Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co nabic na jetki - wykonanie podlogi strychu

Tai

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie, a wlasciwie kilka. Wlasnie zakonczylem prace zwiazane z podniesieniem dachu na zamieszkanym budynku (blizniak) Problemow torche bylo, ale jakos dobrnalem do konca. Stan zamkniety osiagne w polowie listopada. W kazdym razie zastanawiam sie co nabic na jetki (od gory), aby mozna bylo sobie zrobic maly stryszek i moc swobodnie po nim chodzic (od jetek do kalenicy jest jakies 2,5-3m) Zastanawialem sie nad plyta MFP, OSB, albo MDF. Co polecacie, i jakiej grubosci, zeby moza bylo spokojnie chodzic. Jetki co 80cm. Zastanawiam sie jeszcze, czy powinienem dac jakies ocieplenie na tak wykonany "sufit", czy nie. Caly dach jest juz ocieplony do kalenicy. A jesli powinienem ocieplic, to jak? Wiezba jest ladna i ma zostac widoczna (od dolu). Miedzy jetki chce przymocowac plyte G+K.

W takich sytuacjach najczęściej wykonuje się na jętkach szalunek płytą OSB 22.

Ja wykonuję takie poddasza z zastosowaniem łat drewnianych 4/6 montowanych prostopadle do jętek co pozwala mi usztywnić całość powstałej podłogi dodatkowo mogę zmniejszyć grubość i ilość zużytych do tego celu płyt.

Jeżeli masz już docieploną połać a jętki są widoczne to i tak ani nie masz potrzeby tego docieplać ani też nie masz za bardzo jak tego zrobić.

A co chcesz dać między jętkami? Będzie tam płyta g-k czy planujesz cały sufit drewniany?

Może zastanów się nad takim rozwiązaniem, które mi chodzi po głowie i jest na liście do drugiego domu. Na jętki kładziemy panele (podłogowe albo ścienne - jakieś o ładnym wzorze drewna), na to jak pisze Krizi dajemy w poprzek jętek łaty drewniane. I na to OSB - im gęściej łaty tym cieńsze płyty.

Masz dach ocieplony do kalenicy, ale czy chcesz ogrzewać ten stryszek, który w zasadzie będzie nie użytkowy?? Jeżeli nie, to wypadałoby jednak dać jakąś izolację między.

A co chcesz dać między jętkami? Będzie tam płyta g-k czy planujesz cały sufit drewniany?

Może zastanów się nad takim rozwiązaniem, które mi chodzi po głowie i jest na liście do drugiego domu. Na jętki kładziemy panele (podłogowe albo ścienne - jakieś o ładnym wzorze drewna), na to jak pisze Krizi dajemy w poprzek jętek łaty drewniane. I na to OSB - im gęściej łaty tym cieńsze płyty.

Masz dach ocieplony do kalenicy, ale czy chcesz ogrzewać ten stryszek, który w zasadzie będzie nie użytkowy?? Jeżeli nie, to wypadałoby jednak dać jakąś izolację między.

Co do paneli - ciekawy pomysl. Szczerze to nie zastanawialem sie, jak to wykonczyc. Mozliwe, ze techncznie skopalem, bo wydalem kase na doceplenie calosci :-/

Stryszku raczej nie zamierzam dogrzewac, wstawie tam rekuperator, moze jakis stojaczek do podsuszenia prania w zimie. Pytanie, co teraz dac na izolacje, zeby nie przesadzic z kosztami (na ocieplenie sporo wydalem) Pierwsze o czym myslalem to na sufit GK, ale panele, tez ciekawie moga wygladac.

Nie uważam żeby docieplenie aż po kalenicę było w twoim przypadku stratą pieniędzy ponieważ jak piszesz, chcesz tą przestrzeń wykorzystać i na pewno nie będzie to spiżarnia ;) więc docieplić by i tak trzeba było. Mam pewien pomysł, jak by ci pomóc i tak; co i z czego zrobisz dół, czytaj sufit poddasza to rzecz wyboru i gustu a ja widzę to tak.

Można na jętkach zamontować folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym co pozwoli zminimalizować grubość izolacji termicznej sufitu tudzież podłogi a przy zastosowaniu cienkich listew typu kontrłat zdystansować tą przestrzeń między jętkami,łatami i płytami Osb. W powstałą przestrzeń między łatami ułożyć 5 cm wełny izolacyjnej która dociepli i wytłumi sufit.

• 5 months później...
Można na jętkach zamontować folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym co pozwoli zminimalizować grubość izolacji termicznej sufitu tudzież podłogi [...]

W moim przypadku część poddasza nad jętkami pozostanie nieocieplona, ale chcę tam zrobić pomieszczenie gospodarcze. Dlatego między jętkami dałem 15 cm waty. Pod jętkami będzie konstrukcja pod sufit podwieszany, do której przykręcę regipsy.

I teraz pytania:

1. Czy mam stosować dwie folie paroizolacyjne - jedną nad jętkami, a drugą pod nimi (przed regipsami)?

2. Czy mówimy o tej folii paroizolacyjnej, którą kładzie się na skosy po ociepleniu i następnie na tą folię przykręca się regipsy?

I jeszcze jedno. Mam swoje deski (3cm grubości) i taniej mi wyjdzie użyć ich do zrobienia podłogi na jętkach niż kupować płyte OSB.

Czy dobrym rozwiązaniem jest przykręcenie śrubami tych desek bezpośrednio do jętek? Przecież deski po przykręceniu też usztywnią całą konstrukcję. Czy jednak należy zastosować łaty?

witam

zastanawiam sie jak mozna uniknac stopnia , (a moze sie juz nie da ) ktory wyszedl na strychu .Docelowo ma byc drewniana podloga - miejsce na graciarnie (strych na poddaszy).Dwie jetki na srodku sa wyzej niz inne i wychodzi dziwny stopien .Wczesniej nie zwracalismy na to uwagi , teraz albo zrobimy podloge normalnie i bedziemy skakac przez dwie jetki albo sama juz nie wiem co z tym zrobic . Kierbud twierdzi ze tak moze byc i to nie jest zaden problem.