Math86 24.10.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam Wszystkich, mam dylemat i nie wiem jak mam go rozwiązać. Dla tego też piszę do Was, bo co dwie głowy to nie jedna. Cała sytuacja wygląda następująco, mieszkanie znajduje się na parterze w starym budownictwie z podpiwniczeniem.Wykluczam położenie izolacji od spodu stropu, od piwnicy. Izolację chcę położyć na strop, następnie na tę izolację panele podłogowe o grubości ok 6-8mm. Mój dylemat polega na tym że izolację którą chcę zastosować pomiędzy strop, a panele może mieć maksymalnie 3cm. Czy w ogóle jest sens stosować tak CIENKĄ izolację termiczną?Czy pomoże zaoszczędzić na ogrzewaniu (piecowe węglowe)?Czy w jakimkolwiek stopniu poprawi zdolność utrzymywania ciepła przez nagrzane pomieszczenia? Oraz ewentualnie jaki materiał polecacie, styropian zbyt miękki dla panela o gr. 6-8mm, do głowy jedynie przychodzi mi zastosowanie mocno-sprasowanej wełny mineralnej, bądź "korkowej" odmiany płyty OSB. Proszę o Pomoc Dziękuję Pozdrawiam Math86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 24.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 panele układałbyś bezpośrednio na ocieplenie czy wykonałbyś jakąś wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Math86 24.10.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Tak, panele chciałbym położyć bezpośrednio na izolacji bez wykonywania jakiejkolwiek wylewki, dlatego szukam materiału izolacyjnego który byłby twardszy od zwykłego styropianu, a charakteryzował się podobnym współczynnikiem przenikania ciepła. Czy takie połączenie materiałów powodowałoby zawilgocenie stropu, a w konsekwencji powstawanie grzyba? Liczę na Waszą pomoc, ponieważ nie jestem w stanie przewidzieć, czy nawet domyśleć się co będzie się działo w chwili takiej konfiguracji materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Jest materiał idealnie spełniający Twoje wymagania termoizolacyjne!Nazywa się to "aerożel" i jest sprzedawany nawet w naszym kraju.Ale... (zawsze jest jakieś ale...)Cena może Cię nie zachwycić!To jest mniej więcej to, czym pookładali spejsszatle, żeby się nie spaliły w atmosferze wracając z kosmosu. Stare budownictwo nasuwa mi myśl o ścianach z cegły pełnej i kamienia o grubości 45-60cm.Trudno to rozgrzać, choć rozgrzane grzeje jak piec kaflowy.Tyle, że nie należy pozwolić tracić ciepła tej ścianie na zewnątrz - czyli zewnętrzne ocieplenie ścian. Nie wiem czy to realne.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts