Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam z powodu problemów finansowych będę musiał sam zacząć robić instalację c.o , tylko potrzebuję jakiś sensowny schemat oczywiście piec z podajnikiem podłogówka dół i góra + grzejniki i w przyszłości na pewno kolektory próżniowe. również czekam na propozycje jaki piec dom ok 180 m

Znajdziesz podobne tematy na forum z przykładowymi schematami. Zajrzyj na moją stronkę może ci się spodoba jakiś kociołek. Jak chcesz dowiedzieć się więcej o danym kotle to pisz z resztą każdy ma założony wątek na forum.

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam,

Wykańczamy właśnie dom kupiony w stanie deweloperskim. Zastaliśmy tam już częściowo zrobioną instalację CO i CWU. Wybraliśmy piec Heiztechnik Q Pellet Duo 15KW ze sterowaniem ecoMax 800, model P1. Mam problem z instalatorami, zaproponowali rozwiązanie które nie jest moim (laickim) zdaniem do końca prawidłowe. Poniżej rysunek obecnie tworzonej instalacji:

http://img201.imageshack.us/img201/1543/rozwizanie1.png

Zwróćcie proszę uwagę na to że za zaworem 4D jest podłączenie do zasobnika z wodą bieżącą... chyba tak nie powinno być. Do tego, podłogówka ma tylko pompę (14) i swój rozdzielacz (17). Mogę tam jeszcze podłączyć czujnik temp (15) ale nie wiem jaki to ma sens bez dodatkowego mieszacza 3D, bo piec jest w stanie obsługiwać dodatkowy mieszacz... niekoniecznie sam zestaw pompa + rozdzielacz.

Poczytałem trochę i według mojego rozumowania powinno to wyglądać co najmniej tak, co wy na to?

http://img515.imageshack.us/img515/4403/rozwizanieaktualne.png

Bardzo proszę o pomoc. Moi fachowcy coś nie koniecznie wiedzą jak zabrać się za montaż tego pieca.

Pozdrawiam

Gapek

Edytowane przez gapek

Druga wersja zdaje się poprawna. Jedynie co mogę od siebie dodać to przed pompą 12 zawór zwrotny.

Inaczej jak zgasisz pompę 12 to pompa 10 będzie ssać ciepło ze zbiornika.

Jeśli podłogówka to tylko 1 obwód i do tego mały to myślę, że pompa 14 jest zbędna.

Na powrocie wystarczyłaby głowica typu RTL.

http://www.imi-internationalcee.com/pl/download/prod,f,397

http://www.imi-internationalcee.com/pl/download/prod,f,1672

Jeśli duży obwód to lepiej zastosować typowy rozdzielacz handlowy w zestawie z pompą termostatem itd.

Tych Panów nie można obrażać słowem fachowcy. Lepiej ich zmień.

[edyc]a]

A wróć.... Czy to jest układ zamknięty???

Gdzie naczynie wzbiorcze ??

Zaworu różnicowego też niema, ale jeśli grawitacja nie zadziała to nie jestem pewien czy na 100% być musi. Różna są opinie.

Przykładowy rzut z naczyniem zbiorczym:

http://www.defro.pl/serwis/materialy/schemat-instalacji

Edytowane przez jack_

ile masz tej podłogówki? jak w procentach będzie się rozkładało grzanie na grzejniki i podłogę?

bo jaka by było jej trochę powiedzmy 50/50, to ja bym podłogówkę podpiął pod 4d i sterował nią siłownikiem, a grzejniki w obieg kotłowy i sterowanie ręczne poprzez 3d.

Jak jesteś burżuj możesz dokupić moduł do dwóch kolejnych obiegów + siłownik, wtedy wszystko było by na automacie.

Zwróć szczególną uwagę jak ci fachowcy robią obie kotłowy, bo jak spartolą, za miesiąc- drugi będziesz wołał o pomoc bo grzejniki zimne a zawór szaleje.

Średnice rur i zaworu min 5/4, zawór ponad króćcem wyjściowych i nie dalej niż na 30 cm od niego ( w bok), jak najmniejsza ilość kolan 90* ( 2-3 szt)

• 1 month później...
ile masz tej podłogówki? jak w procentach będzie się rozkładało grzanie na grzejniki i podłogę?

bo jaka by było jej trochę powiedzmy 50/50, to ja bym podłogówkę podpiął pod 4d i sterował nią siłownikiem, a grzejniki w obieg kotłowy i sterowanie ręczne poprzez 3d.

Jak jesteś burżuj możesz dokupić moduł do dwóch kolejnych obiegów + siłownik, wtedy wszystko było by na automacie.

Zwróć szczególną uwagę jak ci fachowcy robią obie kotłowy, bo jak spartolą, za miesiąc- drugi będziesz wołał o pomoc bo grzejniki zimne a zawór szaleje.

Średnice rur i zaworu min 5/4, zawór ponad króćcem wyjściowych i nie dalej niż na 30 cm od niego ( w bok), jak najmniejsza ilość kolan 90* ( 2-3 szt)

No i stało się, piec uruchomiony.

Teraz mam problem z zaworem 4D.

W przypadku ustawienia temp. zadanej pieca na 65 stopni i obiegu grzewczego (jak na rysunku, grzejniki + podłogówka) na 35 stopni (letnie kaloryfery, 18 stopni w domu) wszystko jest ok, zawór istawia się na 25% otwarcia. Powrót 52 ma wtedy 52 stopnie.

Kiedy podnoszę temperaturę na obieg grzewczy, np. na 45 stopni. Zawór zaczyna szaleć, albo zbyt szybko nagrzewa obieg, albo wychładza, w międzyczasie non- stop włącza się ochrona temp. powrotu, ustawiona na 42 stopnie (przy podglądzie spada do 34 stopni). Zawór pracuje cały czas od 24h.

CWU cały czas mam wyłączone.

Czy pompa kotłowa podnosząca temp. obiegu kotła rozwiążę ten problem, czy mam po prostu ustawić np. większą temp. na kotle?

W założeniu ma być jak najbardziej prosta instalacja bez zbędnych ograniczników przepływu czyli gołe rozdzielacze na każdy poziom mieszkalny z rotametrami . i nic więcej , zadnych skomplikowanych układów pompowych, mieszających, sprzęgieł hydraulicznych, mieszaczy w kotłowni itp. czyli nie chce 3 lub 4 pompek a tylko jedną . Cały dom w podłogówce góra i dół, zero grzejnika. podział na dwa obiegi czyli góra ma swój obieg i dół swój. ale schodzą do kotłowni i tam zasile je jedną pompą .

Chce zasilić cały układ tylko jedną pompą elektroniczną (ponoć zalecana do podłogówek bo sama zmniejsza moc jeśli wzrasta opór czyli przy np zamknięciu pętli) Regulować chcę rotametrami tzn tylko raz na początku je ustawić -a jeśli to nie zda egzaminu to założe siłowniki na poszczególne pętle i sterowniki w pokoju które będą zamykały lub otwierały te siłowniki/pętle.

Kocioł sas eco z podajnikiem szufladowym na miał w układzie zamkniętym (żeby było lepsze ciśnienie dla podłogówki) i ustawiony zawsze na stałą temperaturę 55 do 60 stopni. Za kotłem zawór czterodrogowy z siłownikiem który będzie spełniał role mieszania wody i teraz mam dylemat czym tego czterodrogowca sterować :

A ) temperaturą wody która idzie na podłogówkę - czyli sterownik za zaworem cztero... który otwiera lub przymyka żeby utrzymać stałą temp na zasilaniu.

B) Czy może sterownik pogodowy który otworzy / przymknie czterodrogowca jak sie zrobi zimniej czyli zwiększy sie zapotrzebowanie naciepło. oczywiście to bedzie tylko kosmetyczne otworzenie czterodrogowca ktróre zwiększy temp o 2-3 stopnie - nie więcej . Bo regulację czterodrogowca ustawia sie w określonym i ograniczonym zakresie

Widzicie szansę powodzenia takiego rozwiązania z jendą pompą i czterodrogowcem ?

Jakieś sugestie z praktyki ?

P\s budynek 138 m2 pow. użytkowej ale podłogi jest 160m2 hehe - takie oszukaństwo przez nieużytkową niby powierzchnie pod skosami na poddaszu. W te 160m2 weszło mi ok 900m rury podłogowej fi18 (niecały kilometr) i przez to mieści ona ok 200 litrów wody, plus do tego kocioł tez mieści niecałą stówkę wody plus to co w pąpkach to wyjdzie na pewno ponad 300 litrów wody. Mam nadzieję że kociołek 1,5 metra czyli 17kw to uciągnie bo okna 3 szybowe i 15cm grafitowego na ścianach i 20cm waty w poddaszu. balkony docieplone z dwóch stron likwidowane mostki pod oknami tarasowymi itd - zobaczymy. Jak przyjdzie zima to termowizja pokaże co zrobiłem źle hehe ale to będzie już tylko na popsucie humoru bo juz sie nic nie da zrobić .

• 3 years później...