darroo 23.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam wszystkich , mam dwa pytania dotyczące budynku gospodarczego o powierzchni zabudowy 25m2 który mam zamiar postawić. Więc po pierwsze czy taki budynek może być podpiwniczony ,nie mogłem nic znalezć na ten temat, wiem że musi być parterowy ale o piwnicy nie ma żadnej wzmianki? I po drugie czy na taki budynek (pomieszczenie) muszę mieć projekt czy mogę postawić go sam? Dodam że ma być to pomieszczenie w którym będę trzymał opał i będzie ono stawiane na ławach z bloczków betonowych (piwnica) a (parter) z GB ,dach jednospadowy , oczywiście wszystkie odległości będą zachowane wedle przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaMarcin1719504949 24.10.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam,W Prawie budowlanym jest napisane, że pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych (tj. posiadających tylko jedną kondygnację nadziemną). Przy budowie budynku gospodarczego z podpiwniczeniem konieczne będzie pozwolenie na budowę. Natomiast jeśli budynek ma być parterowy, wtedy musisz wystąpić do gminy (Starostwa) z wnioskiem "zgłoszenie robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę". Do zgłoszenia załączasz własnoręcznie wykonany projekt budynku gospodarczego - rzut ze wszystkich stron wraz z wymiarami, mapkę z narysowanym własnoręcznie budynkiem z odległościami od granicy działki. Budynek musi mieć też określoną wysokość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 24.10.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzięki bardzo za odpowiedz, szkoda że nie można tej piwniczki wybudować również na zgłoszenie ale cóż przepisy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts