plamiak 10.11.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wiedziałem że kolega Vld po prostu wie lepiej ode mnie co się dzieje w mojej instalacji. Kolego NICZEGO i NIKOMU nie muszę udowadniać. Schematy i zdjęcia obu moich instalacji już na forum publikowałem i jeśli ktoś jest zainteresowany wymianą doświadczeń to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 10.11.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Bezpośrednio, czyli na czujniku temp. powrotu, już za zaworem 4d jest zimno, czyli taka sama temp. jaka wraca z podłogówki. I wtedy zamyka zawór, jeżeli ustawię min. temp. powrotu wyższą. Podobny objaw miałem podczas rozruchu instalacji. Wynikało to z tego że przy rozgrzewaniu zimnej podłogówki mieszacz musiał być otwarty bardzo mocno i równocześnie z układu wracała bardzo zimna woda. Wyłączyłem wtedy ochronę powrotu - po nagrzaniu podłogówek sytuacja się ustabilizowała. Swoją drogą taka sama sytuacja będzie występować po załączeniu pompy CWU- zabierze ona ciepłą wodę i na czujnik powrotu trafi tylko woda z powrotu podłogówki.. Rozwiązaniem jest przełożenie czujnika powrotu ZA powrót bojlera - inaczej niż to podaje instrukcja sterownika. Dla zainteresowanych i tych co wiedzą lepiej kolejny raz wklejam najlepszą prezentację zasady działania zaworu 4d jaką znalazlem. http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 20.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam, 200m2 ogrzewane jest tylko podłogówką - pojemność wodna około 150 litrów. Piec jest na pelet - pojemność wodna 75 litrów. Układ spięty jest zaworu 3-drogowego na podłogówce, a ochrona pieca na zaworze 4-drogowym - przed powrotem zbyt zimnej wody.Spalanie mam spore, bo 1 tona na miesiąc peletu na din plus przy utrzymaniu 16 stopni w domu. Fakt - to jest pierwszy sezon. Jak macie ustawione piece? Jaką macie temperaturę spalin? Jak długo piec utrzymuje się wam w nadzorze (czekanie na obniżenie temperatury na piecu)? Czy pojemność wodna kotła nie jest za niska? Jak zawór 3-drogowy puści dużo wody z podłogówki na piec to momentalnie go wychłodzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 20.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nawet jak na pierwszy sezon przy 16 stopniach wewnątrz 1 T na miesiąc to gruba przesada.Chyba masz coś nie tak z kotłem lub jego ustawieniami. Co to za kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 23.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Piec na pelet: CSI D'Alessandro 21 KW (sterownik ecomax 750). Wydaje mi się, że zbyt dużo ciepła ucieka w komin. Temperatura spalin dochodzi do 200 stopni. Firma instalatorska mówiła, że piec pracuje w zakresie od 160-210 stopni. Wydaje mi się, że również zostaje mi sporo popiołu. Po tygodniu palenia mam go niecałe pół wiaderka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 11.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam pytanie o piece na pellet. Czy jest w tym przypadku możliwe , żeby piec na pellet zasilał ogrzewanie podłogowe w całym domu i żeby był sterowany sterownikiem pogodowym? Fachowiec z którym rozmawiałem odradzał taki układ. Jego zdaniem tylko kaloryfery sterowane pokrętłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.04.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Myślę, że nie ma specjalnego problemu, by taki kocioł mógł być sterowany sterownikiem pogodowym. A zawory i głowice termostatyczne na grzejnikach to oczywiście też muszą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 12.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A ogrzewanie podłogowe i pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.04.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Jak wyżej, znam dom, w którym takie ogrzewanie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 13.04.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 WitajNie ma problemu w tym, aby kocioł na pellety był sterowany podogowo i zasilał podłogówkę. Problem jedynie w tym, że taki układ ma niską temperaturę zasilania, a większośc producentów kotłów określa minimalne temperatury powrotu do kotła - które są i tak wyższe niż temperatury zasilania podłogówki. Dlatego kocioł peletowy będzie taktował - włączał się i wyłączał, ponieważ bardzo szybko będzie dochodził do temperatury zadanej i stygł w trakcie rozbioru ciepła z instalacji. Modulacja palnika nie na wiele się zda, gdyż jego minimum to np. 6-10 kW co i tak jest za dużo do utrzymania paleniska na mimimalnej mocy, a ciągła praca w podtrzymaniu grozi korozją kotła czy komina. Zalecam w takim wypadku zainstalować bufor - sprzęgło hydrauliczne - które bęzie zasilać podłogówkę, a kocioł tenże bufor.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 13.04.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam takowe rozwiązanie ze sprzęgłem hydraulicznym i działa całkiem przyjemnie....a praca w układzie Fuzzy Logic nie miała sensu, kocioł "głupiał"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.04.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Czytając opinie użytkowników kotłów na pellet można zauważyć, że problemy omijają tych, którzy zasilają podłogówkę poprzez bufor.Po prostu - piec pracuje tylko parę/parenaście godzin na dobę, za to w optymalnych warunkach (80-90% mocy, przy najwyższej sprawności) Jedyny problem (w porównaniu z ciagłą pracą w podtrzymaniu) to zapalarka - ktróą w takim układzie wykorzystuje się częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 14.04.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Czytając opinie użytkowników kotłów na pellet można zauważyć, że problemy omijają tych, którzy zasilają podłogówkę poprzez bufor. Po prostu - piec pracuje tylko parę/parenaście godzin na dobę, za to w optymalnych warunkach (80-90% mocy, przy najwyższej sprawności) Jedyny problem (w porównaniu z ciagłą pracą w podtrzymaniu) to zapalarka - ktróą w takim układzie wykorzystuje się częściej. Przy obecnych temperaturach to chyba tylko parę godzin a może nawet mniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Tak, te "paręnaście" tyczyło najchłodniejszych dni w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 15.04.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 fotohobbyZapalarka w tym układzie to nie kłopot - to jedyne sensowne rozwiązanie. Kłopotem jest ciągła praca w podtrzymaniu - wstęp do destrukcji systemu grzewczego.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ależ oczywiście - wskazuję tylko na najbardziej prawdopodobne źródło awarii przy pracy z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 15.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mimo to jest to tańsze i bezpieczniejsze, niż efekty długotrwałej pracy kotła w nieoptymalnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 16.04.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Kiedyś temat korozji niskotemperaturowej był już ruraj poruszany i skończyło się na tym ze nikt nie zna przypadku gdy kocioł pordzewiał ale każdy o nim pisze, kolejną sprawą było to ze nikt nie był w stanie określić o ile ten kocioł krócej poracuje miesiąc, rok, 5 lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 16.04.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Ja znam taki przypadek, korozji niskotemperaturowej wkładu kominowego. Inny przypadek opisano tu na forum - proszę prześledzić wątek osadzania się sadzy szklistej na wymienniku kotła.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truszkra 26.08.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam z powodu problemów finansowych będę musiał sam zacząć robić instalację c.o , tylko potrzebuję jakiś sensowny schemat oczywiście piec z podajnikiem podłogówka dół i góra + grzejniki i w przyszłości na pewno kolektory próżniowe. również czekam na propozycje jaki piec dom ok 180 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts