Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowe gniazda i łączniki na budowę

Recommended Posts

Witajcie,

czy macie pomysł jak rozwiązać kwestie osprzętu elektrycznego typu gniazda, łączniki w budowanym domku ?

Nowego docelowego szkoda kupować, do używanego nie mam dojścia a w każdym pomieszczeniu conajmniej jedno gniazdko i łącznik by się przydał...

Czy można kupić np. docelowy osprzęt a nie montować docelowych elementów dekoracyjnych (obudów) ? Czy zapewni to minimum bezpieczeństwa ?

Czy jest może jakiś dedykowany mega tani osprzęt dla celów budowlanych/przemysłowych ?

Ja u siebie pozbierałem po rodzinie i sąsiadach stary osprzęt i pozakładałem tam gdzie był najpotrzebniejszy.Nawet nie wyobrażasz sobie ile takich zabytków ludzie trzymają w szufladach i garażach(a może się przyda) i chwała im za to.Nowy osprzęt to wydatek ok 10 zł za szt,więc szkoda kasy.

Witam

Nie ma co bawić się w półśrodki i najlepiej odrazu zamontować docelowy osprzęt. Po co 2 razy robić to samo. Jeśli chodzi o włączniki i gniazdka to można, tak jak pytałeś, zamontować same wnętrze, a zewnętrzne części dekoracyjne(ramki, przyciski, obudowę gniazdka) można doposażyć później. Oczywiście gniazdka i włączniki bez tych tych "dekoracji" będą spełniały swoje zadania oraz będą bezpiecznie jak nie będziesz pchał tam śrubokręta.

pozdrawiam

Jak nie miałbym jeszcze tynków etc to nie zakładałbym osprzętu. Jedno gniazdo, powiedzmy w garażu i przedłużacz z rozdzielaczem, a puszki bym zakrył... Zresztą na takim etapie budowy jakim piszesz to mało kto korzysta z rozdzielnicy, bo najprawdopodobniej jej jeszcze nie ma. No chyba że ktoś ma kupę kaski i płaci za prąd budowlany. Przeważnie wygląda to tak, że ciągnie się kabel od sąsiada, do rozdzielnicy tymczasowej (budowlanej), na której są gniazda.

Pozdrawiam

tomek4: Ja to rozwiązuje inaczej.

Mowa oczywiście o instalacji po tynkach z uzbrojoną rozdzielnicą.

Łącze prowizorycznie wszystkie kabelki w puszkach na kostkach śrubkowych (12 torowe).

Łącze wprost 1:1, (brązowy - brązowy, niebieski - niebieski, ziel.żół - ziel.żół).

Na wypusty oświetleniowe zakładam oprawki remontowe ceramiczne (ważne!) i zakładam żarówki 60-100W.

W całym budynku zakładam góra 2-3 gniazdka, w tym jedno siłowe z wbudowanym gniazdkiem 230V.

Całość działa po podniesieniu odpowiednich bezpieczników w rozdzielnicy.

I to wystarcza dla wszystkich ekip. Przedłużaczami się nie przejmuj, budowlańcy mają swoje. Ty sobie i tak musisz kupić przedłużacz nawet najtańszy do koszenia trawników.

Koszt całej akcji znikomy, ale Ja to robię celowo to mój dupochron.

Po pierwsze wiem na 100% że nie brakuje mi żadnego kabelka, po drugie wiem że każdy kabelek jest cały i wszystko gra.

Moment uszkodzenia kabelka (kucie, wiercenie, itd) łatwo wychwycić bo przestaje coś świecić.

Gniazdka kupuj na budowę najtańsze, żaden fachowiec nie będzie się cackał z Twoim osprzętem.

Lepiej kupić z założeniem że je wyrzucasz lub chomikujesz dla sąsiada/znajomego który będzie się budował w pobliżu.

Wystające przewody (ostatnie gniazdka, przejścia do wyłączników schodowych) oczywiście musisz zaizolować po sprawdzeniu.

Na tych oprawkach remontowych nie jeden mój klient mieszkał rok a nawet dwa, gdy kasy brakło na docelowe lampy.

Gniazdka kupuj na budowę najtańsze, żaden fachowiec nie będzie się cackał z Twoim osprzętem

He he to jest święta prawda też tak jak kolega czasami robiłem z oświetleniem tzn oprawka z żarówką + wyłączanie w tablicy S-em.

A to co zostaje z gniazdek po wizycie fachowców to czasem mnie przerażało. Przykładowo założyłem po 1 gniazdku na piętro. Gniazdka nowiutkie firmy SIMON więc takie sobie. Przychodzę po 2 miesiącach a ostała się tylko podstawa gniazda :) plastki w kawałkach ... nawet bolcowi dali rade :)

W takim momencie zastanawiam sie czy dobrze aby tacy ludzie wyłączali oświetlenie w rozdzielnicy :) Cud że nie zepsuli nadmiarówek :)