Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AMARANT pracownia DOMY W STYLU

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar wybudować dom - projekt AMARANT

mam do dyspozycji kwotę 200tys. + działkę,

czy zamknę ten projekt w kwocie 300tys. w stanie okna i instalacje bez wykończeń ( płytki malowanie itp.)

ogrzewanie chcę na paliwo stałe przyłączone do ogrzewania wody sanitarnej, ogrzewanie podłogowe tylko w łazienkach ( z tego co słyszę jest nie zdrowe więc wolał bym uniknąć tego w całym domu)

kominek również chcę przyłączyć do podgrzewania wody oraz grzejników w mieszkaniu

firmę budowlana wybuduje dom szkieletowy bez okien instalacji i drzwi, do tego mam swoich znajomych fachowców

z czego budować na czym zaoszczędzić na czym nie oszczędzać ?

dzięki za pomoc :)

Doprecyzuj, o którego Amaranta chodzi, a najlepiej daj stosowny link.

Nie wierz w te teksty o podłogówce. Żeby było niezdrowo, trzeba mieć wysoką temperaturę podłogi, a nie ma to najmniejszego sensu z ekonomicznego i funkcjonalnego punktu widzenia. Grzejnik - podłoga jest z natury niskotemperaturowy. Ja mam podłogówkę na całym parterze i jest super.

Czy paliwo stałe to jedyna możliwa opcja? Przekalkuluj też, czy ma sens aż taka rozbudowa systemu CO i CWU. Po co właściwie dublować, jakie z tego będą korzyści, czy inwestycja kiedykolwiek się zwróci?

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amarant/

dodaje link

jak na razie paliwo stale wychodzi najtaniej - mieszkamy teraz w domu jednorodzinnym z rodzicami około 110m2 nie ocieplony stara budowa i koszt ogrzewania to około 2500zł na rok to bardzo mało + ogrzewalnie wody za free

system cwu nie będzie aż tak rozbudowany zwykły bojler podłączony do pieca z ogranicznikiem, do tego kominkowego to się jeszce zastanawiam.

ale woda całkiem na prąd trochę kosztuje

Edytowane przez creative_21

Za 300 deweloperski na Legalett plus Praefa - droższej technologii chyba nie ma.Nie licząc jakiś dziwactw. Więc w 300tys się zmieścisz spokojnie - jeśli mówisz o domu do wykończenia-zostaną płytki ,tapety,malowania,meble,agd itp.Są tu tacy co w tych 300 zmieściliby i meble i kwiatkii w oknach

Przy piecu na paliwo stałe potrzebny jest też palacz. Jak mieszka się w więcej osób, z rodzicami, rodzeństwem, to zawsze ktoś tam do pieca zajrzy, a jak na swoim jest młode małżeństwo i oboje pracują, albo są malutkie dzieci, to niestety, ale palenie w piecu robi się kłopotliwe. No ale są też piece z zasobnikami i różne takie wynalazki, więc nie skreślam, tylko daję pod rozwagę. W sezonie grzewczym owszem, woda jest w cenie ogrzewania, a co latem? Ile razy w tygodniu ciepła kąpiel? Ja mam gaz i pierwszy rok kosztował 3 tys. w tym CO, CWU non stop i gotowanie, bo kuchenka też gazowa. Pierwszy sezon podobno jest droższy, bo mury zimne, więc liczę na lekką obniżkę.

Co do kosztów, to 300 tys. jak najbardziej realne. Chyba nie do końca zrozumiałam - czy to ma być szkieletowiec, czy tradycyjnie murowany? Jeżeli murowany, to budować z tego co lokalnie będzie miało najlepszą cenę wraz z dowozem i da wraz z dociepleniem zadowalający opór cieplny. W kosztorysie na stronie liczone są dachówki cementowe, trochę tańsze od ceramicznych. Zostaną, czy będzie zmiana?

hm nie przeszkadza mi paliwo stałe, mieszkam na śląsku tutaj jest tańsze rodzice palili w piecu jak byłem mały nie przeszkadzało mi to.

co do dachówek hm nie wiem jak wygląda z wytrzymałością cementowych do ceramicznych oraz cena.

3000 przy jakim metrażu i ociepleniu ?

a co ogólnie sądzicie o projekcie ? warty ceny ? czy faktycznie jest energooszczędny ?

ogrzewanie w sumie można się jeszcze zastanowić ponieważ budowę najwcześniej rozpocznę w przyszłym roku, zobaczę jak to będzie wyglądać z cenami, może pompy ciepła stanieją:D

Edytowane przez creative_21

Zeszłej zimy jeszcze nie mieliśmy skończonego docieplenia dachu, no i zużywamy raczej sporo ciepłej wody, więc w sumie tak za pierwszy sezon wyszło.

Wiesz, mi też nie przeszkadzało, że rodzice palą w piecu. :) Chodzi mi np. o taką sytuację, jak mają moi sąsiedzi, że któreś wraca z pracy, rozpala w piecu i dopiero z godzinę później jedzie do dziadków przywieźć dziecko, bo wcześniej dla malucha za zimno w domu.

Mam dachówki cementowe i na razie nie mam uwag. Trudno powiedzieć, czy za 10, 30 czy 50 lat będzie widać, że to nie ceramika.

Projekt dość prosty. Na balkon i słupy trzeba uważać, żeby sobie potężnego mostka cieplnego nie walnąć. Wolałabym więcej okien w szczytach a mniej połaciówek na poddaszu. Jeżeli zależy Ci na energooszczędności, to redukuj powierzchnię przeszkleń od północy.

Jak okna będą ciepłe i trzyszybowe, to będzie zadowalająca energooszczędność, ale to będzie duży wydatek.

Moje wydatki raczej nie będą miarodajne, bo przy większości robót zasuwaliśmy sami, a i wykończeniówka taka raczej mocno tania, na konstrukcji i instalacjach za to nie oszczędzaliśmy. Mam 107m użytkowej, około 125m2 po podłogach. Stan surowy zamknięty mam policzony - 85 tys. Wykończeniówki jeszcze nie zliczałam, ale w 200 tys. na pewno się zamknęło, a i to z elementami wyposażenia (meble kuchenne, dwie kanapy, tv, kuchenka i dużo różnych drobiazgów). Do zakupienia i zamontowania pozostały: poręcz schodów, podbitka ok. 12m2, tynk mozaikowy na opasce, jakiś krawężniczek i kamyki - to do wykończenia przy ziemi na zewnątrz i jakaś okładzina na taras.

• 3 years później...