Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z siatki le?nej

Gość

Recommended Posts

Chcę ogrodzić działkę siatką leśną. Zależy mi na wszelkiego rodzaju poradach np. czy słupki betonowe czy metalowe, wkopywać czy betonować. jaki odstęp między słupkami itp. Za wszystkie rady z góry dziękują.

Proszę o poradę jak ogrodzić pole 2 h w tym 6 arów lasu ? Działka musi być jakoś oddzielona poniewaz mają tam biegać koniki a tuż obok sa tory. Jak zrobić to tanim kosztem? Może właśnie siatka leśna? Ile kosztuje i jak się ją montuje? :o

Z góry dziękuję za Wasze porady. :wink:

Pozdrawiam,

Wlasnie wykonałem takie ogrodzenie w ten weekend i mialem z tego sporo satysfakcji. Uwagi którymi się mogę podzielić:

1) zabezpieczenie słupków w części w ziemi lepikiem na gorąco lub inną smołą która niestety brudzi wszystko, no ale słupki mam nadzieje postoją 2x dłużej. przepis od leśnika podałem powyżej

2) słupki kupione z lasu przycięte na 2,40m fi ponad 10cm za 3,5zł/szt

3) w ziemie koniecznie na min 60cm (ja dałem 70cm) inaczej nie chcą stać prosto

4) sprawiłem sobie tzw. dołkownik z Castoramy (40zł) i to był strzał w dziesiątkę - inaczej jeszcze bym pewnie kopał dołek pod 16 słupek, jedna uwaga - jak sie trafi na kamień (często oj często) to warto się pochylić i go ręką wyciągnąć

5) siatki leśnej faktycznie nie bardzo się da naciągnąć, ale jednak cos trzeba. mialem dwa kołowrotki do naciagania siatki (do kupienia za kilka złotych tam gdzie siatka) i naciagalem górny i dolny drut (są z grubszego drutu) na odcinku 40m po prostej. Teraz widze ze trzeba naciągać częściej tzn raz na 20m i przybijać, wtedy stoi ok.

6) słupki max co 5m, lepiej co 3m - siatka leśna nie jest zbyt sztywna i słabo stoi sama, poza tym mam plan słupki pozostawić na ogrodzenie docelowe a siatkę kiedyś zastąpić np. oflisami

7) płot paskudny do przejścia górą bo siatka zbyt wiotka, może jedynie przy słupku, ale te zakonserwowałem też od góry żeby zimą śnieg i woda w nie nie wnikała

Ogólnie to chyba najtańsze ogrodzenie które swoją rolę jednak pełni. Zbierając wszystkie koszty wyszło mi UWAGA !! 4,5zł za 1 mb płotu o wysokości 1.60m. Oczywiście praca własna 2-3 dni na powietrzu, z której miałem sporo satysfakcji własnej.

Co do ogrodzenia dla koni - najlepsze z rur stalowych ale drogie, nawet jeżeli kupisz je ze złomu. Najtańsze robione słupkami jak wyżej ale z dwoma poziomymi drągami z lasu. Niestety niezbyt trwałe, bo konie lubią obgryzać korę i niszczą poziome drągi. Trochę pomaga pastuch elektryczny przybity w połowie wysokości, wtedy konie nie napierają na ogrodzenie.

Co do ogrodzenia dla koni - najlepsze z rur stalowych ale drogie, nawet jeżeli kupisz je ze złomu.

Prawda.

Co do drewna - jeśli Twoja ziemia położona jest np. w podmokłej dolince, w której często jest mgła, to ogrodzenie z drewna po ok. 3 latach może się okazać do wymiany.

Co do siatki - odradzam grodzenie padoków. Co będzie, gdy koń zaplącze się w druty i spanikowany zacznie się szarpać ? Podcięte pęciny, koń nie do użytku, może nawet nie do wyleczenia.

Mam ponad 1 ha i konie - planuję sobie tak: wybieg o rozmiarach małej ujeżdżalni (20*40m) ogrodzony klasyczną siatką, ale wewnątrz w odległości ok. 1 m od tej siatki będzie dodatkowe klasyczne ogrodzenie drewniane z belek tak, by nie groził koniom kontakt z siatką a mi - by nie grozila ucieczka koni pod moją nieobecność (gdy będę w pracy). Reszta terenu (pastwiska) będzie podzielona na kwatery grodzone tylko pastuchem elektrycznym - na ten teren konie będą wypuszczane w godzinach popołudniowych, tj. w czasie, gdy będę mógł je nadzorować, na ok 3 godziny odpasu. W razie ucieczki będę na miejscu.

P.S. Każdy zdrowy koń (nawet chłopska chabeta) sam z siebie bez obciążenia potrafi skoczyć mniej więcej 1,5m (jeśli mu się chce). Trzeba to mieć na uwadze przy budowie ogrodzenia.

4) sprawiłem sobie tzw. dołkownik z Castoramy (40zł) i to był strzał w dziesiątkę - inaczej jeszcze bym pewnie kopał dołek pod 16 słupek, jedna uwaga - jak sie trafi na kamień (często oj często) to warto się pochylić i go ręką wyciągnąć

Co to jest ten dolownik?. Jak to dziala? Mam do posadzenia 1000 swierkow i szukam latwego sposobu kapania dolkow. Nadaloby sie to do tego celu.

Karol N.

DOŁKOWNIK = duży świder (ja mam fi 12) na końcu pręta stalowego o długości ponad 1m w kształcie litery T, żeby można było kręcić ręcznie. Coś jak wiertło tylko duuużej średnicy i skoku.

Idzie łatwo i przyjemnie, dołek fi 15 głęboki na 70cm w kilka minut, tylko te kamienie....

jak masz blisko do Poznania to pożyczę

DOŁKOWNIK = duży świder (ja mam fi 12) na końcu pręta stalowego o długości ponad 1m w kształcie litery T, żeby można było kręcić ręcznie. Coś jak wiertło tylko duuużej średnicy i skoku.

Idzie łatwo i przyjemnie, dołek fi 15 głęboki na 70cm w kilka minut, tylko te kamienie....

jak masz blisko do Poznania to pożyczę

pochodze z okolic Poznania ale dzialka jest w odleglosci 120 km od Poznania.

Dziekuje za za dobre checi

Karol N.

Co do wytrzymałości siatek leśnych to... są różne siatki i mają różne wytrzymałości. Najgorsza (wiem to z doświadczenia) jest siatka zgrzewana - przy naciąganiu najszybciej się zrywa i pęka na zgrzewach. Jeśli ma postać dłużej warto poszukać z 2-krotnym ocynkiem. Słupki jeśli na dłużej - akacjowe, ale nie cienkie min 14-15 cm.

Podoba mi się to wszystko, ale nie mam pojęcia, gdzie kupić takie słupki 1,60 m po tyle, aby wyszło 4,50 zł za 1mb. Zaproponujcie jak zacząć poszukiwania... i czy siatka "leśna" to nazwa oficjalna? Chyba nigdy tego nie widziałem, lub jak widziałem, to nie wiedziałem, że to jest leśna :p

co do siatki leśnej to każde nadleśnictwo (zaopatrzeniowiec) mają namiary na producentów takiej siatki. ja też od nich wziąłem namiary i kupiłem prosto u producenta (np. firma KAMA z Sycowa k. Kępna/Oleśnicy). Słupki to po prostu stemple, znów najlepiej prosto z lasu (tel. do najbliższej leśniczówki, pytanie do leśniczego, określi gdzie to leży w lesie, jedziesz, wybierasz, zgłaszasz mu, on robi obmiar, w nadleśnictwie odbierasz asygnatę, płacisz i jedziesz do lasu po już twoje stemple. Ja kupiłem w ten sposób jakieś 60 słupków za ok. 100 zł.

Co do słupków to warto je okorowować (przydaje się do tego ośnik, kosztuje ok 30-50 zł), i w całości zaimpregnować starym olejem maszynowym (do pobrania bezpłatnie z każdego warsztatu samochodowego). reszta, to znaczy naciąganie, mocowanie (najlepiej skobelkami ocynkowanymi) już znasz. Siatka leśna jest produkowana w różnych wysokościach (np 160, 200), z różnym ocynkiem (pojedynczy, potrójny), z różnym rozstawem dolnych drutów (dla różnych rodzajów zwierzyny drobnej). dołownik z Castoramy jest ok, ma tylko słabe ostrze - uważać na kamienie. ma za to dobrą cenę, markowa konkurencja z OBI kosztuje np 180 zł - porażka

• 5 years później...