Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o ocenę więźby

Kwitko

Recommended Posts

Znów potrzebuje waszej pomocy. Bardzo proszę Panów aby zerknęli swoim fachowym okiem. Bardzo mi zależy na tym ponieważ wydaje mi się że w wielu miejscach są błędy. Niestety nie potrafię ocenić czy poważne i czy da się z tym coś zrobić.

Zdjęć jest sporo.

Tutaj ostatnia krokiew wystaje poza płatew więc przedłużenie raczej nie będzie miało się o co oprzeć. Mierzyłam że po docięciu na równo tej grubej belki (chyba płatew) krokiew będzie kilka cm dalej. Chyba poprawić to nie będzie łatwo.

Tutaj chyba nie mogli się zdecydować kłaść folie czy nie. Nie wiem czy to bardzo źle że nie położyli?

A tu już łączenia murłaty. To jest chyba najgorsze.

3

4

A tu płatew (chyba) martwi mnie że to połączenie nie jest niczym skręcone.

5

Jadnak najbardziej martwią mnie krokwie. Wydawało mi się że po to są te dwie grube belki żeby na nich i na murłacie wszystko się opierało. Niestety opiera się tylko na murłacie. Wyżej prawie wszystkie krokwie wiszą w powietrzu. Na zdjęciu może dobrze nie widać ale przerwy są nawet do kilku cm z góry i z boku.

6

7

8

9

Edytowane przez Kwitko

Ciąg dalszy.

10

11

12

I tak się zastanawiam czy nie powinno być jakiegoś odstępu od komina?

Niby komin z wkładem i wełną ale chyba przez to że jest tak blisko nie jest skręcone tylko zbite.

13

14

15

16

EDYCJA

Jeszcze dwa zdjęcia dorzucę

Edytowane przez Kwitko

Wezwij kierownika budowy. Ja do niedawna też wszystko sama kontrolowałam, bo mąż w delegacji, ale któregoś razu powstały u mnie wątpliwości; wydawało mi się tak intuicyjnie że źle mi zrobili kilka rzeczy i wezwałam kierownika, po jego kontroli okazało się że rzczywiście była źle wykonana ścianka kolankowa (brak trzpieni i wieńca, mimo, że są one w projekcie,a na dachu będzie dachówka i dach będzie ciężki). Oprócz tego wylali belkę stropową nie w tym miejscu co trzeba, i ściana na której miała opierać się płatew była postawiona na pustaku z teriwy. Musiałam przesunąć ścianę. Od tego momentu wzywam kierownika budowy na każdym kroku. I tak musisz kierownikowi zaplacić, bez względu na to czy przyjedzie i to skontroluje.

A nie mozesz kierownika wezwac w trybie pilnym? Chyba warto zapalacić za kolejną wizytę.

Ta więźba wyglada jakby nie była skrecona lub zbita a połapane tylko aby było. Nie widac gwożdzi nie widac śrub. Krokiew złapana dwoma gwożdzikami ile one maja długości ? 7-8 cm ? są za male. O dziurach co tu pisać , nie powinno ich tyle i takich być. Słupy nie są zamocowane dołem. One nie sa za długie ? Nie wejdą w grunt czy kostkę ? Drewno nie powinno byc tak blisko komina. Zapytaj kominiarza okucie komina blachą powinno pomóc.

Jestem ciekawy jak oni połaczyli płatew i słupy tylko dwa gwoździe ?

Więźba nie jest skończona ale z tego co widać określę to tak: "umęczona więźba". Kto zamawiał drewno? Czemu krokwie są sztukowane? Oczywiście nie jest to błędem choć szczytowa powinna być jednolita. Część krokwi nie trzyma przekroju (obustronne oflisy) do wymiany lub wzmocnienia. Słupy stoją na wylanych podporach czy podstawionych klockach? Jak na wylanych to powinny od nich zdystansowane i mocowane w odpowiednich obejmach. Tak się dzieje jak więźbę stawiają murarze. Niezbędna opinia kierownika budowy. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

25 - 28 zł za metr. dokładnie nie wiem bo ustalaliśmy cenę za wszystko z dachówką i rynnami i mieli dać rabat ale już nie wiem na co dali.

DACxxxAZ napisz proszę co sądzisz o wykonaniu. teraz to mogę sobie myśleć "a mogłam wziąć najdroższych". Dla mnie ważne jest co teraz mam z tym zrobić.

Kwitko,ja np. nie podjął bym się ratowania tego co jest. Uważam że chłopaki powinni odkupić materiał,zwrócić ewentualne zaliczki i wycofać się z dalszej pracy. W ich miejsce powinien przyjść ktoś kto zrobi to ze sztuką ciesielską. Droga sądowa jest bardzo kręta i długa więc chyba lepiej się dogadać.

Kwitko... napisałeś że cena była średnia? a ja się pytam jak może być średnia gdy dodajesz potem że w cenie była dekarka.

Osobiście czegoś takiego nie potrafię zrozumieć?! jeżeli za tak niską cenę mieli wykonać prace ciesielskie i dekarskie to jak można sobie wyobrażać że jedno lud drugie będzie dobrze wykonane.

Materiał raczej do wymiany, zacięcia mało dokładnie wykonane, połączenia praktycznie tylko " sfastrygowane" i wszędobylskie okorki które w moich oczach od razu dyskwalifikują wykonawcę.

Rozumiem, że jeszcze nie zapłaciłeś bo nie ma za co. Skoro materiał zamawiał cieśla (nazwijmy tak tego partacza) to część materiału ewidentnie do wymiany. Ciekawe co na to kierownik budowy? Na Twoim miejscu tej firmie już bym podziękował. Skoro tak wykonali więźbę to czego można się spodziewać dalej. Takie firmy powinny być eliminowane z rynku bo stanowią poważne zagrożenie dla inwestora. Pozdrawiam.