zasilającą podłogówkę , tylko czy to nie jest za duża temperatura jak na podłogówkę ?

Czy ten zawór 3d jest w dobrej pozycji, bo nie wiem czy czasem nie powinien być w pozycji neutralnej na prawej rurce i wtedy nim otwierać lub zamykać ?

Układ taki jak narysowany jest na ostatnim zdjęciu - to totalna niestety porażka.

Zasilanie z pieca powinno iść bezpośrednio na zawór 3D a nie mieszać się z powrotem podłogówki przed zaworem. Powrót podłogówki powinien także wchodzić na zawór 3D. W które ramiona to już było opisane.

Ten obecny układ niezależnie od ustawienia zaworu nie będzie działał poprawnie. Teraz jedynie można dbać by zasilanie nie wchodziło za wysokie (ja wspomniał wcześniej przedmówca).

Teoretycznie jeszcze patrząc jeśli ograniczymy odpływ powrotu do pieca (przymykając zawór odcinający kulowy poniżej zaworu 3D) powinno się mieszać więcej z powrotu podłogówki. Ustaw zawór 3D na środku i próbuj przymykać ten kulowy powolutku i patrz na temperatury zasilania za pompą na belce podłogówki. Niestety ta regulacja jest mało precyzyjna i dla tego właśnie się stosuje zawory 3D bo mają łatwiejszą możliwość regulacji i mieszania. To powinno pomóc na tyle by przeżyć do czasu poprawek.

Witam.

Nagle odezwał się mój majster i dziś ma przyjechać, w związku z tym chcę mu pokazać jak ma przerobić według waszych sugestii moja podłogówkę ,ale aby znów coś nie zepsuć , znalazłem w tym poście rysunki starej instalacji i już propozycji przeróbki, więc bardzo proszę o jeszcze raz zerknijcie czy tak to ma być ;

Zdjęcie mojej obecnej instalacji ;

https://picasaweb.google.com/lh/photo/v6P41jGzK2Dm7GMxi5IAkg?feat=directlink

Instalacja po przeróbce :

https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZhMH5DdVzjSfngQ_0tUTvA?feat=directlink

Witam.

Nagle odezwał się mój majster i dziś ma przyjechać, w związku z tym chcę mu pokazać jak ma przerobić według waszych sugestii moja podłogówkę ,ale aby znów coś nie zepsuć , znalazłem w tym poście rysunki starej instalacji i już propozycji przeróbki, więc bardzo proszę o jeszcze raz zerknijcie czy tak to ma być ;

Zdjęcie mojej obecnej instalacji ;

https://picasaweb.google.com/lh/photo/v6P41jGzK2Dm7GMxi5IAkg?feat=directlink

Instalacja po przeróbce :

https://picasaweb.google.com/lh/photo/ZhMH5DdVzjSfngQ_0tUTvA?feat=directlink

Ja tam mam ja Ty chcesz poprawić i słabo to działa. Podłogówka musi mieć oddzielne sterowanie automatyczne bo takie manualane rozwiązania to przynoszą zimno w domu. Jest to też nieekonomiczne rozwiązanie. Ja różnice między temp. w pokoju a pomieszczeniami z podłogówką na takim rozwiązaniu mam 2 C na niekorzyść podłogówki.

Ja tam mam ja Ty chcesz poprawić i słabo to działa. Podłogówka musi mieć oddzielne sterowanie automatyczne bo takie manualane rozwiązania to przynoszą zimno w domu. Jest to też nieekonomiczne rozwiązanie. Ja różnice między temp. w pokoju a pomieszczeniami z podłogówką na takim rozwiązaniu mam 2 C na niekorzyść podłogówki.

A czemu masz za niską temperaturę?

Wszystko zależy od stabilności temperatury zasilania. Jeśli jest mniej więcej stała to można ustawić zawór 3D w jedno położenie dal optymalnej w danych warunkach temperatury. Jeśli jednak mam zmienne zasilanie to oczywiście rozwiązanie z siłownikiem i sterowaniem temperaturą jest wskazane.

Co do temperatury idącej na podłogówkę, w tym proponowanym układzie możemy regulować ręcznie temperaturę w pełnym zakresie więc także możemy i przegrzewać pomieszczenia z podłogówką. No chyba, że jest źle wykonana i nie radzi sobie wcale, ale to wtedy każde rozwiązanie mieszające nie da wymaganego efektu.

A czemu masz za niską temperaturę?

Wszystko zależy od stabilności temperatury zasilania. Jeśli jest mniej więcej stała to można ustawić zawór 3D w jedno położenie dal optymalnej w danych warunkach temperatury. Jeśli jednak mam zmienne zasilanie to oczywiście rozwiązanie z siłownikiem i sterowaniem temperaturą jest wskazane.

Co do temperatury idącej na podłogówkę, w tym proponowanym układzie możemy regulować ręcznie temperaturę w pełnym zakresie więc także możemy i przegrzewać pomieszczenia z podłogówką. No chyba, że jest źle wykonana i nie radzi sobie wcale, ale to wtedy każde rozwiązanie mieszające nie da wymaganego efektu.

No właśnie u mnie jest zmienne zasilanie w sensie grzeje/osiąga temp gdzie grzejniki/ nie grzeje i tak w koło. Zatem nie ma stałego dopływu wody o stałej temperaturze. Przestrzegam przed tym rozwiązaniem bo wtedy obieg podłogówki nie będzie działał dobrze chyba ,że dla małych powierzchni na RTL-u.

Jak tylko zima odpuści i mrozy dokładam rozwiązanie z siłownikiem i sprzęgłem.

W tym momencie zawór mam odkręcony prawie na maxa bo gdybym go skręcił np. na 3 to bym miał chyba w pomieszczeniu z 15 C.

Edytowane przez adam2007