akapap 25.10.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam, do domu jednorodzinnego szukam zasobnika. Max 4 osoby, 2 łazienki itp. Tyle, że planuję wannę 300l. Piec na pellet z zasobnikiem. I teraz lepiej mieć mniejszy zbiornik (200l) co go szybciej ogrzać czy może większy i wtenczas latem załączać tylko piec tylko na czas ogrzania zasobnika CWU? Ktoś pomoże? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 25.10.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja mam 200 litrów i takie same warunki.Latem ciepłej wody wystarcza mi na 1-2 dni. Wodę w zbiorniku podgrzewam do 55-65 stopni. Im cieplejsza, tym na dłużej wystarczy.Nie wiem, jak u ciebie działa ten kocioł, ale jak z podajnikiem to można na bieżąco podgrzewać, tak jak jest przy kotłach na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.10.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 ja mam 300l i w praktyce nie występują sytuację, że ciepła woda się koczy i trzeba czekać aż na nowo się zagrzeje. Czujnik jest na 1/3 wysokości zbiornika, więc grzanie włącza już w momencie jak pobierzemy 70-80l, a do dyspozycji będziemy mieć pozostałe 200l ciepłej wody. Latem grzeje co drugi dzień do 65C i korzystam z termostatycznego zaworu mieszającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 25.10.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja mam 200 litrów i takie same warunki. Latem ciepłej wody wystarcza mi na 1-2 dni. Wodę w zbiorniku podgrzewam do 55-65 stopni. Im cieplejsza, tym na dłużej wystarczy. Nie wiem, jak u ciebie działa ten kocioł, ale jak z podajnikiem to można na bieżąco podgrzewać, tak jak jest przy kotłach na ekogroszek. Masz również tak duża wannę? Tak, kocioł może na bieżąco grzać wodę do zasobnika. Jednakże w lato wolałbym uruchomić piec na 2-3h i mieć wodę przez powiedzmy 1-2 dni. Cały czas myślę, żeby dać większy zasobnik tyle, że z drugiej strony nie wydaje mi się to ekonomiczne żeby utrzymywać tyle wody dla jednej wanny, z której pewnie będę korzystał max 2 razy w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 25.10.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 no, dokładnie. Większy zasobnik, więcej energii do podgrzania i większe straty. Utrzymywanie w gotowości dużej ilości wody, to też koszty.Wannę nie pamiętam jakiej mam pojemności, ale zawsze można nalać mniej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 25.10.2011 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 no, dokładnie. Większy zasobnik, więcej energii do podgrzania i większe straty. Utrzymywanie w gotowości dużej ilości wody, to też koszty. Wannę nie pamiętam jakiej mam pojemności, ale zawsze można nalać mniej wody. Dzięki za odpowiedź i za pomoc. Stanęło na 220l. Tyle musi wystarczyć. Jeśli najdzie taka potrzeba, to wtenczas piec zostanie uruchomiony latem i będzie dogrzewał wodę. Zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie niż trzymanie 300l wody na żądanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Mam 200 l bojler na 4 osobową rodzinę ( czasami 5-cio) i w zupełności wystarcza - gościom też styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 26.10.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam, do domu jednorodzinnego szukam zasobnika. Max 4 osoby, 2 łazienki itp. Tyle, że planuję wannę 300l. Piec na pellet z zasobnikiem. I teraz lepiej mieć mniejszy zbiornik (200l) co go szybciej ogrzać czy może większy i wtenczas latem załączać tylko piec tylko na czas ogrzania zasobnika CWU? Ktoś pomoże? Pozdrawiam. Może trochę z boku, ale miałem piec na pellety przez 3 lata (kostrzewy PFL 15kW) Piec cały czas musi podtrzymywać swoją temperaturę, więc zawsze trochę się tli. Efektem tego jest wydzielanie się smoły latem. Zastanów się nad małą pompą ciepła powietrze-woda. Kosztuje ok 3000 i masz problem CWU od wiosny do jesieni z głowy. Ja mam taką pompę i utrzymywała mi zbiornik buforowy 750l z wewnętrznym zbiornikiem CWU 250l. No chyba że masz jakiś fajniejszy ten kocioł na pellety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 27.10.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Może trochę z boku, ale miałem piec na pellety przez 3 lata (kostrzewy PFL 15kW) Piec cały czas musi podtrzymywać swoją temperaturę, więc zawsze trochę się tli. Efektem tego jest wydzielanie się smoły latem. Zastanów się nad małą pompą ciepła powietrze-woda. Kosztuje ok 3000 i masz problem CWU od wiosny do jesieni z głowy. Ja mam taką pompę i utrzymywała mi zbiornik buforowy 750l z wewnętrznym zbiornikiem CWU 250l. No chyba że masz jakiś fajniejszy ten kocioł na pellety. U mnie podobnie, piec musi być w podtrzymaniu. Raczej myślałem, żeby go włączać i wyłączać po 1-2h - jak podgrzeje wodę. Piec tego sam nie zrobi, trzeba się pofatygować do kotłowni. Na teraz myślę o grzałce, wbrew pozorom, utrzymanie pieca itp. też kosztuje i prąd na drugiej taryfie nie wydaje się być takim złym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulikwarszawa 27.10.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam jeżeli kotłownia spełnia warunki proponował bym zbiornik 300l koszty sa o pare zl. wyższe ale jest zapas no i piec na paliwo stałe nie będzie miał kłopotu z nagrzaniem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts