Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ga?nica

Recommended Posts

Na drzwiach jest napisane: "Pomieszczenie zabezpieczone (...) po 30 sekundach od uruchomienia się sygnału dżwiękowego uruchamia się system gaśniczy".

To jak to jest, automatycznie czy ręcznie? :lol:

Ja mogę tylko odpowiedzieć, jak to jest rozwiązane na statkach. Już samo otwarcie skrzynki z zaworami zrywającymi zawory butli automatycznie aktywuje syreny ostrzegawcze i "koguty". Zrywa się tylko ręcznie. Cały czas mówię o instalacji CO2. Wodne psikają samoczynnie ;)

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zaprzyjaźnionej "serwerowni"... powiedzmy, że jednego ze znanych operatorów telefonii komórkowej (serwerownia jest wielkości gdzieś ze dwóch typowych szkolnych sal gimnastycznych) jest instalacja gaszenia gazem uruchamiana automatycznie, a niezależnie od tego można ją uruchomić ręcznie: zbijając szybkę i wciskając przycisk z korytarza, albo w przypadku totalnej awarii instalacji elektrycznej: ciągnąc za wajchę przy samych butlach. Wajcha oczywiście zaplombowana, w dodatku tak zrobiona, że jej przypadkowe pociągnięcie nie wchodzi w grę absolutnie, dodatkowo wisi tam chyba czterojęzyczne ostrzeżenie.

J.

Niektóre butle są całkiem spore i jeszcze występują grupami :roll:

W tej wspominanej przeze mnie serwerowni stoją dwie grupy po kilkanaście butli, ale takich "troszeczkę" większych gabarytowo. Te na zdjęciu powyżej to chyba typowe chude przemysłówki, te zaś o których ja mówię mają przede wszystkim o wiele większa średnicę (mniej więcej jak butla propan-butan 11kg) i wzrost coś pod 1,8-2m.

No i nie dam sobie głowy uciąć, ale to chyba był azot, nie CO2, kolor butli: czarny

J.

Wynajmowałem stary dom z dobudowanym z boku drewnianym garażem gdzie mieściła się kotłownia. Rudera jakich wiele w naszych miastach a cena wynajmu przystępna. Październik, godzina 4:15 bardzo wczesne rano. Budzę się i przez okno widzę na podwórzu jasność. Myślę sobie w głowie "przecież gasiłem światło wieczorem w garażu" Podnoszę głowę wyżej, przez uchylone drzwi kotłowni bucha ogień na 1,5 m w górę ponad budynek. Zrywam się i budzę żonę krzycząc by zabrała dzieci i wyszła z domu. Niema prądu, bezpieczniki w garażu. Telefon... wykręcam nr na straż 999.... zgłasza się pogotowie. Krzyczę "jaki jest nr na straż - pali się". Wybieram 998, pan mówi że zaraz będą... po minucie a dla mnie wieczności jeszcze raz dzwonie na 998 " panie gdzie oni są? - już w drodze-odpowiada" przyjechali , zgasili. Jedyne co ocalało to brykiet z trocin (paradoks) -pewnie pan pieca nie zamkną usłyszałem, gdybym nie zamkną to woda by się zagotowała rury by trzaskały, na pewno zamknąłem. Pożar powstał od spięcia instalacji wykonanej jeszcze w alu. Straty znaczne ale wszyscy cali. Nigdy nie zapomnę i też nigdy się nie dowiem co mnie wtedy obudziło a śpię twardo. Mam Anioła? Pozdrawiam tych którym wystarczy "miska z wodą"... mnie już nie wystarczy mam dwie 4kg gaśnice!

Oczywiście popieram, zakup gaśnic też planuję, ale... jesteś świadom, że wtedy, te gaśnice by Ci mniej więcej tyle dały, co i ta miska z wodą?
Oj dały by wiele więcej niż myślisz. Robiłem próbę z 2kg gaśnicą. wystarczy na całkiem spore ognisko. Ważne by wiedzieć jak gasić. Nie należy "dmuchać" w ogień a tak kręcić by od zewnętrznej do środka zataczać coraz ciaśniejsze kręgi. Zdławi się ogień. Jak ktoś już wcześniej wspomniał, gaśnica jest głównie po to by się wydostać torując sobie przejście. Dlaczego 2? bo jedna przy wejściu gdyby zaszła konieczność po kogoś iść w piekło a druga (ta na poddaszu, w zabudowanej szafie na korytarzu) po to by tego piekła wrócić. Czasem nawet miska wody jest dobra... byle stała w zasięgu ręki:)

Oj dały by wiele więcej niż myślisz. Robiłem próbę z 2kg gaśnicą. wystarczy na całkiem spore ognisko. Ważne by wiedzieć jak gasić. Nie należy "dmuchać" w ogień a tak kręcić by od zewnętrznej do środka zataczać coraz ciaśniejsze kręgi. Zdławi się ogień.

Wiesz... próby mają to do siebie, że nijak się mają do prawdziwego pożaru. Gaśnica znakomicie się nadaje do takich rzeczy właśnie, jak piszesz: do zgaszenia nawet całkiem sporego, ale ogniska. Czyli miejsca, w którym widzisz, co konkretnie się pali i jesteś w stanie do tego podejść.

To natomiast, co przedpiśca opisywał, to był rasowy pożar, do źródła którego z taką gaśnicą nawet byś się nie zbliżył, a psikanie choćby i 10kg gaśnicą na ogień buchający przez okna - no wybacz, ale da dokładnie tyle, co chlustanie tam wodą z miski.

J.

Jarek, tym przedpiścą byłem ja;) nie chodzi o to by lać cokolwiek na ogienek bo to tylko palący się gaz wydobywający sie z paliwa jakim jest np drewno, Gaśnicy tez trzeba używać z głową. Wdziałem jak na pewnych pokazach z okazji dnia czegoś tam. Miejscowa straż gasiła pojemnik 9m2 z benzyną. Zajęło to 6s. Gaśnica proszkowa ma środka na 13 sekund, to niewiele ale sporo by uciekać.

Jarek, tym przedpiścą byłem ja;) nie chodzi o to by lać cokolwiek na ogienek bo to tylko palący się gaz wydobywający sie z paliwa jakim jest np drewno, Gaśnicy tez trzeba używać z głową. Wdziałem jak na pewnych pokazach z okazji dnia czegoś tam. Miejscowa straż gasiła pojemnik 9m2 z benzyną. Zajęło to 6s. Gaśnica proszkowa ma środka na 13 sekund, to niewiele ale sporo by uciekać.

OK, sorry, pogubiłem się w dyskutantach :)

A co do samego gaszenia - no właśnie w tym jest pies pogrzebany, że z gaśnicą trzeba dotrzeć nie do płomienia, a do tego, co się pali inaczej akcja gaszenia nie ma sensu.

Do tego pojemnika z benzyną zapewne ktoś z gaśnica po prostu podszedł i zalał/zasypał/zagaśnicował sam pojemnik. W tym twoim pożarze do źródła płomieni po prostu nie miałbyś dostępu.

Ale żeby nie przedłużać - tak, zgadzam się, gaśnica w domu powinna być. Tym bardziej i tym porządniejsza im bardziej dom jest palny, drewniany, stojący w lesie, czy tez wyposażony w drewniane przybudowane szopy, składy drewna opałowego i tym podobne.

J.

• 3 years później...

W domu wystarczy spray gaśniczy, o którym wspominał MALWOWA. 500ml ma skuteczność 2kg gaśnicy proszkowej, a jest przy tym łatwy w użyciu i nie zostawi bałaganu jak proszek

Dla zainteresowanych film pokazujący gaszenie sprayem:

Oczywiście nie zgasi się nim wielkiego pożaru, ale z tymi w początkowej fazie na pewno sobie poradzi.

Edytowane przez Elfir
usunięto wpisy reklamowe

• 2 years później...

Witam.

Z racji wykonywanej profesji miałem sposobność kontaktu z osobami zajmującymi się tematyką pożarniczą.

Pierwsze co mnie zaskoczyło to informacja, że wbrew wyobrażeniom większości ludzi najwięcej osób wcale nie ginie w spektakularnych pożarach gdzie płomienie buchają przez okna.

Pożar mieszkania, domu można zazwyczaj ugasić w ciągu 2-3minut i to przysłowiową miską wody!

Przed pojawieniem się płomieni wewnątrz pomieszczenia wydzielają się trujące gazy będące procesem tlenia się materiału i to one odpowiadają za śmierć/zatrucie osób znajdujących się w pomieszczeniu.

Zanim wybuchnie otwarty ogień (co w zamkniętym pomieszczeniu, z ograniczonym dostępem tlenu wcale nie jest takie szybkie i proste) to zazwyczaj mieszkańcy leżą już nieprzytomni np. na materacu, który tli się od niezagaszonego papierosa (najwięcej osób strażacy znajdują w przedpokoju na podłodze).

Nie ma sensu prześcigać się w dyskusji nt. kto ma większą gaśnicę i czy powinna ważyć 5 czy 10kg jak i tak nie uda się Wam zgasić większego pożaru jak paląca się patelnia z frytkami;)

Wystarczy, że staniecie na wyprostowanych nogach, dwa, trzy wdechy i po temacie...Nie wspominam o temperaturze.

Sens posiadania gaśnicy ogranicza się tak właściwie do dwóch pomieszczeń: kuchni (samozapłon oleju na patelni) i w garażu.

Zdecydowanie lepiej przeszkolić dzieci i pozostałych członków rodziny do prawidłowej reakcji w momencie zauważenia pożaru i wyposażyć dom w czujki dymu.

Reasumując:

W przypadku zauważenia zadymienia/pożaru w pomieszczeniu należy natychmiast na czworakach lub czołgając się opuścić pomieszczenie.

W przypadku mieszkania na piętrze, opuścić pomieszczenie, położyć się na balkonie i nakryć mokrym kocem.

A gdzie trzymacie gaśnicę w samochodzie?:cool:

Pozdrawiam

Trzy czynniki są potrzebne do zaistnienia pożaru - źródło ognia + materiał palny + dopływ powietrza ... Co najczęściej jest źródłem pożaru w domu - niedopałek papierosa, przeciążone piecyki i grzejniki elektryczne pracujące w sposób ciągły, pożar sadzy w kominie, w większości przypadków zabrakło więc rozsądku i przewidywania. Gaśnica przyda się do płonącego oleju na patelni, pożar od przeciążanego grzejnika w nocy zabije mieszkańców.

• 5 weeks później...
Ja w salonie mam małą gaśnicę domową, dokładnie ten model http://www.gasnicedomowe.pl/gasnice_do_kuchni/gasnica_domowa_1.html , mam jeszcze jedną w kuchni w razie gaszenia palących się olejów czy tłuszczy. Ogólnie, to w każdym domostwie polecam zakupić przynajmniej jedną gaśnicę.

Daj juz spokoj, juz kazdy widzial twoj spam, nie musisz co kilka postow go powtarzac

• 1 month później...
ostatnio sasiadowi zapalilo sie / ktos mu podpalil auto. biegal w te i we w te pytajac jak sie odpala gasnice bo nie wiedzial. w koncu drugi sąsiad wyrwal mu jąz ręki i ugasił pożar. A i tak zuzył na to trzy gasnice (dwie mial u siebie w samochodzie) bo taka jedna malutka nic b ynie dała. Jakies skrocone zasady ochrony pożarowej powinny być obowiązkowe dla kazdego do wbicia na pamięć. wiem zę ogniochron prowadzi szkolenia. można by zorganizować dla szkoł takie