Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Wystarczy sprzęgło bez bufora sprzęgło nie kosztuje aż tyle można za 800 już coś wykombinować.

a można też

2 zawór trój lub cztero drogowy dla ochrony kotła

Bufor jest zbędny. Kocioł z podajnikiem opału dostarcza tyle enegii ile układ zużywa w danym momencie nie ma sensu magazynować ciepła. Bufor jest potrzebny gdy mamy kocioł stałopalny i palimy okresowo z przerwami wtedy optymalizuje proces spalaia w kotle i magazynuje nadmiar ciepła który w danym momenie nie jest potrzebny.

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Ile ciepła powstaje na podrztrzymaniu i przy jakiej sprawności ? Moim zdaniem lepiej przez jakiś czas grzać na maksa, naładować bufor i później korzystać z tego ciepła przez czas jakiś. Przy ciepłym domu i dobrych rozwiązaniach ( patrz Piczman, choć na drewno ma kocioł) można rozpalać dwa razy na tydzień. pozdr adam

Dokładnie jak 1950 ! Ja u siebie mam kocioł stałopany bez podajnika w warsztacie i bufor w domu dość solidnie energooszczędnym.

Przy rozsądnych zimach raz na dwa trzy dni wystarczy napalić.

W tym roku zrobił się mały problem bo w domu było ok, ale kotłownia w warsztacie zaczeła zamarzać obok kotła w wiadrze był lód.

Piotr

Również mi się wydawało, że pomimo fakt iż kocioł nie powinien osiągać temperatur poniżej temperatury skraplania spalin to przecież współczesne kotły z podajnikami ślimakowymi dozują taką ilość opału jaka jest w danej chwili potrzebna. Jeśli gdzieś jest błąd w moim rozumowaniu to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

Rozumowanie prawidłowe tylko sformuowanie trochę niefortunne:

Kocioł powinien osiągać temp. powyżej temp. skraplania

Piotr

ps czepliwy jestem, żona wciąż mi to powtarza

ale kiedy powinien te temperatury osiągać. Jak przez pewien czas nie ma potrzeby żeby palił, więc się wtedy ochładza...

zawsze gdy pracuje
ale ten piec jest załączony zawsze. Pracuje można powiedzieć też zawsze, bo dmucha również co jakiś czas nawet gdy nie ma potrzeby grzania domu.

czym się różni konieczność utrzymywania temp powyżej 45 stopni w momencie gdy piec grzeje od momentu gdy nie grzeje??Bo ja jakoś tego cały czas nie kapuję

Bo gdy piec nie grzeje to nie ma agresywnych spalin, które przy niskich temperaturach skraplają się wewnątrz kotła i powodują jego korozję.

Piotr

No wreszcie ktoś napisał co to się tam skrapla ...

Pozostanie więc jeszcze wyjaśnienie co się dzieje z tymi agresywnymi spalinami podczas pracy w podtrzymaniu, gdzie piec co jakiś czas się przepala i generuje te spaliny.

Problem polega na tym, aby tak dobrać kocioł i parametry instalacji, aby okresy podtrzymania były jak najkrótsze

co do pytań

1. Mogą się skraplać ale po to jest zawór cztero lub trójdrogowy aby na małym obiegu kotła była temp. powyżej skraplania a nie puszczać na instalację - większe straty na kotle

2. Na podtrzymaniu jest zdecydowanie mniej spalin a co zatym idzie mniej skroplin

To jest ochrona kotła - nie uda się zrobić tak aby zabezpieczyć kocioł na wieki - zkoroduje tak czy inaczej - zmienia się tylko czas korozji

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Sprawność na podtrzymaniu ???????? NIE ZNAM TAKIEGO PARAMETRU. Kocioł należy tak dobrać, aby jak najmniej pracował na podtrzymaniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potrzymanie to nie funkcja grzania czegokolwiek - to komfort użytkownika że nie trzeba biegać i rozpalać albo dokładać.

ZAWSZE KOMFORT TO KOSZTY ALBO INWESTYCYJNE ALBO EKSPOLOATACYJNE

NIE MA KOMFORTU ZA DARMO.

W tym poście problem to kocioł z podajnikiem a ogrzew. podłogowe, a nie kocioł z podajnikiem a kocioł bez podajnika

pozdr Piotr

Edytowane przez Piotr G

SERWIS 24 napisał

Musi nie musi ??? a jak jest lepiej ??? jak będzie działał ekogroszek przy podłogówce w ocieplonym domu i małym zapotrzebowaniu? Czy kocioł na ekogroszek nie jest kotłem stałopalnym ? wykombinować ? na czyją odpowiedzialność ? ehhh

Wykombinować to znaczy nie kupować gotowego zestawu markowego producenta, tylko kupić elementy i poskładać samemu zgodnie ze sztuką i zasadami a ODPOWIEDZIALNOŚĆ ponoszę ja - jak za każdą swoją robotę.

idąc dalej

Jaka jest sprawność takiego kotła pracującego na podtrzymaniu, przy małej ilości spalin i skroplin ? pozdr adam

A jaką sprawność ma telewizor w funkcji czuwania - też pobiera prąd.

pozdr.

Piotr

Bufor dobra rzecz ale musi być albo tani albo spełniać wiele funkcji.

Jeśli jest możliwość zastąpienia go czymś innym ( tańszym lub mniej awaryjnym) to po co to komu ?

Zauważyłem że niektórzy na siłę chcą ten bufor stawiać.

U mnie spełnia wiele funkcji a poza tym kosztował niecałe 2 tyś.

Tu jeszcze ta podłogówka nieszczęsna ,,,

A cwu to z czego?

Bo tu ma dość duże znaczenie !