Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt pokrycia dachowego

krislord

Recommended Posts

Witam.

Wiem że temat wybrou i kosztów pokrycia dachówką i blachodachówką był już przewijany ale nie udało mi sięznaleźć żadnych aktualnych danych dlatego proszę o opinie:

- co Waszym zdaniem jest tańsze (materiał + robocizna): blacha czy blachodachówka

- przy której metodzie dokładniejsze są wszelkie obróbki i gdzie należy wykonać ich więcej

Byloby milo gdybyście podzielili sie wlasneym doswiadczeniem co do kosztów (koszt+wielkosc dachu)

z gory dziekuje

Ja dach chce mieć dwuspadowy ok 140m2 - jedna lukarna

NIe sprawdzalem jeszcze cen materialow ani nie pytalem o robocizne. wpierw chcialem skorzystac z Waszych doswiadczen i opinii.

Slyszalem tylko ze za ulozenie dachówki liczą sobie więcej bo jest więcej pracy i ze wykonczenia sa strasznie drogie.

W projekcie który mam zamiar wybrać jest dachówka - czy to oznacza iż jeśli zdecyduję się jadnak na blachodachówke na etapie adaptacji MUSI być zmieniona więźba czy na mocniejszą można kłaść blachodachówkę?

Nie wiem na ile opłacalna jest zmiana więźby: koszt adaptacji, gdybym jednak później chciał dachówke...

Moje zdanie jest podobne, ja powiedział Kwitko.

Każdego mojego klienta, któremu kalkuluję lub tylko przeliczam materiały, staram się odwieść od zamontowania blachodachówki ma nowo powstałym budynku a z resztą gdyby użyć do tego celu porządnego materiału to koszty były by bardzo podobne.

• 5 weeks później...

Witam, podłączę się do tematu :)

Mam projekt domu z dachem krytym dachówką ceramiczną - karpiówką.

Zastanawiam się jaki wpływ na koszty dachu miałaby zamiana dachówki ceramicznej na blachodachówkę i czy wiąże się to ze zmianą w projekcie? Umiem porównać ceny poszczególnych materiałów za metr, ale nie umiem oszacować kosztów różnych dachów (czyli przystosowanych do blach i do dachówki). Czy mógłby mi ktoś w temacie pomóc?

Zastanawiam się po prostu czy nie warto wprowadzić teraz zmian. Dachówka bardziej nam się podoba, ale jezeli różnice w kosztach będą znaczące przeprosimy się z blachą :)