Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła klinkierowa na kominy z jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

CO za problem tam gdzie będzie nacinana dajesz pełną.

Czy ktoś obmurowywał komin systemowy cegłą poczynając od ostatniego stropu? Wiem że można zrobić 'stopę' ale jakoś nie przemawia do mnie to rozwiązanie. A mam strop na poddaszu wiec czemu nie.

Edytowane przez fenix2

• 6 months później...
Ja też włśnie muszę zakupić klinkier i mój wykonawca kazał kupić ponad 170 szt dziurawki i tylko 50 szt pełnej cegły... Więc to będzie ryzykowne rozwiązanie? Ja do czarnej blachodachówki Diament Plus chcę albo Tytan N albo Roben antracyt. Ktoś się może wypowiedzieć? Są ciemne grafity i czarne klinkiery kominowe z innej firmy?

Uważam że będzie OK.

Mam Robena antracyt, ładny komin wyszedł.

NIE będzie OK. Komin z dziurawki nigdy nie będzie OK.

Wykonawca, który karze kupować dziurawkę na komin to idiota, tak jak mój.

Potem jak był problem to zrzędził i jeździł do poprawek i jeszcze bezczelnie pytał dlaczego TO JA mu dziurawkę kupiłem.

Tego, że sam kazał już nie pamiętał. Ot, polscy murarze...

NIE będzie OK. Komin z dziurawki nigdy nie będzie OK.

Wykonawca, który karze kupować dziurawkę na komin to idiota, tak jak mój.

Potem jak był problem to zrzędził i jeździł do poprawek i jeszcze bezczelnie pytał dlaczego TO JA mu dziurawkę kupiłem.

Tego, że sam kazał już nie pamiętał. Ot, polscy murarze...

Może wykonawca taki dobry a nie wina cegły. Skoro pełna będzie od góry to co ma się dziać?

Chociaż u Ciebie eve 170szt to nie taki duży wydatki. Jeden mały komin więc można kupić na całość.

Może wykonawca taki dobry a nie wina cegły. Skoro pełna będzie od góry to co ma się dziać?

Chociaż u Ciebie eve 170szt to nie taki duży wydatki. Jeden mały komin więc można kupić na całość.

Dziać się może, bo na komin nie leje się z góry, tylko zacina BOKIEM, do tego partacze nie robią pełnej spoiny, tylko cofniętą bo im się nie chce i efekt jest taki, że zaprawa przemaka przy długotrwałych i intensywnych deszczach, potem tymi dziurami woda cieknie do komina.

Będziecie robić jak będziecie chcieli. Ja piszę na przykładzie swoim i paru jeszcze osób, którym patałachy tak komin robiły. Generalnie ciągle są z tym problemy a "mędrki" ciągle robią po swojemu.

Po wyspoinowaniu na równo i porządnym zabezpieczeniu spoin przed nasiąkaniem na razie mam spokój, ale ostatnimi laty nie było tak porządnych deszczów, jak kilka lat temu, gdy lało przez 3 tygodnie bez przerwy: komin nie wytrzymał i puścił wodę do środka.

Jak pisałem wcześniej: Wasze kominy i Wasz wybór.

Jeżeli komin jest typowo dymowy bez wkładu to już w ogóle nie ma o czym gadać i ma być cegła pełna.

Literówka a właściwie "cyfrówka" mi się wdarła. 370 dziurawek i 40 pełnej kazał mi kupić... Na dwa kominy. Kurcze to teraz mam dylemat... Gdybym się jednak zdecydowała na tę gorszą opcję to czego pilnować najbardziej? żeby dobrze były wszystkie dziurki zaprawą zatkane, żeby zaprawa była w jednej płaszczyźnie z klinkierem i najlepiej z gotowej zaprawy zrobić a nie z robionej przez ekipę??

Koniecznie gotowa zaprawa. Ja używałem Kreisela i jest OK. Pełna spoina najlepiej (tak zaprawa w płaszczyźnie z cegła). Ja by zatykali wszystkie 'dziurki' to było by super. Tylko że przy gotowej zaprawie do dziurek się nie napcha. bo ona jest tak półsucha. Trzeba by zwykłej cementowej zaprawy (tylko żadnego wapna do zaprawy na komin nie należy dodawać) dorobić i nią 'przelecieć' kratówkę, a później na gotowej zaprawie lepić cegłę. Ale to zabawy więcej.

Literówka a właściwie "cyfrówka" mi się wdarła. 370 dziurawek i 40 pełnej kazał mi kupić... Na dwa kominy. Kurcze to teraz mam dylemat... Gdybym się jednak zdecydowała na tę gorszą opcję to czego pilnować najbardziej? żeby dobrze były wszystkie dziurki zaprawą zatkane, żeby zaprawa była w jednej płaszczyźnie z klinkierem i najlepiej z gotowej zaprawy zrobić a nie z robionej przez ekipę??

Ten komin to dymowy czy z w kładem?

Te dziury są nie do zatkania. Jak będziesz patrzył jak murują to zrozumiesz dlaczego. Twoje kominy - Twój przeciekający w przyszłości problem.

P.S. Jak 370 dziurawek to pewnie im się nie chce pełnej na dach targać - typowe.

Jak się już zdecydujesz na tę dziurawkę, to na nic już nie musisz zwracać uwagi, jak z tydzień popada to i tak przesiąknie.

Ja też bardzo uważałem, byłem jak murowali, faktycznie się przykładali, fugi zlicowane z cegłą, dobra zaprawa, jak popadało z tydzień to dwa z trzech kominów przeciekały, nie dużo, ale jednak, i musiało sobie padać kilka dni, kominy zostały zaimpregnowane, dało to tyle, że ze dwa dni dłużej wytrzymały.

Mnie też się wydawało, że jak się dopilnuje to musi być dobrze.

teraz kominy mam obłożone struktonitem

pozdrawiam