Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bezpośrednio, czyli na czujniku temp. powrotu, już za zaworem 4d jest zimno, czyli taka sama temp. jaka wraca z podłogówki. I wtedy zamyka zawór, jeżeli ustawię min. temp. powrotu wyższą.

Podobny objaw miałem podczas rozruchu instalacji. Wynikało to z tego że przy rozgrzewaniu zimnej podłogówki mieszacz musiał być otwarty bardzo mocno i równocześnie z układu wracała bardzo zimna woda. Wyłączyłem wtedy ochronę powrotu - po nagrzaniu podłogówek sytuacja się ustabilizowała. Swoją drogą taka sama sytuacja będzie występować po załączeniu pompy CWU- zabierze ona ciepłą wodę i na czujnik powrotu trafi tylko woda z powrotu podłogówki.. Rozwiązaniem jest przełożenie czujnika powrotu ZA powrót bojlera - inaczej niż to podaje instrukcja sterownika.

Dla zainteresowanych i tych co wiedzą lepiej kolejny raz wklejam najlepszą prezentację zasady działania zaworu 4d jaką znalazlem.

http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

• 2 months później...

Witam,

200m2 ogrzewane jest tylko podłogówką - pojemność wodna około 150 litrów. Piec jest na pelet - pojemność wodna 75 litrów. Układ spięty jest zaworu 3-drogowego na podłogówce, a ochrona pieca na zaworze 4-drogowym - przed powrotem zbyt zimnej wody.

Spalanie mam spore, bo 1 tona na miesiąc peletu na din plus przy utrzymaniu 16 stopni w domu. Fakt - to jest pierwszy sezon.

Jak macie ustawione piece? Jaką macie temperaturę spalin? Jak długo piec utrzymuje się wam w nadzorze (czekanie na obniżenie temperatury na piecu)? Czy pojemność wodna kotła nie jest za niska? Jak zawór 3-drogowy puści dużo wody z podłogówki na piec to momentalnie go wychłodzi.

Pozdrawiam.

Piec na pelet: CSI D'Alessandro 21 KW (sterownik ecomax 750).

Wydaje mi się, że zbyt dużo ciepła ucieka w komin. Temperatura spalin dochodzi do 200 stopni. Firma instalatorska mówiła, że piec pracuje w zakresie od 160-210 stopni.

Wydaje mi się, że również zostaje mi sporo popiołu. Po tygodniu palenia mam go niecałe pół wiaderka.

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witaj

Nie ma problemu w tym, aby kocioł na pellety był sterowany podogowo i zasilał podłogówkę. Problem jedynie w tym, że taki układ ma niską temperaturę zasilania, a większośc producentów kotłów określa minimalne temperatury powrotu do kotła - które są i tak wyższe niż temperatury zasilania podłogówki. Dlatego kocioł peletowy będzie taktował - włączał się i wyłączał, ponieważ bardzo szybko będzie dochodził do temperatury zadanej i stygł w trakcie rozbioru ciepła z instalacji. Modulacja palnika nie na wiele się zda, gdyż jego minimum to np. 6-10 kW co i tak jest za dużo do utrzymania paleniska na mimimalnej mocy, a ciągła praca w podtrzymaniu grozi korozją kotła czy komina. Zalecam w takim wypadku zainstalować bufor - sprzęgło hydrauliczne - które bęzie zasilać podłogówkę, a kocioł tenże bufor.

Pzdr

Czytając opinie użytkowników kotłów na pellet można zauważyć, że problemy omijają tych, którzy zasilają podłogówkę poprzez bufor.

Po prostu - piec pracuje tylko parę/parenaście godzin na dobę, za to w optymalnych warunkach (80-90% mocy, przy najwyższej sprawności)

Jedyny problem (w porównaniu z ciagłą pracą w podtrzymaniu) to zapalarka - ktróą w takim układzie wykorzystuje się częściej.

Czytając opinie użytkowników kotłów na pellet można zauważyć, że problemy omijają tych, którzy zasilają podłogówkę poprzez bufor.

Po prostu - piec pracuje tylko parę/parenaście godzin na dobę, za to w optymalnych warunkach (80-90% mocy, przy najwyższej sprawności)

Jedyny problem (w porównaniu z ciagłą pracą w podtrzymaniu) to zapalarka - ktróą w takim układzie wykorzystuje się częściej.

Przy obecnych temperaturach to chyba tylko parę godzin a może nawet mniej....

• 4 months później...
Witam z powodu problemów finansowych będę musiał sam zacząć robić instalację c.o , tylko potrzebuję jakiś sensowny schemat oczywiście piec z podajnikiem podłogówka dół i góra + grzejniki i w przyszłości na pewno kolektory próżniowe. również czekam na propozycje jaki piec dom ok 180 m