brownnoiser 22.10.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Witam, Wziąłem się dzisiaj za korowanie i i impregnację desek, którymi wcześniej szałowałem strop a teraz chcę deskować dach. W kilku deskach w trakcie korowania zauważyłem larwy jakiegoś szkodnika (prawdopodobnie kołatka albo kornika). Larwy te drążyły kanały w drewnie ( nie w korze).Deski 2 krotnie malowałem impregnatem do drewna i wszystkie są okorowane. Więźba dachowa również jest zaimpregnowana. Wystraszyło mnie co zobaczyłem i teraz mam poważny dylemat czy 10 m3 impregnowanych desek pociąć i spalić a na dach kupić nowe. Wolałbym z racji ich ceny tego nie robić.Czy jest szansa na to, że były to larwy np. kornika, który pożera głównie świeże łyko drzew i prawdopodobnie wyprowadzi się z moich "martwych" desek? Czytałem z kolei, że kołatek lubi wilgoć i najczęściej żeruje w piwnicach to może pod dachówką gdzie w lecie będzie zapewne kilkadziesiąt stopni C też mu się nie spodoba? Zastanawiam się czy ew. kolejna partia też nie będzie zawierała szkodników.Czy mogę deskować tym materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Dokładnie obejrzyj deski, odrzuć chore a pozostałe jak najbardziej się nadają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts