Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ga?nica

Recommended Posts

ostatnio sasiadowi zapalilo sie / ktos mu podpalil auto. biegal w te i we w te pytajac jak sie odpala gasnice bo nie wiedzial. w koncu drugi sąsiad wyrwal mu jąz ręki i ugasił pożar. A i tak zuzył na to trzy gasnice (dwie mial u siebie w samochodzie) bo taka jedna malutka nic b ynie dała. Jakies skrocone zasady ochrony pożarowej powinny być obowiązkowe dla kazdego do wbicia na pamięć. wiem zę ogniochron prowadzi szkolenia. można by zorganizować dla szkoł takie

to jest racja - strażacy niby przyjeżdżają do podstawowek ale te pokazy niewiele dają a przynajmniej moje dzieciaki niewiele z tego wynosza jak je pytam. Ale z pierwszej pomocy tez nic nie wiedza :/

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
no ale na ważne rzeczy nie ma pieniędzy w budżecie więc nie wiem czego oczekujecie. Ale to podobnie jest w domach. ludzie kupują takie pierdoły czasem a o bezpieczeństwie nie myślą bo "na to zawsze przyjdzie czas". ale tablet to już trzeba mieć. Ciekawe jakie by były wyniki sondażu gdyby zapytać co kupisz do domu jako pierwsze: zmywarka czy system ostrzegania przed pożarem

Wszystko OK, jak do pożaru dojdzie podczas świadomej obecności domowników. Zwykłe tak nie jest i zdecydowanie lepiej inwestować w rozwiązania systemowe i w nawyki nie dopuszczające do zaistnienia pożaru. Może warto przytoczyć dane statystyczne - co jest najczęstszą przyczyną pożarów w domach jednorodzinnych? Przyczyną najczęściej są urządzenia elektryczne bez nadzoru i nie przystosowane do pracy ciągłej, czyli ogrzewacze pomieszczeń, kuchenki i czajniki; piece z otwartymi komorami spalania; prace remontowe; no i papieros ...

no właśnie po co komu szkolenie z używania gaśnicy jak i tak nie ma go w domu w ogóle. A i tak jak przyjdzie co do czego to weźmie nogi za pas taki i zwieje. Jak mi się przypomni tu historia jedna z tego wątku (czytałem do poduchy) to wiem, że czasem i kilka gaśnic nic nie da, ale na pewno lepiej mieć niż nie mieć. No a poza tym niestety w zdrowy rozsądek trzeba inwestować od małego bo na starość może być za późno (mowie o papierosach i innych urządzeniach pozostawionych bez nadzoru)

Gaśnica w domu jednorodzinnym jest tak samo niezbędna, jak instalacja odgromowa. Ja pierun porządnie pierdzielnie, to i tak nie będzie czego zbierać...

Jak piorun porządnie pierdzielnie to w instalacje odgromową. Szanse na to są bardzo duże, chociaż pewności nie ma. A gaśnica milionów nie kosztuje, można sobie kupić i mieć chociaż namiastkę bezpieczeństwa.

Jak piorun porządnie pierdzielnie to w instalacje odgromową.

Raczej w połać dachową, Ten kawałek druta nie ma większego związku z tym, gdzie pierun se walnie.

A gaśnica milionów nie kosztuje, można sobie kupić i mieć chociaż namiastkę bezpieczeństwa.

Pewnie trochę tak, ale trzymać gaśnicę po to, że coś kiedyś się wydarzy? No może ma to jakiś sens, jak w kuchni olej na patelni się zapali...

Oczywiście zawsze warto jest mieć gaśnicę pod ręką, aniżeli jej nie mieć. Tylko tak głupio będzie wyglądała powieszona w kuchni na ścianie, chociaż fajnie pomalowana, może stanowić taki fajny niesztampowy dodatek!

Spoko.

Ów kawałek druta ma duże znaczenie, co prawda motoryka pioruna nie jest do końca poznana ale badania prowadzone w różnych laboratoriach potwierdzają że piorun uderza z dużym prawdopodobieństwem w elementy pozwalające łatwiej i szybciej uwolnić różnicę ładunku czyli element przewodzący instalacji odgromowej jest dobrym przykładem. Jeśli drut biegnie wzdłuż kalenicy, stref bocznych, iglice przy kominie to statystycznie są bardzo duże szanse że ładunek spłynie do ziemi po drucie a nie po ścianie rozrywając elewacje lub tynki, tyle można zrobić, poznamy lepszy sposób będziemy stosować. Co do gaśnicy nie wymyślono lepszego sposobu aby łatwo i tanio mieć pod ręką coś co pozwoli ugasić pożar w zarodku. Tutaj każdy strażak Ci powie że 90 % zniszczeń pożarowych można uniknąć gasząc pożar zanim przyjadą strażacy. Bo jak oni przyjadą cackać się nie będą, wybiją szyby, zaleją wodą, wyłamią drzwi, przytargają węża, no i do tego czas, trzeba stać i patrzeć jak dorobek życia płonie, później trzeba stać i patrzeć jak dorobek życia tonie.

Pamiętajmy, że gaśnica wymaga przeglądu raz na rok. Bo inaczej po 10 latach, pomijając, że ją w panice odnajdziemy, to może też nie zadziałać ...

O piorunochronach to warto poczytać na innych - tematycznych serwisach dyskusyjnych i nie powielać nieprawdziwych przekonań. Piorunochron znacznie zwiększa bezpieczeństwo, niestety wszystko opiera się na statystyce. Ja piorunochron mam - trochę szpeci dach, ale jestem ciut spokojniejszy podczas wiosennych burz. Bez piorunochronu zostaje zapalenie gromnicy w oknie wzorem naszych babć ...

Pewnie trochę tak, ale trzymać gaśnicę po to, że coś kiedyś się wydarzy? No może ma to jakiś sens, jak w kuchni olej na patelni się zapali...

Oczywiście zawsze warto jest mieć gaśnicę pod ręką, aniżeli jej nie mieć. Tylko tak głupio będzie wyglądała powieszona w kuchni na ścianie, chociaż fajnie pomalowana, może stanowić taki fajny niesztampowy dodatek!

Spoko.

Pierwszy raz spotkałem się z opinią że piorunochron miałby nie pomóc. A trzymanie gaśnicy po to, że coś kiedyś się wydarzy... nooo o to właśnie chodzi. Zamek w drzwiach też masz na wypadek włamania, nie? A po co Ci on, jak i tak dobry złodziej wejdzie gdzie chce i sforsuje każde drzwi, tak samo jak duży pożar?

A czym się różnią firmy sprzedające / produkujące gaśnice? Oferta podobna, typy podobne, ceny podobne... jak Wy wybieracie "swoje" firmy?

Hmm... porównaj ceny może. Gaśnice się niewiele od siebie różnią jeśli chodzi o producentów. Różnią się rodzajami. jak już masz wybrany rodzaj to producent jest wyborem drugorzędnym. W lidlu ostatnio widziałem ogniochron. Na wakacjach w hotelu gaz-tech. Myślę że obie ugaszą pożar tak samo (albo tak samo go nie ugaszą :p)

• 2 weeks później...
Ów kawałek druta ma duże znaczenie, co prawda motoryka pioruna nie jest do końca poznana ale badania prowadzone w różnych laboratoriach potwierdzają że piorun uderza z dużym prawdopodobieństwem w elementy pozwalające łatwiej i szybciej uwolnić różnicę ładunku czyli element przewodzący instalacji odgromowej jest dobrym przykładem. Jeśli drut biegnie wzdłuż kalenicy, stref bocznych, iglice przy kominie to statystycznie są bardzo duże szanse że ładunek spłynie do ziemi po drucie a nie po ścianie rozrywając elewacje lub tynki, tyle można zrobić, poznamy lepszy sposób będziemy stosować. Co do gaśnicy nie wymyślono lepszego sposobu aby łatwo i tanio mieć pod ręką coś co pozwoli ugasić pożar w zarodku. Tutaj każdy strażak Ci powie że 90 % zniszczeń pożarowych można uniknąć gasząc pożar zanim przyjadą strażacy. Bo jak oni przyjadą cackać się nie będą, wybiją szyby, zaleją wodą, wyłamią drzwi, przytargają węża, no i do tego czas, trzeba stać i patrzeć jak dorobek życia płonie, później trzeba stać i patrzeć jak dorobek życia tonie.

O to chodzi też, żeby ludzie sobie uświadomili, że z gaśnicą poradzą na mały, dopiero zaczynający się pożar. A niestety znam paru geniuszy, którzy uważają, że z 1kg gaśnicą wskoczą w samo inferno i ugaszą wszystko, przy okazji wynosząc bohatersko ludzi z budynku. Świetnie by było, gdyby tak się dało, ale trzeba być realistą. Niemniej warto mieć na wypadki, jak ten na początku, małą gaśnicę domową.

• 4 months później...
Ja w tej sprawie właśnie: czy kupowanie jednokilogramowej gaśnicy ma w ogóle sens? Wiem że w samochodach królują takie, ale to raczej z powodu przepisów niż faktycznego użytkowania. A w mieszkaniu/domu? Jeden kiogram proszku to strasznie mało!

Nie ma sensu. Ja mam w domu 20kg i taką ilością środka gaśniczego będę mógł coś ugasić. Niestety już raz w życiu miałem potrzebę użycia gaśnicy w domu - wtedy na szczęście wystarczyło 6kg.

Ja w tej sprawie właśnie: czy kupowanie jednokilogramowej gaśnicy ma w ogóle sens? Wiem że w samochodach królują takie, ale to raczej z powodu przepisów niż faktycznego użytkowania. A w mieszkaniu/domu? Jeden kiogram proszku to strasznie mało!

Już o tym pisałem wcześniej że taka gaśnica służy do gaszenia pożaru w zarodku jak Ci patelnia stanie w ogniu, albo zapalą się śmieci w małym koszu. Taka gaśnica ma zapewniać dostępność czegoś do gaszenia tam gdzie nie ma do tego dostępu. W kuchni masz kran z wodą, płytki wokół więc ryzyko jest mniejsze. Ale w garażu, kotłowni, piwnicy czy pokoju na piętrze nie trzyma się zbiornika z wodą czy pianą i po to jest gaśnica żeby psiuknąć tuż po tym jak się zapali ugasić w ciągu kilku sekund. W samochodach takie królują bo tak stanowi przepis i mniejszych nie ma :), ale nikt nie zabrania mieć większej. Chcesz się zabezpieczyć kup większą proszkową, postaw w dostępnym miejscu i przeszkól i siebie i mieszkańców w jej użyciu. Nie sztuką mieć wielką gaśnicę, sztuką jest umieć gasić.

• 4 weeks później...
Otóż to. Dlatego tu ktoś już wspominał o szkoleniach, któe powinny być organizowane tak jak pierwsza pomoc w szkole. Tylko kto za to zapłaci i to zorganizuje? Ktoś musiał kiedyś wpaść na pomysł, że to jest ważniejsze, a tamto nie i szkoleń z gaszenia pożarów nie będzie. A później dochodzi do takich sytuacji, że ludzie widząc mały ogień uciekają mimo że pod ręką gasnica. Ciekawe, ile powaznych pożaów byśmy uniknęli, gdyby ludzie reagowali odpowiednio już na początku.