Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła?

onael

Recommended Posts

Wiem, że tematy tutaj są bardzo "konkretne" i ze swoim czysto laickim wyjdę na głupka, ale co mi tam :p

Jaka powinna być moc kotła:

Mieszkanie troszkę ponad 100m2, poddasze, z każdej strony szczyty. Na chwilę obecną brak ocieplenia - kamienica z 1902 W przyszłym roku planujemy docieplenie styropianem z zewnątrz. Mieszkanie dość niskie - przy skosach 1.5 max 2.4 metra. Skosów bardzo mało. Okna od poniedziałku będą nowe - 6 komór :)

Raczej na pewno będzie to piec "na wszystko" z podajnikiem (nie mam zielonego pojęcia jaka jest różnica między ślimakowych a tłokowym)

Tak mało info, że mozna powiedzieć:

Być może dobry będzie 12kW

Być może trzeba już brać pod uwagę 15-17kW, jak straty ciepła w tym starym budownictwie są duże....

Gdzie ten kociol będzie? W piwnicy, ile pięter niżej?

Jakie okna? instalacja?

Edytowane przez Jarecki79

Piec będzie w mieszkaniu, okna 6-komorowe, piec opalany "wszystkim" Cała instalacja wraz z grzejnikami całkowicie nowa. Grzejniki wedle "Waszej" sugestii aluminiowe albo stalowe, czy też jakieś inne :)

Na piec i podręczny składzik materiału opałowego będzie wygospodarowane osobne pomieszczenie o powierzchni 4m2.

Jak to będzie w mieszkaniu , to przy dobrych oknach wystarczy to 12kW

Możesz rozwinąć co znaczy na "wszystko", bo to trochę się kłoci z pojęciem kocioł z podajnikiem....

np. Galmet ma 12kW, ale palnik tylko na sam ekogroszek.

Skam-P Premium (znajdziesz tutaj wątek na jego temat) o mocy 12kW ma palniki na miał oraz ekogroszek, także ekogroszek węgla brunatnego.

Jest to albo mały palnik żeliwny Ekoenergia albo mały palnik z żeliwnym paleniskiem oraz wymiennymi głowicami spalającymi typu AZP-MŻ - do tego kotła bardzo fajna opcja, cicho pracuje.

Reszta, czyli papiery czy drewno to już tylko i wyłącznie na ruszcie awaryjnym.

Sterownik z obsługa rusztu awaryjnego to ognik pid lub cobra pid.

Szkoda, że nie ma tutaj opcji "wartościowa wypowiedź" :)

A powiedz mi jeszcze jaka jest różnica między podajnikiem ślimakowym a tłokowym? W praktyce jest jakaś różnica?

Tak samo kwestia grzejników - jakie będą najlepsze?

Czysto teoretycznie - piszesz, że wystarczy 12kW - a jeśli będzie większy to znaczy, że część ciepła zmarnuje się ? (chyba wiesz, co mam na myśli)

Nie ma tak małego tłoka, tłoka zresztą ciężej ustawić, szczególnie do trybu lato.

100m2 x straty ciepła 100W/m2 = 10kW na C.O. plus ok.2kW na CWU - to dla pory zimowej!

jak docieplisz ściany, to pewnie spadnie do 90 może 80W/m2 i wówczas 100m2 x straty ciepła 90W = 9kW na C.O. i ok.2kW na bojler...

Najlepiej jak kocioł nie jest przewymiarowany, wówczas pracuje z wyższymi sprawnościami.

Jak masz obawy o to, czy 12kW da radę, to można wybrać zestaw z wymiennymi głowicami spalającymi, zimą idzie przełożyć samą głowicę spalającą, co zwiększy moc zestawu do 15-17kW bez żadnego problemu.

Generalnie większość sezonu jesiennego czy wiosennego będziesz pracował na ok. 30-50%mocy.

Na grzejnikach się nie znam.