Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalne ustawienie tego pieca

d24

Recommended Posts

CO niestety nie jest moją mocną stroną. Dom ogrzewam węglem kamiennym, brunatnym (najczęściej) jak i drewnem. Przy piecu mam różne możliwości ustawień. Niestety nie wiem w jaki sposób ustawić to wszystko aby zoptymalizować spalanie.

Czy ktoś z was mi powie do czego służą elementy oznaczone na zdjęciu cyferką 1, 2?

Jeśli chodzi o urządzenie oznaczone "1" jak widzę jest tam przełącznik, który można ustawić w trzech pozycjach. Zauważyłem, że gdy uruchomię go na pozycję pierwszą, czy też drugą grzejniki w domu stają się letnie. Nie badałem jednak tego zjawiska przy wielu powtórzeniach.

Pozycja "2" to potencjometr", tylko do czego służy i jak go używać przy regulowaniu spalania w piecu?

Pozycja "3" to komputer pieca z dmuchawą. Dodam tu, że odłączyłem dmuchawę, bo uważam, że jest mi niepotrzebna i sprawia, że opał zbyt szybko się wypala. Regulator ma funkcję "zakres pracy ciągłej *C", której nie rozumiem.

Dodatkowo posiadam ogrzewanie podłogowe (załącznik 33.jpg). I tu jeden przycisk z lewej strony to uruchomienie ogrzewania, natomiast prawy niestety nie wiem do czego służy.

Bardzo was proszę drodzy forumowicze o informację w powyższej kwestii. Jak to wszystko ustawić, aby spalanie było jak najbardziej optymalne ??

11.jpg

22.jpg

33.jpg

masakra...

a instalator w domu był?

tłumaczył?

instrukcję jakąś posiadasz?

Jak Ty nie rozróżniasz co to pompa a co zawór mieszający, to inaczej jak masakra tego nazwać nie można...

1. to pompa, ma biegi 1 - mniej wody, mniej prądu, bieg 2 to więcej przepływu wody, 3 to max. przepływ wody

2. to zawór mieszający 4d, instalator powinien Ci wytłumaczyć jak regulować ciepło na dom przy pomocy tego zaworu

3. to sterownik kotła

Za co instalator brał pieniądze?

Zatem pompka musi u mnie działać na 3, najwyższym biegu, gdyż jak zrobię na 2 grzejniki robią się letnie.

Co do zaworu 4d mogę prosić o krótkie wyjaśnienie jego działania?

No i sterownik kotła -czy ktoś z was może mi powiedzieć co to funkcja "zakres pracy ciągłej *C", którą można ustawić od 1-9? Wogóle, używacie dmuchawy do sterowania spalaniem? Mi wydaje się być zbędna...

aaa, ktoś mi powie do czego jest ten przycisk na panelu sterowania ogrzewaniem podłogowym?

Wybaczcie za pytanie, jednak nie znam się na ogrzewaniu i piecach. Moja wiedza ogranicza się do tego, że kupuję węgiel, drewno i korzystam z pieca... Teraz kwestia jak zoptymalizować to spalanie za pomocą przełączników itp.

Zatem pompka musi u mnie działać na 3, najwyższym biegu, gdyż jak zrobię na 2 grzejniki robią się letnie.

Co do zaworu 4d mogę prosić o krótkie wyjaśnienie jego działania?

No i sterownik kotła -czy ktoś z was może mi powiedzieć co to funkcja "zakres pracy ciągłej *C", którą można ustawić od 1-9? Wogóle, używacie dmuchawy do sterowania spalaniem? Mi wydaje się być zbędna...

aaa, ktoś mi powie do czego jest ten przycisk na panelu sterowania ogrzewaniem podłogowym?

Wybaczcie za pytanie, jednak nie znam się na ogrzewaniu i piecach. Moja wiedza ogranicza się do tego, że kupuję węgiel, drewno i korzystam z pieca... Teraz kwestia jak zoptymalizować to spalanie za pomocą przełączników itp.