Kwitko 24.10.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Znów potrzebuje waszej pomocy. Bardzo proszę Panów aby zerknęli swoim fachowym okiem. Bardzo mi zależy na tym ponieważ wydaje mi się że w wielu miejscach są błędy. Niestety nie potrafię ocenić czy poważne i czy da się z tym coś zrobić. Zdjęć jest sporo. Tutaj ostatnia krokiew wystaje poza płatew więc przedłużenie raczej nie będzie miało się o co oprzeć. Mierzyłam że po docięciu na równo tej grubej belki (chyba płatew) krokiew będzie kilka cm dalej. Chyba poprawić to nie będzie łatwo. Tutaj chyba nie mogli się zdecydować kłaść folie czy nie. Nie wiem czy to bardzo źle że nie położyli? A tu już łączenia murłaty. To jest chyba najgorsze.3 4 A tu płatew (chyba) martwi mnie że to połączenie nie jest niczym skręcone. 5 Jadnak najbardziej martwią mnie krokwie. Wydawało mi się że po to są te dwie grube belki żeby na nich i na murłacie wszystko się opierało. Niestety opiera się tylko na murłacie. Wyżej prawie wszystkie krokwie wiszą w powietrzu. Na zdjęciu może dobrze nie widać ale przerwy są nawet do kilku cm z góry i z boku. 6 7 8 9 Edytowane 28 Października 2011 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Ciąg dalszy. 10 11 12 I tak się zastanawiam czy nie powinno być jakiegoś odstępu od komina? Niby komin z wkładem i wełną ale chyba przez to że jest tak blisko nie jest skręcone tylko zbite. 13 14 15 16 EDYCJA Jeszcze dwa zdjęcia dorzucę Edytowane 28 Października 2011 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska24m4 24.10.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Wezwij kierownika budowy. Ja do niedawna też wszystko sama kontrolowałam, bo mąż w delegacji, ale któregoś razu powstały u mnie wątpliwości; wydawało mi się tak intuicyjnie że źle mi zrobili kilka rzeczy i wezwałam kierownika, po jego kontroli okazało się że rzczywiście była źle wykonana ścianka kolankowa (brak trzpieni i wieńca, mimo, że są one w projekcie,a na dachu będzie dachówka i dach będzie ciężki). Oprócz tego wylali belkę stropową nie w tym miejscu co trzeba, i ściana na której miała opierać się płatew była postawiona na pustaku z teriwy. Musiałam przesunąć ścianę. Od tego momentu wzywam kierownika budowy na każdym kroku. I tak musisz kierownikowi zaplacić, bez względu na to czy przyjedzie i to skontroluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Jestem umówiona z kierownikiem ale dopiero jak więźba będzie gotowa. Ja wolałabym jednak już teraz wiedzieć żeby poprawili co się da. Wydaje mi się że łatwiej poprawki wykonać na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 A nie mozesz kierownika wezwac w trybie pilnym? Chyba warto zapalacić za kolejną wizytę. Ta więźba wyglada jakby nie była skrecona lub zbita a połapane tylko aby było. Nie widac gwożdzi nie widac śrub. Krokiew złapana dwoma gwożdzikami ile one maja długości ? 7-8 cm ? są za male. O dziurach co tu pisać , nie powinno ich tyle i takich być. Słupy nie są zamocowane dołem. One nie sa za długie ? Nie wejdą w grunt czy kostkę ? Drewno nie powinno byc tak blisko komina. Zapytaj kominiarza okucie komina blachą powinno pomóc. Jestem ciekawy jak oni połaczyli płatew i słupy tylko dwa gwoździe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.10.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Robiły paproki, ale nie zawali się. Poprawka - zdj. nr 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 24.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 W skali ocen od 1 do 6 wykonanie na 1- .To nie są cieśle .Pewno byli tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Więźba nie jest skończona ale z tego co widać określę to tak: "umęczona więźba". Kto zamawiał drewno? Czemu krokwie są sztukowane? Oczywiście nie jest to błędem choć szczytowa powinna być jednolita. Część krokwi nie trzyma przekroju (obustronne oflisy) do wymiany lub wzmocnienia. Słupy stoją na wylanych podporach czy podstawionych klockach? Jak na wylanych to powinny od nich zdystansowane i mocowane w odpowiednich obejmach. Tak się dzieje jak więźbę stawiają murarze. Niezbędna opinia kierownika budowy. Pozdrawiam. Edytowane 24 Października 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Drewno zamawiał cieśla. A co to te oflisy? Słupy są na wylanych podporach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 W skali ocen od 1 do 6 wykonanie na 1- .To nie są cieśle .Pewno byli tani. Jakoś specjalnie tani nie byli. Tak średnio jak na nasz rejon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 24.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Krokwie mogłyby być jednolite, to też oszczędność materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 24.10.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 "Jakoś specjalnie tani nie byli. Tak średnio jak na nasz rejon." Napiszesz ile chcieli za robotę z metra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 25 - 28 zł za metr. dokładnie nie wiem bo ustalaliśmy cenę za wszystko z dachówką i rynnami i mieli dać rabat ale już nie wiem na co dali. DACxxxAZ napisz proszę co sądzisz o wykonaniu. teraz to mogę sobie myśleć "a mogłam wziąć najdroższych". Dla mnie ważne jest co teraz mam z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 24.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kwitko,ja np. nie podjął bym się ratowania tego co jest. Uważam że chłopaki powinni odkupić materiał,zwrócić ewentualne zaliczki i wycofać się z dalszej pracy. W ich miejsce powinien przyjść ktoś kto zrobi to ze sztuką ciesielską. Droga sądowa jest bardzo kręta i długa więc chyba lepiej się dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ojejku jest aż tak źle :cry: Kurcze to teraz dopiero mnie podłamałeś. A co jest najgorzej zrobione? Tak zupełnie nie do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 24.10.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kwitko... napisałeś że cena była średnia? a ja się pytam jak może być średnia gdy dodajesz potem że w cenie była dekarka.Osobiście czegoś takiego nie potrafię zrozumieć?! jeżeli za tak niską cenę mieli wykonać prace ciesielskie i dekarskie to jak można sobie wyobrażać że jedno lud drugie będzie dobrze wykonane. Materiał raczej do wymiany, zacięcia mało dokładnie wykonane, połączenia praktycznie tylko " sfastrygowane" i wszędobylskie okorki które w moich oczach od razu dyskwalifikują wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.10.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nie no to 25 zł to za samą więźbę było. Dodatkowo ileś tam było za dachówkę ileś za rynny i od tego wszystkiego dopiero rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 25.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ojejku jest aż tak źle :cry: Kurcze to teraz dopiero mnie podłamałeś. A co jest najgorzej zrobione? Tak zupełnie nie do przyjęcia? Nie chcę Cię straszyć,to tylko moja opinia. Jest po prostu niechlujnie zrobione:) W epoce kamienia łupanego byli lepsi rzemieślnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.10.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.10.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Rozumiem, że jeszcze nie zapłaciłeś bo nie ma za co. Skoro materiał zamawiał cieśla (nazwijmy tak tego partacza) to część materiału ewidentnie do wymiany. Ciekawe co na to kierownik budowy? Na Twoim miejscu tej firmie już bym podziękował. Skoro tak wykonali więźbę to czego można się spodziewać dalej. Takie firmy powinny być eliminowane z rynku bo stanowią poważne zagrożenie dla inwestora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts