jackgal 24.10.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 WitamWłaśnie kończą się u mnie w domu prace instalatorskie - do ogrzania około 160m2 z czego 80m2 to podłogówka (7 obwodów) a reszta to kaloryfery w ilości 3szt 600x1300, 2szt 600x400 i jedna drabinka. Dodatkowo piec (1 funkcyjny) ma ogrzewać wodę w zasobniku 100-120 l Instalator twierdzi że pompka w piecu gazowym nie jest wstanie "uciągnąć" tego wszystkiego i zamontował na rozdzielaczu dodatkowo układ mieszająco -pompowy z kapilarą (czy coś takiego) który ma zasilać podłogówkę i ma zapobiec dostaniu się wody o zbyt wysokiej temperaturze .Niby ma to sens ale planowałem kupić kocioł kondensacyjny który pracuje na niskich temperaturach a znowu instalator twierdzi że lepiej turbo po jest układ mieszany i kondensat będzie pracował jak turbo I moje pytanie - czy ten cały układ mieszająco -pompowy jest potrzebny?? - jeżeli jest to czy kupić kondensata czy turbo- czy sam piec gazowy i zainstalowana w nim pompka jest wstanie "uciągnąć cały ten układPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.10.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam Właśnie kończą się u mnie w domu prace instalatorskie - do ogrzania około 160m2 z czego 80m2 to podłogówka (7 obwodów) a reszta to kaloryfery w ilości 3szt 600x1300, 2szt 600x400 i jedna drabinka. Dodatkowo piec (1 funkcyjny) ma ogrzewać wodę w zasobniku 100-120 l Instalator twierdzi że pompka w piecu gazowym nie jest wstanie "uciągnąć" tego wszystkiego i zamontował na rozdzielaczu dodatkowo układ mieszająco -pompowy z kapilarą (czy coś takiego) który ma zasilać podłogówkę i ma zapobiec dostaniu się wody o zbyt wysokiej temperaturze . Niby ma to sens ale planowałem kupić kocioł kondensacyjny który pracuje na niskich temperaturach a znowu instalator twierdzi że lepiej turbo po jest układ mieszany i kondensat będzie pracował jak turbo I moje pytanie - czy ten cały układ mieszająco -pompowy jest potrzebny?? - jeżeli jest to czy kupić kondensata czy turbo - czy sam piec gazowy i zainstalowana w nim pompka jest wstanie "uciągnąć cały ten układ Pozdrawiam Odpiszę na całość chociaż do końca nie jestem przekonany gdyż uważam, że kondensat najbardziej nadaje się do niskotemperaturowego zasilania, a w Twoim przypadku posiadanie grzejników i drabinki go wyklucza. Fachowiec miał rację pompka nie pociągnie całości trzeba ją wspomóc,http://sklep.spiroterm.pl/userdata/gfx/f55b9c907caf3a0194bc822128a4f570.jpg a zastosowany układ pewnie coś w tym stylu spełni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 24.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Wszystko zależy jak masz dobrane grzejniki, jaką moc uzyskują przy zasilaniu niskotemperaturowym. Na forum już się ktoś wypowiadał, że podobną ilość odbiorników pociągnęła pompa z pieca (Cerapur Smart) ale są różne piece i różne pompy. Dla bezpieczeństwa zostawiłbym układ mieszający z pompą, ale w wersji ekonomik, czyli najtańsza pompa + zawór termostatyczny z kapilarą w sumie jakieś 200 zł - na pewno będzie to taniej niż później przerabiać instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackgal 24.10.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Teoretycznie grzejniki są trochę przewymiarowane ale nie aż tak żeby uzyskały swoją moc dla danej kubatury pomieszczenia więc lepiej byłoby gdyby szła na nie temperatura wyższa niż te 40 stopni Jedna sprawa się wyjaśniła czyli tak że zostaje układ mieszający z pompą - a co z piecem czy może faktycznie lepiej kupić turbo jak radzi instalator czy pchać się na siłę w kondensata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Lepiej kondensat bo będzie to pracowało na niższych temperaturach co będzie też bardziej korzystne dla tego zestawu pompowo-mieszającego. Jedna pompa też powinna dać radę ale takie rozwiązania z dodatkową pompą często są stosowane i to działa. W większości naszego sezonu grzewczego temp. są kondensacyjne więc kondensat tym bardziej ma sens. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.10.2011 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 instalator ma rację pompa konieczność dla prawidłowego działania podłogówki jest tu gdzieś na forum norma jakie warunki powinna spełniać podłogówka poszukaj sobie, co do kondensata czy turbo zależy jak zostały dobrane grzejniki do pomieszczeń jeśli instalator mówi turbo to zapewne grzejniki są za małe by miał sens kondensat więc albo zwiększyć grzejniki albo kupić turbo, o tym powinno się myśleć przed rozpoczęciem prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts