Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich , mam dwa pytania dotyczące budynku gospodarczego o powierzchni zabudowy 25m2 który mam zamiar postawić. Więc po pierwsze czy taki budynek może być podpiwniczony ,nie mogłem nic znalezć na ten temat, wiem że musi być parterowy ale o piwnicy nie ma żadnej wzmianki? I po drugie czy na taki budynek (pomieszczenie) muszę mieć projekt czy mogę postawić go sam? Dodam że ma być to pomieszczenie w którym będę trzymał opał i będzie ono stawiane na ławach z bloczków betonowych (piwnica) a (parter) z GB ,dach jednospadowy , oczywiście wszystkie odległości będą zachowane wedle przepisów.

Witam,

W Prawie budowlanym jest napisane, że pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych (tj. posiadających tylko jedną kondygnację nadziemną). Przy budowie budynku gospodarczego z podpiwniczeniem konieczne będzie pozwolenie na budowę.

Natomiast jeśli budynek ma być parterowy, wtedy musisz wystąpić do gminy (Starostwa) z wnioskiem "zgłoszenie robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę". Do zgłoszenia załączasz własnoręcznie wykonany projekt budynku gospodarczego - rzut ze wszystkich stron wraz z wymiarami, mapkę z narysowanym własnoręcznie budynkiem z odległościami od granicy działki. Budynek musi mieć też określoną wysokość.

Pozdrawiam