plamiak 23.02.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 To ciekawe, tylko czy bez ŻADNEJ pompy też podłogówka grzeje? Może gdzieś nie ma zaworu zwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 No bez pompy --- no zaworu zwrotnego akurat przy podłogówce nie mam zainstalowanego to jak zawory odcinające są otwarte to czynnik grzewczy w podłogówkach krąży jak chce i grzeje. To akurat nawet mi pasuje bo pompka do podłogówek przynajmniej prądu nie ciągnie. Wadą jest to, że jedynie temperatury na podłogówkach nie mogę ustawić dokładnie bo zaworem mieszającym (zwykłym) akurat w tym wypadku ciężko wycyrklować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.09.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 witajcie.. stanąłem przed problemem - KOTŁOWNIA części składowe wstepnie wybrane: 1. kocioł DAKON DOR 20kW - typowy dolniak wyposazony tylko w miarkownik ciagu 2. ogrzewanie ogrzewanie podłogowe wodne - powierzchnia grzania ok. 160m2 - brak grzejników naściennych ( w tym roku uruchamiamy parter - 75m2 ...w przyszłym pierto - kolejne 80m2 ) 3. rozdzielacz klasyczny 1" bez rotamertów ( zawsze mogę dołożyć ) bez termostatów ( parter ma własny rozdzielacz , piętro własny ) 4.zasobnik c.w.u. GALMET 140l z wężownicą - pojedynczą czy podwójną... bez znaczenia 5.pompy pompa 25/40 OMINGENA - jedna do c.w.u. , druga do c.o. 6. sterownik sterownik pomp EUROSTER E11Z - bo jest ładny ... i na koniec git... 7. zawór mieszający ESBE 1" VRG 141 chcę spiąć kocioł węglowy "dolniak" z podłogówką chcę wszytko załatwić jednym zaworem 4-drogowym miałem pomysł pogonić wszytko jedną pompą, ale mi przeszło - będą dwie powiem tak - potrzebuję pomocy speców. niby wszytko jasne.... niby wszystko wiadomo jak działa i kiedy się włącza/wyłącza ale... pytań jest wiele...zawory zwrotne, naczynia wzbiorcze itp..itd... jakby kto chciał mi pomóc - będę wdzięczny pozdo NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 06.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 ..czyli nikt nie spina "dolniaka" z podłogówka? będę pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartku 23.10.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam. Jakie parametry ustawić na piecu na ekogroszek, aby grzać tylko podłogówką (ekonomicznie) ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozi27 23.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No to zalezy jaki masz piec,ile masz tej podlogi itd,moim zdaniem trzeba wszystkiego poprobowac,Ja masz Klimosza 25KW ale dopiero na dniach uruchomie piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.10.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam. Jakie parametry ustawić na piecu na ekogroszek, aby grzać tylko podłogówką (ekonomicznie) ? Z góry dziękuję Samego kotła nie ustawisz... bo na podłogówkę musiasz dać wodę max!!!! 40st (oj to juz jest gorąco) a taka temperatura dla kotła to zabójstwo, musisz miec albo mieszacz w instalacji albo zawór trójdrogowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.10.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 W podłogówce 40 st. C to też zabójstwo...U mnie temperatura na kotle to 72 na zasilaniu i ok. 57-60 na powrocie. W podlogówce od 26 do 34 w mrozy... Wystarczy zwykły zawór czterodrogowy aby spełnić warunek ochrony powrotu kotła i jednocześnie komfortu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielx74 25.10.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 ..czyli nikt nie spina "dolniaka" z podłogówka? będę pierwszy? Pierwszy zapewne nie będziesz. Forumowicz Piczman ogrzewa dom kotłem dolnego spalania, jednak przewymiarował go i do instalacji dodał bufor ciepła. Chętnie poczytam jak się sprawuje instalacja bez takiego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 08.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Posiadam zawór 4d i kocioł ze sterownikiem estymy. Ogrzewam tylko podłogówką, więc z kotła wychodzi ok. 40*C (tak ustawiłem), ale wraca ok.26-28*C i to wraca tyle bezpośrednio do kotła. Temp. zadana na kotle to 60*C. Chciałbym korzystać ze słynnej ochrony kotła przed niską temp. powrotu, ale musiałem ustawić ją w sterowniku na min. 26, bo inaczej zawór zamykał się i otwierał w kółko, a obwód grzewczy zostawał zimny. Pytanie brzmi jak spowodować, żeby temp. powrotu mogła być wyższa, przy jednoczesnym grzaniu podłogówką? Czy nie powinno być tak, że zawór się trochę otworzy na grzanie i jednocześnie trochę przymknie i dogrzeje powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.11.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 jak masz tylko podłogówkę, to w twoim przypadku tylko pompa kotłowa zapewni podgrzewanie powrotu. Mały obieg grawitacyjny nie będzie w stanie podgrzać o tak dużo i tak dużo zimnej wody napływającej do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.11.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Czegoś nie rozumiem... Jak ta woda chłodna wraca "bezposrednio do kotła"? Sam posiadam tylko podłogówkę, kocioł na ekogroszek, zawór 4d i sterownik Estymy Unicontrol Mix07 - na obiegu kotłowym "małym" nie mam pompy. I gdzie puszczasz te 40 stopni? W podłogówkę ??? U mnie wychodzi 26 teraz do 34 w ciężki mróz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Czegoś nie rozumiem... Jak ta woda chłodna wraca "bezposrednio do kotła"? Sam posiadam tylko podłogówkę, kocioł na ekogroszek, zawór 4d i sterownik Estymy Unicontrol Mix07 - na obiegu kotłowym "małym" nie mam pompy. I gdzie puszczasz te 40 stopni? W podłogówkę ??? U mnie wychodzi 26 teraz do 34 w ciężki mróz.... jest w tym sterowniku funkcja ochrony powrotu, tzn przymykania zaworu jak temp jest za niska? Czy siłownik, pozostaje na swojej wyznaczonej pozycji czy lata cyklicznie góra dół? Jakie masz temperatury kotła, za 4d, przed 4d na powrocie z podłogówki, za 4d na powrocie do kotła? Jaki rozmiar zaworu i średnica obiegu kotłowego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jest ta funkcja włączona i ogólnie wszystko działa znakomicie - pytałem usera hendeh.Mam tylko jedną pompę obiegową CO - po stronie chłodnej, oczywiście jest też pompa CWU. W obiegu kotłowym nie mam pompy. Temperatury: kocioł realnie 68-74, zasilanie podłogówki 26-34, powrót z podłogówki 22-30, powrót do kotła 58-65.W bliźniaczej instalacji u rodziców nie zamontowałem sterowania mieszacza i też jest OK - dobrze widać efekt samoregulacji podłogówki i regulacja zaworu 4d jest bardzo rzadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jest ta funkcja włączona i ogólnie wszystko działa znakomicie - pytałem usera hendeh. Mam tylko jedną pompę obiegową CO - po stronie chłodnej, oczywiście jest też pompa CWU. W obiegu kotłowym nie mam pompy. Temperatury: kocioł realnie 68-74, zasilanie podłogówki 26-34, powrót z podłogówki 22-30, powrót do kotła 58-65. W bliźniaczej instalacji u rodziców nie zamontowałem sterowania mieszacza i też jest OK - dobrze widać efekt samoregulacji podłogówki i regulacja zaworu 4d jest bardzo rzadka. podaj jeszcze wielkość 4d i średnicę obiegu kotłowego i już się odczepię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.11.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Tzn. przyczepiłeś się?.... No dobra, rury Cu 28, a średnicy mieszacza nie pamiętam - w każdym bądź razie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Tzn. przyczepiłeś się?.... No dobra, rury Cu 28, a średnicy mieszacza nie pamiętam - w każdym bądź razie większy. teraz przy minimalnym obciążeniu to pomieszanie być może i daje radę, ale jak przyjdą mrozy, to nie wierzę, że będziesz miał na powrocie 60C. Niektórym się wydaje, że jak zawór lekko otwarty to pompa co realizuje dwa zadanie podmieszanie zasilania co i podmieszanie powrotu do kotła. Prawda jest taka, że ile pompa wpompuje w obieg kotłowy, tyle samo z niego z drugiej strony wypompuje. By doszło do podmieszania powrotu musi być niemal taki sam przepływ jak po stronie co, w jakiejś części tę funkcje realizuje grawitacja, ale przy większych obciążeniach jest dalece nie wystarczająca. Natomiast przy rurach 28mm, zaworze 1 cal, i 10 kolanach 90% po drodze o grawitacji możemy zapomnieć. Tylko pompa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.11.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Mrozy to już były... Obie instalacje (moją i w drugim bliźniaku) pracują już TRZECI sezon. Co się uczepiłeś tej pompy? Powtórzę; jedna pompa obiegowa (po stronie chłodnej) i to pracująca na minimum mocy jest wystarczająca. W największe mrozy różnica zasilanie/powrót podłogówki wynosiła 20 stopni - po ociepleniu domu spadla do 12-18 stopni. Zawsze jest możliwość utrzymania powrotu do kotła powyżej 55 st. - trzeba tylko dać odpowiednio więcej na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 09.11.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Czegoś nie rozumiem... Jak ta woda chłodna wraca "bezposrednio do kotła"? Sam posiadam tylko podłogówkę, kocioł na ekogroszek, zawór 4d i sterownik Estymy Unicontrol Mix07 - na obiegu kotłowym "małym" nie mam pompy. I gdzie puszczasz te 40 stopni? W podłogówkę ??? U mnie wychodzi 26 teraz do 34 w ciężki mróz.... Bezpośrednio, czyli na czujniku temp. powrotu, już za zaworem 4d jest zimno, czyli taka sama temp. jaka wraca z podłogówki. I wtedy zamyka zawór, jeżeli ustawię min. temp. powrotu wyższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Bezpośrednio, czyli na czujniku temp. powrotu, już za zaworem 4d jest zimno, czyli taka sama temp. jaka wraca z podłogówki. I wtedy zamyka zawór, jeżeli ustawię min. temp. powrotu wyższą. poproś go o zdjęcia jego cudownej instalacji obiegu kotłowego i sobie taką zrób. Wtedy przekonamy się czy faktycznie jest taka cudowna, jak to opisuje. ja pozostanę przy swoim zdaniu, dopóki nie zwiększysz przepływu wody w obiegu kotłowym, temperatura powrotu do kotła będzie zbliżona do temperatury powrotu z podłogówki. Idealnie by było mieć po obu stronach takie same przepływy, wtedy mógłbyś wybaczać wartości temperatur z proporcji 50/50, 20/80, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts