Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła klinkierowa na kominy z jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście że pełną. Tylko z takiej można budować kominy. Jednak bardzo często buduje się z perforowanej, a 3-5 ostatnich warstw z cegły pełnej. Tyle że potem można mieć problemy z cieknącym kominem ;) Nie polecam klinkieru wienerbergera kolor grafit. Ja taki mam i nie do końca jestem z niego zadowolona.

Dość ładnie wyglądał jak go kupowaliśmy. Ale na kominach widać że kolor jest trochę nierówny. Niektóre cegły błyszczą i odbijają promienie słońca inne są zupełnie matowe, niektóre są trochę ciemniejsze, widać jakieś dziwne smugi. Ale nie martw się z dołu ,przy dobrym oświetleniu wygląda ładnie. Zerknij do mojego dziennika i zobacz na zdjęciach.

u nas na kominie crh, nigdy się nie zastanawiałem czy jestem z niego zadowolony:)

Po przeczytaniu paru wątków na FM można szybko wyleczyć się z "dziurawki"

Nie jestem wykonawcą, ale na mój rozum jest dziwne (jak już) polecanie pełnych tylko na ostatnią warstwę, według mnie bardziej newralgiczne jest tutaj miejsce montażu obróbki komina.

Oczywiście najlepsza pełna cegła ale z braku laku można i dziurawkę ale trzeba zaprawą dobrze zapełnić dziury!

Niby jak tą zaprawą będziesz dziury wypełniał? Majster dociśnie kielnią przy paru cegłach, przy pozostałych nie będzie mu się chciało i taka prawda z naszymi murarzami.

Cegła na komin z crh, kolor tytan. A właściwie nie cegła tylko bruk klinkierowy- wcześniej pytałem doradcy technicznego, jak najbardziej sie nadaje, a cena za sztukę wyszła zdecydowanie lepiej niz cegła. Oczywiście, że pełna cegła, jeżeli kupujesz, bo budujesz dla siebie... No i zaprawa do klinkieru.

Cegła na komin z crh, kolor tytan. A właściwie nie cegła tylko bruk klinkierowy- wcześniej pytałem doradcy technicznego, jak najbardziej sie nadaje, a cena za sztukę wyszła zdecydowanie lepiej niz cegła. Oczywiście, że pełna cegła, jeżeli kupujesz, bo budujesz dla siebie... No i zaprawa do klinkieru.

Czy to był doradca od bruku klinkierowego , od cegieł , czy od kominów ?

A kupowaliście gotową zaprawę do klinkieru Bo my chcieliśmy kupić gotową a nasz murarz powiedział że robią sami z cementu, kleju do płytek, sadzy, piachu i wody, czy ktoś ma taką zaprawę robioną samemu? A jeśli cegłe klinkierową pełną to 1 czy 2 gatunek?

A kupowaliście gotową zaprawę do klinkieru Bo my chcieliśmy kupić gotową a nasz murarz powiedział że robią sami z cementu, kleju do płytek, sadzy, piachu i wody, czy ktoś ma taką zaprawę robioną samemu? A jeśli cegłe klinkierową pełną to 1 czy 2 gatunek?

Gatunek weź taki , w jakim budujesz swój dom...

Gotowe zaprawy mają dodatki zabezpieczające przed wykwitami.

Przynajmniej będziesz mieć na to kwity . Murarz Ci potem powie,

że wykwity to wina kosmitów. Oczywiście nie wykluczam ,że ten

Twój murarz wie co robi...

Niby jak tą zaprawą będziesz dziury wypełniał? Majster dociśnie kielnią przy paru cegłach, przy pozostałych nie będzie mu się chciało i taka prawda z naszymi murarzami.

Normalnie nie trzymałeś nigdy kielni w ręku? To że murarz jest do kitu to już inna kwestia może i z pełnej spie%rzyć komin.