Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To w/g mnie (i nie tylko) jest najgorsze rozwiązanie.

A dlaczego?

Zeby to wytłumaczyć laikowi to bez pół litra w 5 godzin "nie rozbierzesz"

Troche wysiłku , niestety trzeba poszukać i poczytać.

Życze owocnego szukania , było to już wałkowane wiele razy.

Dlaczego najgorsze? Ja tak mam tylko jeszcze kominek z płaszczem a piec bez podajnika. Działa bardzo dobrze. Sterownik zaprojektowany i wykonany samodzielnie. razem 5 pomp i 7 czujników temp., zawór 3 drożny dla przełączania pomiędzy CWU-CO.

Zgadzam się co do pół litra - inaczej nie da rady.

Co do spalania węgla bez bufora w nowym domu - porażka, sprawność pieca wyszła mi 59% - mam zapotrzebowanie ciągłe ok 6-7kW, piec daje 20 - stąd ta sprawność. Przy piecu z podajnikiem będzie na pewno lepiej.

A można wiedzieć na jakich podzespołach ??? Jakiś mikroprocesor?

Ale co jest tym najgorszym rozwiązaniem? Połączenie grzejników i podłogówki ?

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

potwierdzam to co napisal ubek.

budujemy domy energooszczędne, do mojego potrzeba pieca 10kW. Takiego nie ma. znalazlem fajny, maly, 15kW.

A i tak przez wieksza czesc zimy grzeje sie ponizej mocy nominalnej, to oznacza, kiepska sprawnosc pieca i jego szybkie zuzycie.

w tej sytuacji bufor idzie na ratunek. uprasza uklad, daje mozliwisci rozwoju.

mam tylko 3 pomy. jedna do podlogowki, jedna do 2 recznikowcow, 1 do CWU.

do tego w buforze grzalka 9kW , na czas wyjazdów 2 tyg podczas zimy. nie zostawie rozpalonego pieca, bo sie boję.

A dlaczego?

Zeby to wytłumaczyć laikowi to bez pół litra w 5 godzin "nie rozbierzesz"

Troche wysiłku , niestety trzeba poszukać i poczytać.

Życze owocnego szukania , było to już wałkowane wiele razy.

Dlaczego najgorsze? Ja tak mam tylko jeszcze kominek z płaszczem a piec bez podajnika. Działa bardzo dobrze. Sterownik zaprojektowany i wykonany samodzielnie. razem 5 pomp i 7 czujników temp., zawór 3 drożny dla przełączania pomiędzy CWU-CO.

Zgadzam się co do pół litra - inaczej nie da rady.

Co do spalania węgla bez bufora w nowym domu - porażka, sprawność pieca wyszła mi 59% - mam zapotrzebowanie ciągłe ok 6-7kW, piec daje 20 - stąd ta sprawność. Przy piecu z podajnikiem będzie na pewno lepiej.

Dlaczego " tylko" 5 pomp ( kosztów zasilania pomp /prąd/ nieliczysz) i tylko 7 czujników 8)

Ja mam 1 pompe w kondensacie, 1 ster.pogodowy( w pomieszczeniu reprezentatywnym) i 1 pompe od cyrkulacji(włączana czasowo).

Koszt dodatkowy mojego ogrzewania podłogowego związany z pompą podłogówki (25-45wat) to na dobe 1,08 kWh ( 0,5 pln )

Zawór 3-drożny jak i pompa jest zamontowany (seryjnie) w kotle.

Wszystko chula jak trza :D (temperatura pomieszczeń ustawiona raz a dobrze od 21,0 do 22,5 C w/g potrzeb domowników )

a dlaczego ma nie grzać?,

oddaje ciepło do pomieszczenia, stygnąc

Tak będzie grzała nie to miałem na myśli.

Będzie grzała ale "skokami".

6. Jeżeli będzie mieszacz to rozumiem że i termostat pokojowy. Więc gdzie go dać ? I jak będzie sterował tym mieszaczem ?

sterowaniem podmieszania steruje, albo automatyka kotła, albo automatyka zaworu trójdrogowego, sterownik pokojowy daje sygnał o aktualnej temperaturze i oczekiwanej temperaturze pomieszczenia,

Czyli do sterowania mieszacza potrzeby jest dodatkowy sterownik ? :o

Nie wystarczy sam termostat?

w przypadku układu mieszającego z zaworem termostatycznym, czy to trójdrogowym, czy też z czujką wyniesioną, tego sterownika nie potrzeba,

ale z Twojej wypowiedzi wynika, że chcesz mieć zawór trójdrogowy sterowany regulatorem pokojowym,

przecież tak piszesz u góry w punkcie nr 6,

a jeżeli to tak ma być, to potrzebna jest automatyka sterująca zaworem trójdrogowym

...

w przypadku układu mieszającego z zaworem termostatycznym, czy to trójdrogowym, czy też z czujką wyniesioną, tego sterownika nie potrzeba,

ale z Twojej wypowiedzi wynika, że chcesz mieć zawór trójdrogowy sterowany regulatorem pokojowym,

przecież tak piszesz u góry w punkcie nr 6,

a jeżeli to tak ma być, to potrzebna jest automatyka sterująca zaworem trójdrogowym

Myślałem że termostat wystarczy do sterowania mieszaczem. Ale faktycznie nie.

wada jest cena, bufor to ok.5tys , sterownik 2t, i potrzeba miejsca, około 1,5m2

Za 6tyś to można już mieć solary.

Sterownik 2T to nazwa czy jakiś rodzaj?

Problem może też powstać jak po kilku latach coś się zepsuje zacznie przeciekać takim buforze. Konstrukcja dość skomplikowana 2 wężownice łatwo o jakąś niedoróbkę czy błąd.

A gwarancji już nie będzie i kolejny wydatek. chyba że robiony własnymi siłami bufor.

A teraz usuwać izolację rozcinać cały zbiornik ciężka sprawa.

być może, tyle, że do solarów potrzebny jest bufor :)

chodzilo o 2 tysiące

Problem może też powstać jak po kilku latach coś się zepsuje zacznie przeciekać takim buforze. Konstrukcja dość skomplikowana 2 wężownice łatwo o jakąś niedoróbkę czy błąd.

A gwarancji już nie będzie i kolejny wydatek. chyba że robiony własnymi siłami bufor.

bufor przeżyje bojler i to kilka razy. wynika to z oczywistego faktu, czyli tego co ten bufor wypełnia a co wypełnia bojler. prędzej piec wymienisz z powodu korozji.poza tym bufor jest ze stali inox ,podobnie wężownice- z nierdzewnej

[/b]

być może, tyle, że do solarów potrzebny jest bufor :)

Niekoniecznie można z solarów zasilić bezpośrednio wężownice w bolerze.

Czy koniecznie mi ten bufor będzie potrzebny jak nie chce łączyć różnych źródeł ciepła a piec np. byłby z podajnikiem ??

chodzilo o 2 tysiące

bufor przeżyje bojler i to kilka razy. wynika to z oczywistego faktu, czyli tego co ten bufor wypełnia a co wypełnia bojler. prędzej piec wymienisz z powodu korozji.poza tym bufor jest ze stali inox ,podobnie wężownice- z nierdzewnej

Inox czyli nierdzewka.

A ja wyczytałem tu na forum że ludzie używają tego co mają pod ręką stal czarna i inna, a wężownice są również miedziane.

[/b]

no nie bardzo mozna solar podlaczyc do bojlera. co najmniej z 3 powodow.

1.bojler jest za maly, co bedzie jak zagotujesz wodę?

2. układ, gdzie czyniki solarny od CWU dzieli tylko węzownica jest niezgodny z przepisami. ryrykujesz zdrowie.

3. zbiornik z węzownicą solarną powinien byc w systemie otwartym. bojler nie jest.

co do tego, z czego ludzie robią, to inna sprawa. nie wiem czy się oplaca. ja za bufor + piec zaplacilem 11kpln.

NIe sądzę aby w tej cenie (ok5-6 tys)ktos mi zrobił taki bufor i dostarczył do domu :

http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html

1.bojler jest za maly, co bedzie jak zagotujesz wodę?

2. układ, gdzie czyniki solarny od CWU dzieli tylko węzownica jest niezgodny z przepisami. ryrykujesz zdrowie.

3. zbiornik z węzownicą solarną powinien byc w systemie otwartym. bojler nie jest.

co do tego, z czego ludzie robią, to inna sprawa. nie wiem czy się oplaca. ja za bufor + piec zaplacilem 11kpln.

NIe sądzę aby w tej cenie (ok5-6 tys)ktos mi zrobił taki bufor i dostarczył do domu :

http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html

http://img26.imageshack.us/img26/8366/instalacja2.jpg

"Instalacja solarna z zasobnikiem dwu wężownicowym jest najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Jeden wymiennik podłączony jest do baterii kolektorów a drugi do zasilania ciepłą wodą z pieca c.o. Ponieważ w sezonie pozagrzewczym kolektory zapewniają z reguły 100% pokrycie zapotrzebowania na ciepłą wodę (przy prawidłowo dobranej instalacji ) więc nie ma potrzeby zasilania z pieca, zaś w sezonie grzewczym przy słabszym nasłonecznieniu załącza się zasilanie z pieca, niezależnie czy jest to piec ze sterownikiem i czujnikami temperatury czy tradycyjny bez sterowania.

Do zasobnika dwuwężownicowego można także dołączyć grzałkę, która zapewni ciepłą wodę w przypadku, gdy w okresie marzec-wrzesień przez kilka dni z rzędu zabraknie słońca."

źródło: http://www.kolektory.com/pl/

Jak widać da się i można skoro profesjonalne firmy tak zalecają !

Faktycznie. Ceny buforów są czasem powalające. Jest to jednak odpowiedź na wymagania klientów, a klient ma zawsze rację, no, zawsze, jak chce zapłacić.

Każdy chce mieć dobrze i trwale zbudowaną instalację. Tak zwane "warunki normalne" (20stC i 1 atm) znamy wszyscy i znamy sposób zachowywania się różnych substancji w tych warunkach. Właśnie z tego wynikają dziwne i niepotrzebne wymogi.

Po co Wam nierdzewny bufor? Żeby się ślicznie świecił pod ponad 20cm ociepleniem? :o

Wewnątrz i tak pokryje się (bo musi!) kamieniem kotłowym o grubości około 0,3mm i straci blask. Powierzchnia blachy straci też kontakt z wodą w buforze.

Chodzi Wam też o to, żeby ten kamień był jedwabiście gładki i dobrze się czuł? :o

Cały czas przenoszone są na ten system warunki panujące w bojlerze stale napełnianym nową, twardą i pełną tlenu, wodą. Tam - rozumiem, ale tu?

Bufor to zbiornik wypełniony wodą odkamienioną i odgazowaną (przez podgrzanie) a więc nieagresywną. Może być ze zwykłej, ordynarnej stali spawalnej. Ma być szczelny i stabilny o możliwie małej powierzchni w porównaniu z jego pojemnością. ...

Pozdrawiam Adam M.

Zgodnie z przepisami nie wolno stosować rozwiązania takiego, gdzie woda z glikolem będzie w bezpośredniej styczności z wężownicą c.w.u.

Jakie to przepisy?

A czy odwrotnie może być, tj. zbiornik c.w.u. z wężownicą z glikolem?

Tak przecież jest w większości układów solarnych.

i pomijając przepisy ( bo wody pitnej tzn. zimnej nie przepuszczamy przez bufor, a kąpiel w glikolu w razie perforacjii węzownicy nas nie zabije)

...

A można wiedzieć na jakich podzespołach ??? Jakiś mikroprocesor?

Wyprodukował to kolega na atmedze 128. Czujniki to dallas z serii DS18B20. sterownik zawiera też RTC (zegar czasu rzeczywistego).

W przyszłości chcę to przerobić na architekturę PC (taki domowy komp który będzie wszystko nadzorował).

Dlaczego " tylko" 5 pomp ( kosztów zasilania pomp /prąd/ nieliczysz) i tylko 7 czujników 8)

Ja mam 1 pompe w kondensacie, 1 ster.pogodowy( w pomieszczeniu reprezentatywnym) i 1 pompe od cyrkulacji(włączana czasowo).

Koszt dodatkowy mojego ogrzewania podłogowego związany z pompą podłogówki (25-45wat) to na dobe 1,08 kWh ( 0,5 pln )

Zawór 3-drożny jak i pompa jest zamontowany (seryjnie) w kotle.

Wszystko chula jak trza :D (temperatura pomieszczeń ustawiona raz a dobrze od 21,0 do 22,5 C w/g potrzeb domowników )

Musi być tyle, piec CO i kominek - oddzielne pompy, oba kotły pracują w układzie otwartym. Po drugiej stronie (wymiennika) jest pompa całego układu CO - układ zamknięty. Razem już trzy pompy. Podłogówka ma własną pompę z mieszaczem - czwarta pompa. Cyrkulacja CWU - piąta.

O ile pamiętam to wszystkie pompy plus automatyka za sezon zżarła mi ok 200kWh, przeważnie w 2 taryfie. Koszt - szacuję około 70 pln. (na pewno nie więcej niż 100 pln) Koszt opału - ok 1600. Z łącznymi kosztami praktycznie zbliżam się do gazu - ze względu na niską sprawność spalania węgla. Węgiel spalam zgodnie z filozofią LastRico - od góry, dzięki temu ta sprawność globalna nie jest jeszcze niższa (od 59%).

Czujniki - mam 8 :) dla potrzeb sterowania i kilkanaście do dodatkowych analiz.

Sterownik - po dwa na każde źródło (oddzielnie powrót i oddzielnie zasilanie - liczona różnica), ponadto po jednym na: pomieszczenie o reprezentacyjnej temperaturze i CWU i na koniec dwa na podłogówkę. Czujników mogę podłączyć w zasadzie nieskończoność, jednak sterownik identyfikuje 2x10 czujników.

Faktycznie. Ceny buforów są czasem powalające. Jest to jednak odpowiedź na wymagania klientów, a klient ma zawsze rację, no, zawsze, jak chce zapłacić.

...

Pozdrawiam Adam M.

mój bufor kosztował mniej, a jest ze stali nierdzewnej, niż by to zrobił "najlepszy doradzca na forum włsnymi rękami" ;).

wiec nie zawsze jest drożej, a często "wynalzaki" wychodzą drożej o czym się przekonałem w innym temacie.

Jak widać da się i można skoro profesjonalne firmy tak zalecają !

ale co się da? pokazales instalację solarną z buforem. mam identyczną z buforem z 2 wężownicami. wczesniej chciales podlaczac solar do bojlera, ehh

Przed chwilą pisałeś że nie da się połączyć solarów z zasobnikiem (boilerem) a teraz piszesz że sam tak masz. :o

To jest bojler z 2 wężownicami tak zwany zasobnik (jedna od solarów druga od np. pieca OC)!!! A w buforze ciepła stosuje się przepływowe podgrzewanie wody przez osobną wężownicę od CWU !

Nie myl bojlera (zasobnika) z buforem ciepła.

...

Pozdrawiam Adam M.

mój bufor kosztował mniej, a jest ze stali nierdzewnej, niż by to zrobił "najlepszy doradzca na forum włsnymi rękami" ;).

wiec nie zawsze jest drożej, a często "wynalzaki" wychodzą drożej o czym się przekonałem w innym temacie.

Tańszy nie znaczy że lepszy.

zasobnik, bufor, kwestia nazwy.

to co pokazales to malo szczesliwe rozwiazanie.

czy nie lepiej

piecem zasilać bufor/zasobnik bezposrednio, a CWU grzać poprzez wezownicę.?

dzieki temu :

-glikol jest oddzielony dwoma węzownicami od CWU

-układ jest bardziej sprawny.

Co będzie z wezownica od CO za kilka lat jak zamuli się kamieniem???

jaka bedzie jej sprawnosc? czy wogole bedzie dzialac?

-

wszystko mozna, tylko po co ?

trzymanie setek litrów CWU to proszenie się o jersinię albo o inne dziadostwo, które lubi męcior umiarkowanie gorący. no chyba , ze nastawić się na grzanie tego zbirnika zawsze powyzej 72stC.

ale to umiarkowanie mądre ekonomicznie.

dalej uwazam, ze cwu przezpływowo grzana to lepsze, tansze i bezpieczniejsze rozwiazanie.

wszystko mozna, tylko po co ?

trzymanie setek litrów CWU to proszenie się o jersinię albo o inne dziadostwo, które lubi męcior umiarkowanie gorący. no chyba , ze nastawić się na grzanie tego zbirnika zawsze powyzej 72stC.

ale to umiarkowanie mądre ekonomicznie.

dalej uwazam, ze cwu przezpływowo grzana to lepsze, tansze i bezpieczniejsze rozwiazanie.

Yersinia (jersinia) - Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową w następstwie spożycia produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, albo ludzi chorych lub nosicieli.

Narażamy się na wystąpienie takiej sytuacji poprzez jedzenie niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa, głównie wieprzowego, niepasteryzowanego mleka, zakażonych produktów roślinnych przechowywanych długo w chłodni (mrożonki) oraz zanieczyszczonej odchodami zwierząt i ludzi wody.

źródło: http://www.gronkowiec.pl

"Choroba Legionistów jest spowodowana infekcją bakteryjną, wywołaną

przez bakterię o nazwie Legionella. Bakteria ta najlepiej rozwija się w

wodzie o temperaturze 20 – 40'C. Najczęściej dochodzi do zarażenia

w czasie kąpieli pod natryskiem, gdy ciepła woda zawierająca bakterie

Legionelli, rozpylana jest w powietrzu

W temperaturze powyżej 50'C bakterie Legionelli giną. Im wyższa jest

temperatura wody, tym szybciej to następuje. Utrzymując temperaturę

wody w zasobniku powyżej 60'C i temperaturę wody w rurach zasilających

55'C, całkowicie eliminujemy ryzyko zarażenia bakterią Legionella."

• 10 months później...

Witam,

audytor co pomagał mi w ekspertyzie zapotrzebowania budynku na ciepło itp. doradza mi, żeby przy ogrzewaniu całego domu podłogówką koniecznie wrzucić do instalacji sprzęgło hydrauliczne i bufor. Argumentuje to tym, iż piec żeby długo pożył musi pracować na temp coś koło 55 stopni.

Niby wszystko ma ręce i nogi tyle tylko ile to kosztuje i czy to jest konieczne?

Pozdrawiam.