grzegorz_si 28.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 majster weźmie za zatykanie dziur tyle ile wynosi różnica w cenie cegieł... I zawsze będą to cegły "zatkane"... dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Dlatego pisałem na początku że najlepsza pełna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 31.10.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Zrezygnowałem całkiem z cegły klinkierowej. Na komin (systemowy) pójdzie 5cm wełny i siatka. Potem tynk. Cegła klinkierowa pełna jest droga i problematyczna w zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.10.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Cegła klinkierowa pełna jest droga i problematyczna w zakupie. Ale za to na lata. A taki tynk ile wytrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 31.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Zrezygnowałem całkiem z cegły klinkierowej. Na komin (systemowy) pójdzie 5cm wełny i siatka. Potem tynk. Cegła klinkierowa pełna jest droga i problematyczna w zakupie. Niby dlaczego problematyczna w zakupie? Na kartki jest czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 31.10.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 albo obłóż struktonitem,. też jest na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameleon9 16.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a co z tą cegłą nie tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.04.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a co z tą cegłą nie tak??? A nic. Dajesz dziurawkę, a od góry z 4 warstwy pełnej i nie jest tak drogo a wytrzyma naście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 17.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 No tak, tylko że dekarz przy obróbce kominów nacina cegłę na dole, a nie od góry. I tam może przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.04.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) CO za problem tam gdzie będzie nacinana dajesz pełną. Czy ktoś obmurowywał komin systemowy cegłą poczynając od ostatniego stropu? Wiem że można zrobić 'stopę' ale jakoś nie przemawia do mnie to rozwiązanie. A mam strop na poddaszu wiec czemu nie. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eve1984 07.11.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Ja też włśnie muszę zakupić klinkier i mój wykonawca kazał kupić ponad 170 szt dziurawki i tylko 50 szt pełnej cegły... Więc to będzie ryzykowne rozwiązanie? Ja do czarnej blachodachówki Diament Plus chcę albo Tytan N albo Roben antracyt. Ktoś się może wypowiedzieć? Są ciemne grafity i czarne klinkiery kominowe z innej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.11.2012 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Uważam że będzie OK. Mam Robena antracyt, ładny komin wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 08.11.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Uważam że będzie OK. Mam Robena antracyt, ładny komin wyszedł. NIE będzie OK. Komin z dziurawki nigdy nie będzie OK. Wykonawca, który karze kupować dziurawkę na komin to idiota, tak jak mój. Potem jak był problem to zrzędził i jeździł do poprawek i jeszcze bezczelnie pytał dlaczego TO JA mu dziurawkę kupiłem. Tego, że sam kazał już nie pamiętał. Ot, polscy murarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.11.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 NIE będzie OK. Komin z dziurawki nigdy nie będzie OK. Wykonawca, który karze kupować dziurawkę na komin to idiota, tak jak mój. Potem jak był problem to zrzędził i jeździł do poprawek i jeszcze bezczelnie pytał dlaczego TO JA mu dziurawkę kupiłem. Tego, że sam kazał już nie pamiętał. Ot, polscy murarze... Może wykonawca taki dobry a nie wina cegły. Skoro pełna będzie od góry to co ma się dziać? Chociaż u Ciebie eve 170szt to nie taki duży wydatki. Jeden mały komin więc można kupić na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 08.11.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Może wykonawca taki dobry a nie wina cegły. Skoro pełna będzie od góry to co ma się dziać? Chociaż u Ciebie eve 170szt to nie taki duży wydatki. Jeden mały komin więc można kupić na całość. Dziać się może, bo na komin nie leje się z góry, tylko zacina BOKIEM, do tego partacze nie robią pełnej spoiny, tylko cofniętą bo im się nie chce i efekt jest taki, że zaprawa przemaka przy długotrwałych i intensywnych deszczach, potem tymi dziurami woda cieknie do komina. Będziecie robić jak będziecie chcieli. Ja piszę na przykładzie swoim i paru jeszcze osób, którym patałachy tak komin robiły. Generalnie ciągle są z tym problemy a "mędrki" ciągle robią po swojemu. Po wyspoinowaniu na równo i porządnym zabezpieczeniu spoin przed nasiąkaniem na razie mam spokój, ale ostatnimi laty nie było tak porządnych deszczów, jak kilka lat temu, gdy lało przez 3 tygodnie bez przerwy: komin nie wytrzymał i puścił wodę do środka. Jak pisałem wcześniej: Wasze kominy i Wasz wybór. Jeżeli komin jest typowo dymowy bez wkładu to już w ogóle nie ma o czym gadać i ma być cegła pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eve1984 09.11.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Może wykonawca taki dobry a nie wina cegły. Skoro pełna będzie od góry to co ma się dziać? Chociaż u Ciebie eve 170szt to nie taki duży wydatki. Jeden mały komin więc można kupić na całość. Literówka a właściwie "cyfrówka" mi się wdarła. 370 dziurawek i 40 pełnej kazał mi kupić... Na dwa kominy. Kurcze to teraz mam dylemat... Gdybym się jednak zdecydowała na tę gorszą opcję to czego pilnować najbardziej? żeby dobrze były wszystkie dziurki zaprawą zatkane, żeby zaprawa była w jednej płaszczyźnie z klinkierem i najlepiej z gotowej zaprawy zrobić a nie z robionej przez ekipę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.11.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Koniecznie gotowa zaprawa. Ja używałem Kreisela i jest OK. Pełna spoina najlepiej (tak zaprawa w płaszczyźnie z cegła). Ja by zatykali wszystkie 'dziurki' to było by super. Tylko że przy gotowej zaprawie do dziurek się nie napcha. bo ona jest tak półsucha. Trzeba by zwykłej cementowej zaprawy (tylko żadnego wapna do zaprawy na komin nie należy dodawać) dorobić i nią 'przelecieć' kratówkę, a później na gotowej zaprawie lepić cegłę. Ale to zabawy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 10.11.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Literówka a właściwie "cyfrówka" mi się wdarła. 370 dziurawek i 40 pełnej kazał mi kupić... Na dwa kominy. Kurcze to teraz mam dylemat... Gdybym się jednak zdecydowała na tę gorszą opcję to czego pilnować najbardziej? żeby dobrze były wszystkie dziurki zaprawą zatkane, żeby zaprawa była w jednej płaszczyźnie z klinkierem i najlepiej z gotowej zaprawy zrobić a nie z robionej przez ekipę?? Ten komin to dymowy czy z w kładem? Te dziury są nie do zatkania. Jak będziesz patrzył jak murują to zrozumiesz dlaczego. Twoje kominy - Twój przeciekający w przyszłości problem. P.S. Jak 370 dziurawek to pewnie im się nie chce pełnej na dach targać - typowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 10.11.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Literówka a właściwie "cyfrówka" mi się wdarła. 370 dziurawek i 40 pełnej kazał mi kupić... Na dwa kominy. Kurcze to teraz mam dylemat... Gdybym się jednak zdecydowała na tę gorszą opcję to czego pilnować najbardziej? żeby dobrze były wszystkie dziurki zaprawą zatkane, żeby zaprawa była w jednej płaszczyźnie z klinkierem i najlepiej z gotowej zaprawy zrobić a nie z robionej przez ekipę?? Jak się już zdecydujesz na tę dziurawkę, to na nic już nie musisz zwracać uwagi, jak z tydzień popada to i tak przesiąknie. Ja też bardzo uważałem, byłem jak murowali, faktycznie się przykładali, fugi zlicowane z cegłą, dobra zaprawa, jak popadało z tydzień to dwa z trzech kominów przeciekały, nie dużo, ale jednak, i musiało sobie padać kilka dni, kominy zostały zaimpregnowane, dało to tyle, że ze dwa dni dłużej wytrzymały. Mnie też się wydawało, że jak się dopilnuje to musi być dobrze. teraz kominy mam obłożone struktonitem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eve1984 11.11.2012 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 to są kominy systemowe i tylko ponad dach mają klinkierem wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts