Mareczek7 24.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. Jestem na kupnie kuchenki wolnostojącej elektrycznej z płytą ceramiczną i moje pytania są następujące: Czy taką kuchenkę bez problemu da radę podłączyć w bloku (stare budownictwo) jak tak to w jaki sposób, bo z tego co zdążyłam się zorientować trzeba coś przerabiać czy dorabiać jakieś fazy oraz jakie parametry powinnam mieć? Jesli natomiast mogą być problemy to na co powinnam zwrócić uwagę związanego z instalacją elektryczną i kuchenką. Proszę o rady i z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 24.10.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam, Należy rozpocząć to rozważanie od tego jaki układ zasilania ma Pan w domu (jedno czy trójfazowy).Z tego co się orientowałem to płyta ceramiczna ma spory pobór mocy, rzędu nawet 7kW. Taki pobór mocy, jeśli miałby być zasilany jednofazowo wymaga grubego kabla i sporego zabezpieczenia (32A). No domyślam się, że raczej jednocześnie nie korzysta się ze wszystkich pól, ale trzeba założyć warunki krańcowe. Większość płyt zasilanych jest 2fazowo, jednak spotyka się płyty, które można podłączyć jednofazowo (Amica, Bosch). Podobno te płyty mogą "pociągnąć" na kablu o przekroju 2,5 mm2, jednak należy pamiętać, podczas eksploatacji, że mogą jednocześnie pracować 2 pola, bez boostera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 24.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Podłączałem taką płytę ale miała tylko dwa pola.Na cztery,bez przeróbek nie masz chyba szans.Musiałbyś zwiększyć zabezpieczenia,o ile instalacja pozwoli i osobny obwód położyć tylko do kuchni.Z doświadczenia wiem że przyłącza w blokach nie są za grube więc jest spore prawdopodobieństwo że trzeba by wymienić zasilanie od licznika do bezpiecznikówi i zwiększyć zabezpieczenia przedlicznikowe(przydział mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 24.10.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 podłączyć możesz. działać bedzie. ale tak jak piszą poprzednicy, jak odpalisz wszystkie pola to przeciążysz przyłącze, bo na 1 fazę to za dużo. możesz zobaczyc jeszcze płytę mastercooka przystosowaną do zasilania 1 fazowego. jej "przystosowanie" polega na tym, że monitoruje pobieraną moc i jeśli przekracza typowy poziom dla przyłącza jednofazowego to ogranicza moc pól grzejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 26.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ja mam taką kuchenkę, podłączona osobnym kablem do bezpieczników, mam prąd jednofazowy. Normalny elektryk powinien dać radę. U mnie na kuchence na "pleckach" są pokazane 2 schematy podłączeń, dla 3 faz i 1. Nie jestem elektrykiem, więc może mało elektrycznie pisze, ale da się podłączyć bo ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.10.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jesli zapewni się odpowiedni przekrój przewodu to pewnie będzie taka możliwość . Najpierw jednak trzeba sprawdzic jakie sposoby podłączenia producent przewidział bo to jest warunek gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 27.10.2011 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dzięki za informacje, kuchenka już chodzi podłączyli nam na dwie fazy i dzisiaj już zdążyłam ją wytestować, śmiga szybko nawet jak są 4 pola włączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 No to po problemie z tego co widzę juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts