Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła klinkierowa na kominy z jakiej firmy?

Recommended Posts

to są kominy systemowe i tylko ponad dach mają klinkierem wyciągnąć

Jak się zdecydujesz na dziurawkę, a widzę, że żebyśmy Ci nawet 2000 kominów z dziurawki cieknących pokazali to i tak zrobisz swoje, to zrób sobie tą obmurówkę z połówki cegły (są takie, szerokie na pół cegły).

Ja ze swojej strony powtarzam: dziurawka się nie nadaje. W ogóle teraz bym tego nie obmurowywał, tylko kazał zrobić obróbkę blacharską a komin obkleić styropianem wychodzącym na obróbkę, na to tynk mozaikowy i jest tanio, sucho i pewnie ;D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
Gość Gosc321_1
A może zamiast perforowanej położyć szczelinową? Wienerberger poleca taką klinkierówkę do kominów. Otworów jest dużo mniej (7 szczelin, ogółem poniżej 10%). No i oczywiście cena - na stronie producenta sugerowane ceny (brutto): pełna ok. 6 PLN, perforowana ok. 3,4 PLN no i szczelinówka ok. 4,8 PLN

Gość Gosc321_1

Dzisiaj zrobiłem małe rozpoznanie (5 znajomych, którzy wybudowali się w ciągu ostatnich 5 lat, 4 hurtownie budowlane i 4 szczególnie polecane firmy budowlane) no i stwierdzić muszę że na Podhalu to wszyscy "jadą" na perforowanej, wykańczając tylko ostatnie 3 rzędy pełną (dla wszystkich to była tzw . oczywista oczywistość).

Ja chyba jednak obłoże blachą (na dachu i tak blachodachówka), będzie szczelnie i pod kolor :)

• 3 weeks później...

Dziurawka nie jest zalecana do budowy kominów. Konstrukcja będzie słabsza, a komin może przeciekać, bo w cegłach będzie się zbierała woda, która będzie podciekać do krokwi. Natomiast faktem jest że w normach budowlanych dotyczących cegieł pełnych jest niezłe zamieszanie. Swego czasu definicja zakładała, że w cegle mogą być szczeliny nieprzekraczające 10% powierzchni cegły. Potem ten zapis został usunięty z normy i aktualnie cegłą pełną jest cegła bez szczelin :)

Instytut Techniki Budowlanej już kilka lat temu wydał opinię, że cegły szczelinowe są dopuszczalne jest chodzi o wznoszenie kominów. Takie cegły są na rynku – ma je w ofercie na przykład Wienerberger. Według opinii ITB tylko cegły pełne i cegły szczelinowe (szczeliny ciągle muszą stanowić mniej niż 10% powierzchni!) nadają się do wznoszenia kominów. Tak więc podsumowując – żadna dziurawka na kominy! :)

ja troche zmodyfikowałem pomysł na klinkier używając go najmniej jak się da..

ostatnia warstwa to cegła klinkierowa pełna który robi kapinos (niektórzy tutaj leją płytę betonową z dziurą, ale to brzydkie jest). Reszta komina to styropian 3cm max twardy EPS 200 (tak ten straszliwy palny steropian :) :) ), podwója siatka, tynk sylikonowy. Komin od podstawy w całości postawiony ze zwykłej cegły pełnej. Rozwiązanie moim zdaniem na lata. Biore pod uwagę jednak malowanie tynku na kominie za 5 lat - bo żona wybrała jasny :), no ale z tąd wybrany sylikon, a nie mozaikowy.

Edytowane przez luky007