justyska24m4 24.10.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Jaką cegłę klinkierową polecacie na kominy? Pełną czy dziurawkę? I z jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Oczywiście że pełną. Tylko z takiej można budować kominy. Jednak bardzo często buduje się z perforowanej, a 3-5 ostatnich warstw z cegły pełnej. Tyle że potem można mieć problemy z cieknącym kominem Nie polecam klinkieru wienerbergera kolor grafit. Ja taki mam i nie do końca jestem z niego zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 24.10.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego klinkieru, jakie wady wykryłaś? Kurcze właśnie taki sam kupiłem na swoje kominy, miałem w tym tygodniu je murować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dość ładnie wyglądał jak go kupowaliśmy. Ale na kominach widać że kolor jest trochę nierówny. Niektóre cegły błyszczą i odbijają promienie słońca inne są zupełnie matowe, niektóre są trochę ciemniejsze, widać jakieś dziwne smugi. Ale nie martw się z dołu ,przy dobrym oświetleniu wygląda ładnie. Zerknij do mojego dziennika i zobacz na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Okopci się i będzie śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.10.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Okopci się i będzie śliczny Dokładnie to samo pomyśleliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Podłącze się pod temat. Bo sam muszę takowe niedługo zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 24.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 u nas na kominie crh, nigdy się nie zastanawiałem czy jestem z niego zadowolony:)Po przeczytaniu paru wątków na FM można szybko wyleczyć się z "dziurawki"Nie jestem wykonawcą, ale na mój rozum jest dziwne (jak już) polecanie pełnych tylko na ostatnią warstwę, według mnie bardziej newralgiczne jest tutaj miejsce montażu obróbki komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.10.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Oczywiście najlepsza pełna cegła ale z braku laku można i dziurawkę ale trzeba zaprawą dobrze zapełnić dziury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Oczywiście najlepsza pełna cegła ale z braku laku można i dziurawkę ale trzeba zaprawą dobrze zapełnić dziury! Niby jak tą zaprawą będziesz dziury wypełniał? Majster dociśnie kielnią przy paru cegłach, przy pozostałych nie będzie mu się chciało i taka prawda z naszymi murarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 27.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Cegła na komin z crh, kolor tytan. A właściwie nie cegła tylko bruk klinkierowy- wcześniej pytałem doradcy technicznego, jak najbardziej sie nadaje, a cena za sztukę wyszła zdecydowanie lepiej niz cegła. Oczywiście, że pełna cegła, jeżeli kupujesz, bo budujesz dla siebie... No i zaprawa do klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Cegła na komin z crh, kolor tytan. A właściwie nie cegła tylko bruk klinkierowy- wcześniej pytałem doradcy technicznego, jak najbardziej sie nadaje, a cena za sztukę wyszła zdecydowanie lepiej niz cegła. Oczywiście, że pełna cegła, jeżeli kupujesz, bo budujesz dla siebie... No i zaprawa do klinkieru. Czy to był doradca od bruku klinkierowego , od cegieł , czy od kominów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 27.10.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 To był doradca od kominów. Komin i tak mam systemowy, więc różnicy nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balcerek 27.10.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 u nas cegła pełna na kominach Wienerbergera Kosmo, jest ładna i nam się podoba. Wg każdego wykonanwcy ( murarz, dekarz, kierownik budowy ) na kominy tylko pełna, mniej problemów przy obróbkach kominów - mniejszcze prawdopodobieństwo późniejszego cieknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska24m4 28.10.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 A kupowaliście gotową zaprawę do klinkieru Bo my chcieliśmy kupić gotową a nasz murarz powiedział że robią sami z cementu, kleju do płytek, sadzy, piachu i wody, czy ktoś ma taką zaprawę robioną samemu? A jeśli cegłe klinkierową pełną to 1 czy 2 gatunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.10.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 A kupowaliście gotową zaprawę do klinkieru Bo my chcieliśmy kupić gotową a nasz murarz powiedział że robią sami z cementu, kleju do płytek, sadzy, piachu i wody, czy ktoś ma taką zaprawę robioną samemu? A jeśli cegłe klinkierową pełną to 1 czy 2 gatunek? Gatunek weź taki , w jakim budujesz swój dom... Gotowe zaprawy mają dodatki zabezpieczające przed wykwitami. Przynajmniej będziesz mieć na to kwity . Murarz Ci potem powie, że wykwity to wina kosmitów. Oczywiście nie wykluczam ,że ten Twój murarz wie co robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska24m4 28.10.2011 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Wykwitów nie wzięłam pod uwagę, rzeczywiście przy gotowej zaprawie jest większe prawdopodobieństwo ich uniknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.10.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Niby jak tą zaprawą będziesz dziury wypełniał? Majster dociśnie kielnią przy paru cegłach, przy pozostałych nie będzie mu się chciało i taka prawda z naszymi murarzami. Normalnie nie trzymałeś nigdy kielni w ręku? To że murarz jest do kitu to już inna kwestia może i z pełnej spie%rzyć komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.10.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Normalnie nie trzymałeś nigdy kielni w ręku? To że murarz jest do kitu to już inna kwestia może i z pełnej spie%rzyć komin. Trzymałem, ale jestem pewny, że murarz nie będzie Ci tej zaprawy wciskał w te szczeliny. Taki urok naszych majstrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.10.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Majster weźmie za zatykanie dziur tyle ile wynosi różnica w cenie cegieł... I zawsze będą to cegły "zatkane"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts