krislord 25.10.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam.Wiem że temat wybrou i kosztów pokrycia dachówką i blachodachówką był już przewijany ale nie udało mi sięznaleźć żadnych aktualnych danych dlatego proszę o opinie:- co Waszym zdaniem jest tańsze (materiał + robocizna): blacha czy blachodachówka- przy której metodzie dokładniejsze są wszelkie obróbki i gdzie należy wykonać ich więcej Byloby milo gdybyście podzielili sie wlasneym doswiadczeniem co do kosztów (koszt+wielkosc dachu) z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 25.10.2011 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja dach chce mieć dwuspadowy ok 140m2 - jedna lukarna NIe sprawdzalem jeszcze cen materialow ani nie pytalem o robocizne. wpierw chcialem skorzystac z Waszych doswiadczen i opinii.Slyszalem tylko ze za ulozenie dachówki liczą sobie więcej bo jest więcej pracy i ze wykonczenia sa strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.10.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dachówka ceramiczna wyjdzie na pewno drożej, no ale coś za coś. U mnie sporo taniej niż blacha wyszła dachówka cementowa (ze wszystkimi wykończeniami). Oczywiście porównując blachodachówkę dobrej firmy z 30 letnią gwarancją. Zwykła najtańsza blacha wyszłaby taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 To oczywiście zależy od projektu. Zazwyczaj w typówkach więźba przystosowana jest do ciężkiego pokrycia ale nie zawsze. Zmiana rozmiaru więźby wiąże się z dodatkowymi kosztami niezależnie od tego czy dodajesz czy ujmujesz. Zawsze powinien przeliczyć ją konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 25.10.2011 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 W projekcie który mam zamiar wybrać jest dachówka - czy to oznacza iż jeśli zdecyduję się jadnak na blachodachówke na etapie adaptacji MUSI być zmieniona więźba czy na mocniejszą można kłaść blachodachówkę?Nie wiem na ile opłacalna jest zmiana więźby: koszt adaptacji, gdybym jednak później chciał dachówke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.10.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Na więźbę przystosowaną do ciężkiego pokrycia możesz położyć sobie co tylko chcesz, lekkie także. Tylko po co? Skoro już drewno większe to możesz położyć dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 25.10.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Moje zdanie jest podobne, ja powiedział Kwitko. Każdego mojego klienta, któremu kalkuluję lub tylko przeliczam materiały, staram się odwieść od zamontowania blachodachówki ma nowo powstałym budynku a z resztą gdyby użyć do tego celu porządnego materiału to koszty były by bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka_z 24.11.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, podłączę się do tematu Mam projekt domu z dachem krytym dachówką ceramiczną - karpiówką. Zastanawiam się jaki wpływ na koszty dachu miałaby zamiana dachówki ceramicznej na blachodachówkę i czy wiąże się to ze zmianą w projekcie? Umiem porównać ceny poszczególnych materiałów za metr, ale nie umiem oszacować kosztów różnych dachów (czyli przystosowanych do blach i do dachówki). Czy mógłby mi ktoś w temacie pomóc? Zastanawiam się po prostu czy nie warto wprowadzić teraz zmian. Dachówka bardziej nam się podoba, ale jezeli różnice w kosztach będą znaczące przeprosimy się z blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.11.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Blacha będzie tańsza o połowę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 25.11.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Różnica w cenie oczywiście zależy od rodzaju wybranej dachówki i blachodachówki. Pokryliśmy dach blachodachówką ruukki adamante i wiem, że w tej samej cenie mielibyśmy jakąś dachówkę. Zaoszczędziliśmy za to trochę na więźbie no i sporo na wykonaniu pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 25.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Aha, w projekcie nie musieliśmy wprowadzać zmian, ponieważ mieliśmy wpisaną blachodachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts