plamiak 07.11.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Rozumiem, rozumiem.... tylko pamiętam jak sam przez to przechodziłemPrzy okazji - oto efekt moich przemyśleń: kotłownia w domu moich rodziców (bardziej czytelna niż moja)http://images45.fotosik.pl/363/a228cd642c9c3b26m.jpghttp://images45.fotosik.pl/363/b1ff56bdd85a38e0m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 07.11.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Rozumiem, rozumiem.... tylko pamiętam jak sam przez to przechodziłem Przy okazji - oto efekt moich przemyśleń: kotłownia w domu moich rodziców (bardziej czytelna niż moja) http://images45.fotosik.pl/363/a228cd642c9c3b26m.jpg http://images45.fotosik.pl/363/b1ff56bdd85a38e0m.jpg skąd my to znamy pozdrowienia i jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 08.11.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Rozumiem, rozumiem.... tylko pamiętam jak sam przez to przechodziłem Przy okazji - oto efekt moich przemyśleń: kotłownia w domu moich rodziców (bardziej czytelna niż moja) http://images45.fotosik.pl/363/a228cd642c9c3b26m.jpg http://images45.fotosik.pl/363/b1ff56bdd85a38e0m.jpg Widzę Grundfos Alfa? Też wpadła mi w oko, sprawdza się? Jeszcze mam do Ciebie pytanie, masz okna dachowe na poddaszu? Jak to się sprawdza z podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Faktycznie w tej kotłowni zainstalowałem Grundfosa Alpha 2. Pompa posiada kilka trybów pracy, nie wnikając zbytnio w instrukcję ustawiłem na pierwszy "tryb" podłogówki w efekcie wyświetlacz pokzauje pobór mocy 8 W. Jest to oczywiście pompa "czterometrowa". Różnicy w przepływach na mocy maksymalnej (22 W) i mnimalnej nie udało mi się zauważyć - przepływy są ledwo widoczne na rotametrach - lecz przecież wystarczające.W mojej kotłowni również zainstalowałem pompę elektroniczną ale - kurczę - gorszą. Linków do sklepów nie podaję - Alphę kupiłem za ok. 600 zł.Co do okien połaciowych - mam ich na poddaszu 3 szt - Fakro drewniane. Nie jestem w stanie powiedzieć jak brak grzejnika pod takim oknem wpływa na osiadanie wilgoci, ponieważ w pierwszą zimę jaką mieszkaliśmy, dom był BARDZO wilgotny - tynkarze wyszli z końcem pażdziernika, a my wprowadziliśmy się w połowie grudnia. Wszystkie okna w domu zawsze były niedomknięte na "mikrowentylację", a w największe mrozy (trzy dni było - 30 stopni) woda lała się po ścianach w miejscach nieocieplonych wieńców i nadproży. W takie mrozy na szybach gromadziła się warstewka lodu. Przez większą część zimy gromadziła się na nich taka sama ilość wilgoci jak na wszystkich oknach. Myślę że teraz kiedy dom jest suchy już nie będzie takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 25.11.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam, mój pomysł na instalcje - kocioł na ekogroszek + tylko podłogówka. Pytanie jak to spiąć. 5 instalator i piąta koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.11.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam, mój pomysł na instalcje - kocioł na ekogroszek + tylko podłogówka. Pytanie jak to spiąć. 5 instalator i piąta koncepcja. Tu poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168263-Kocio%C5%82-na-ekogroszek-i-100-pod%C5%82og%C3%B3wki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 30.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Planuje taki sam układ, rozumiem że u was cały układ c.o. chodzi na jednej pompie. Tu mam pewne obawy u mnie 1600 m rury w podłogach.Możecie napisać coś o średnicach rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 01.12.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Planuje taki sam układ, rozumiem że u was cały układ c.o. chodzi na jednej pompie. Tu mam pewne obawy u mnie 1600 m rury w podłogach. Możecie napisać coś o średnicach rur? Jaką masz powierzchnie ogrzewanych podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 02.12.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Domyślnie Cytat Napisał jka222 Zobacz post Planuje taki sam układ, rozumiem że u was cały układ c.o. chodzi na jednej pompie. Tu mam pewne obawy u mnie 1600 m rury w podłogach. Możecie napisać coś o średnicach rur? Jaką masz powierzchnie ogrzewanych podłóg? Powierzchnia podłogi 270m2, przynajmniej za tyle zapłaciłem mikso-kretom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 21.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam, Mam 170 m2 do ogrzania na wsi, dom będzie miał 20 cm styropianu na ścianach 23 cm wełny na dachu. Pow parteru 100 m2 , pow poddasza 70 m2 - 6 okien dachowych. Nie mam kominka , bo mam smutne wspomnienia z dzieciństwa kiedy trzeba było palić w 3 piecach , które dymiły. w kotłowni będzie piec na paliwo stałe z górno-dolnym spalaniem (węgiel i drzewo). Chciałabym , żeby na parterze była podłogówka plus grzejniki , bojler na ciepła wodę 200 l , w przyszłości kolektory słoneczne , na górze tylko grzejniki. I teraz najważniejsze, w razie awarii prądu , chciałbym żeby dom był ogrzewany w trybie pracy grawitacyjnej pieca - tylko grzejniki. Pytanie: 1. czy grawitacja będzie działać jak piec będzie stał na tym samym poziomie (podobno ma być niżej). 2. Czy nowoczesne piece będą działać bez prądu ? 3. Co zrobic jak tem pieca będzie za wysoka - myślałam o instalacji otwartej , żeby się nie stresować, dziękuję za odpowiedzi Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.12.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Z tym kotłem który proponujesz(tzn. zasypowym) aby spać spokojnie to proponuję zrobić bufor ciepła. Zapewni odbiór i magazynowanie ciepła w sytuacji braku prądu. Ale o grawitacyjnym obiegu wody we współczesnej instalacji z cienkich rur - zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 21.12.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 ile kosztuje taki bufor ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.12.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Koszt fabrycznego zbiornika to rząd 4 do nawet 7 tyś., dlatego wiele osób robi je samodzielnie. Ma on też inne wady. Ja wybrałem kocioł z podajnikiem na ekogroszek i 100 % podłogówki - lecz od razu zakładam brak możliwości pracy bez prądu. Nie chodzi o pracę kotła tylko zapewnienie cyrkulacji wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.12.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Z tym kotłem który proponujesz(tzn. zasypowym) aby spać spokojnie to proponuję zrobić bufor ciepła. Zapewni odbiór i magazynowanie ciepła w sytuacji braku prądu. Ale o grawitacyjnym obiegu wody we współczesnej instalacji z cienkich rur - zapomnij. Nie twierdź że cienkich rurkach i współczesnych ogrzewaniach nie da się wykonać instalacji grawitacyjnej, bo to nie prawda, jeżeli dom ma dwie kondygnacje to dobry hydraulik bez problemu zrobi tak by górna kondygnacja z grzejnikami działała grawitacyjnie podczas braku prądu. Co do pieca to nie wiem, ale wydaje mi się że jak poszuka to znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.12.2010 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Twierdzę że przy układzie rozdzielaczowym nie można traktować grwitacyjnego obiegu jako sposób na dłuższą pracę układu. Chyba że robimy piony itd. No dobra - za mało wiem - czy ktoś zna instalację rozdzielaczową działąjącą bez pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 22.12.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 nie ma takiej opcji, nie da się bez prądu, zbyt małe różnice temperatur i zbyt duże opory przepływu przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.12.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 nie piszę o rozdzielaczach i podłogówkach, tylko o normalnych instalacjach z miedzi wykonanych przez profesjonalistów, gdzie opory są bardzo małe i grawitacja działa już przy 40stopniach, nie muszą one być kładzione metodą pionów bo metodą poziomą też się da zrobić grawitację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LetkaK 22.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Mnie też interesuje takie rozwiązanie. Czy rodzaj kotła (śmieciuch, eko - groszek) ma tu znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) Witam, jestem zwolennikiem prostych i skutecznych systemów, które sprawdzają się od wieków - uważam, że jest możliwość budowy takiego systemu. Na szczycie domu zainstalowałbym spory zbiornik połączony grubą rurą (1,5-2 cale) z kotłem na dole, z tego zbiornika zasilałbym rozdzielacze do podłogówki, z których powrót wracałby do kotła również podobną rurą, w tym systemie odpowiednio skróciłbym obwody podłogówki do 30/40m. Zaznaczam, że taki układ byłoby trudno wysterować - tylko temperaturą w górnym zbiorniku, ale układ powinien działać sprawnie, wiem to bo jeśli w moim zbiorniku (chociaż jest na dole) temperatura podniesie się do 55stC to podłogę mam w łazience na poddaszu ciepłą bez uruchamiania się w tym czasie pompy obiegowej co. Czy w takim systemie potrzebna byłaby pompa obiegowa (dla poprawienia sprawności w czasie kiedy jest prąd można zainstalować)? Edytowane 23 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.02.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam W sprawie podłogówek ( mam 4 ) to dopiero na początku tego sezonu grzewczego odkryłem że trzy z nich grzeją mi grawitacyjnie akurat tej czwartej w garderobie i tak nie używam. No to na razie zrezygnowałem z używania pompki. Dodatkowo reguluje je zaworami puszczając w obieg więcej lub mniej wody. Hydraulików do centralnego miałem takich, że nie mogę ich polecać innym inwestorom - a ta podłogówka, że grzeje grawitacyjnie to wyszła im tak zapewne niechcący. Jedną mam tylko w tym niewiadomą, bo raz podłogówki grzeją zasilaniem a innym razem znowu grzeją przez powrót i w tym wypadku oryginalne zasilanie stanowi powrót. Chyba jest to związane z tym czy akurat kocioł jest w stanie podtrzymania czy też w stanie pracy i chodzą pompki CO albo CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts