Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TULIPIA z garażem pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, również zamierzamy budować Tulipię. Mamy już projekt domku i pozwolenie na budowę. Jesteśmy ciekawi, jakie zmiany wprowadzacie do projektu, my na etapie adaptacji nie wprowadziliśmy żadnych, więc prosimy o rady. W tej chwili zastanawiamy się z czego budować i tu pewnie coś zmienimy w odniesieniu do projektu. Pozdrawiamy.

Plexa

Nasze zmiany (nie konsultowane jeszcze z architektem), to przede wszystkim zmiana systemu ogrzewania (prawdopodobnie będzie to ekogroszek).

Poniżej zamieszczam naprędce wykonany rysuneczek zmian:

likwidacja drzwi z kuchni do C.O.

łazienka w miejscu C.O. (zaleta to okno w łazience)

Przejście do garażu w miejsce łazienki (przydatne przy tym syst. ogrzewania)

Poszerzenie (niewielkie) pomieszczenia gosp. w garażu pod lokalizację C.O. + komin.

Przesunięcie drzwi do sypialni (gabinetu) w celu poprawienia ustawności pomieszczenia (ścianki płn.)

Przemieszczenie drzwi w garażu.

http://klbury.republika.pl/tulipia_lustro.jpg

Z grubsza takie zmiany. Może projektant nieco inaczej to ustawi. Ale ogólnie taki układ mi pasuje.

Zastanawiam się jeszcze nad stropem (monolit czy ew. filigran). Terivy nie chcę. Jak dla mnie to wygląda zbyt krucho, żeby nie powiedzieć tandetnie...., oczywiście bez urazy, to tylko moje osobiste odczucie :)

Acha! jeszcze zlikwidujemy okna w ścianach nad garażem (żeby przybliżyć się do granicy działki), w zamian będą okna połaciowe. A w garażu będą oczywiście luksfery.

Edytowane przez linciano

http://C:\Documents and Settings\Agatka\Moje dokumenty\Moje obrazy\parter

Witam, my chcieliśmy także przestawić komin, ale architekt nam to odradził. Z kuchni będzie więc przejście do spiżarni, a stąd do pomieszczenia gospodarczego i dopiero do kotłowni. Pomniejszy się przez to troszkę łazienka i garaż.

Na piętrem jeszcze myślimy - zastanawiam się nad rozmieszczeniem łazienki.

Ściany będą z porothermu 25 +15 styropian. Co do luksferów w garażu, to dobre rozwiązanie. Pozdrawiamy, plexa3

Co do komina, to nie miałem zamiaru go przestawić. Wg mnie jest idealnie posadowiony do celów wentylacyjnych kuchni, łazienki i tego przechodniego przejścia (pełniącego również rolę garderoby). Do pieca chciałbym postawić dodatkowy komin.

Ściany również zamierzam budować z porothermu 25 + 15 styropian.

Jeszcze jedna drobna zmiana, o której nie pisałem wcześniej, to schowek pod schodami na mopy, miotły itp - drzwi do schowka będą przy wejściu do kuchni.

Z tą spiżarnią i pom. gospodarczym z przejściem do kotłowni (rozumiem że w garażu), to dobry pomysł. Tyle że moja żonka nie chce mieć drzwi w kuchni z uwagi na utratę ustawności mebli i funkcjonalności. Kuchnia to jej działka, więc się nie sprzeciwiam.

Pozdrawiam

Edytowane przez linciano

Witam, my wnękę pod schodami prawdopodobnie otworzymy od strony kuchni i spróbujemy zagospodarować zabudową kuchenną (podglądnęliśmy ten pomysł w realizacjach projektu Oliwka - czyli mniejszej wersji Tulipii. Czy zamierzacie coś zmienić na piętrze? Czy już jesteście po spotkaniu z projektantem? My teraz załatwiamy dokumentację. Pozdrawiam:rotfl:

Na piętrze w zasadzie nie będzie zmian, poza likwidacją okien ściennych na poddaszu, a w zamian zrobienie okien połaciowych. Z projektantem spotkamy się po feriach. Wtedy okaże się czy nasze zmiany są realne.

Obawiam się, że pomieszczenie w garażu może okazać się za małe na kotłownię, a nie chcę przestawiać ścian nośnych.

Pozdrawiam

Edytowane przez linciano

• 1 month później...

W zasadzie tak. Choć nowe pomysły wciąż się rodzą. Zrezygnowaliśmy ze zmian, które pokazałem na rysunku powyżej. Po za drobnymi zmianami projekt został nie naruszony. Co nie oznacza, że go jeszcze nie zmienię, mam pewną koncepcję na wygospodarowanie przejścia z mieszkania do garażu (trochę się na to przejście uparłem). Tym czasem czekamy na PnB.

Poniżej nowa koncepcja wygospodarowania przejścia z mieszkania do garażu (to na razie bardzo luźna koncepcja....)

http://klbury.republika.pl/zmiany.jpg

Edytowane przez linciano

Witam,

nasza Pani architekt właśnie bardzo podobnie rozwiązała przejście z garażu do domu. Wprawdzie łazienka się trochę zmniejszyła, ale i tak wszystkie funkcje się tam zmieszczą (prysznic, umywalka, toaleta.

My z żoną będziemy budować Tulipię G2.

Jeszcze jedna zmiana nad którą myślimy, to "wyprostowanie" wykuszu w jadalni. To znaczy wypuszczenie i balkon zostaje, ale nie w formie skosów tylko wszystko pod kątem prostym. Tam też chcę zrobić wyjście na taras - taki w kształcie litery L - na tył i na bok budynku, aż do właśnie początku tego wykuszu.

C:\Users\JA\Desktop\scan.jpg - jak widać nie umiem umieszczać zdjęć :( Proszę o ewentualne wskazówki :)

nasza Pani architekt właśnie bardzo podobnie rozwiązała przejście z garażu do domu. Wprawdzie łazienka się trochę zmniejszyła, ale i tak wszystkie funkcje się tam zmieszczą (prysznic, umywalka, toaleta.

Moja rycinka nie była jeszcze konsultowana z aruchitektem, chociaż on chyba już kończy prace nad projektem i przygotowaniem dokumentacji do PnB. Wydaje mi się, że moje propozycje nie stanowią bardzo istotnych zmian, które w każdej chwili będzie można nanieść na projekt.

Co do łazienki, to w zasadzie tylko ją przesunąłem wyżej, pomniejszając kotłownię, do której zrobiłem wejście z pomieszczenia gosp. w garażu. Pomiędzy pomieszczeniem gosp. w garażu a częścią garażową nie będzie drzwi, bo moim zdaniem nie są potrzebne, a tylko by zawadzały.

Czekam na scan.jpg, którego nie udało się zamieścić ;)

Witam,

druga próba wstawienia zdjęcia - dzięki Linciano za cenne wskazówki. Mam nadzieję, że zadziała.

http://images35.fotosik.pl/1254/d925f97fa4124b17m.jpg - to miała być wersja mini, która się powiększy.

Dla pewności wstawię po prostu link do pliku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d925f97fa4124b17.html

Ja dodatkowo wprowadzam w projekcie następujące zmiany - może komuś się moje pomysły przydadzą:

1. Likwidacja skosów w wykuszu - chcemy zrobić wykusz z kątami

prostymi, wypuszczony poza obrys budynku na taką samą odległość (do

linii 1') Wykusz będzie miał boczne otwory okienne do ziemi (na tył

otwierane drzwi tarasowe), środkowe okno normalego rozmiaru, pasujące

do innych okien elewacyjnych.

2. Powiększenie tarasu w kształcie litery L, do początku wykuszu (300

cm od rogu budynku.

3. Likwidacja drzwi wyjściowych na taras - w to miejsce okno pasujące

elewacyjne do innych okien. Umieszczenie nowych drzwi w

bocznej tylnej ściance wykuszu - jak opisane w pkt 1.

4. Likwidacja ścianki działowej w garażu - pomiędzy garażem a

pomieszczeniem gospodarczym 0.08/0.09.

5. Zniejszenie pomieszczenia gospodarczego 0.05 o około 1mb w osi

pionowej.

6. Przesunięcie łazienki 0.06 o około 1 m do góry. Powstanie wtedy

korytarz łączący bezpośrednio garaż z korytarzem. Umieszczenie w tym

miejscu drzwi garaż/korytarz. 0.08/0.02

7. Likwidacja drzwi pomiędzy pomieszczeniem 0.05 a kuchnią 0.04

8. Likwidacja drzwi 0.08/0.05, w to miejsce drzwi 0.05/0.09

9. Umieszczenie spiżarki z drzwiami w przestrzeni podschodowej od

strony kuchni.

Pozdrawiam Forumowiczów

Kopalnia wiedzy i pomysłów dla budujących Tulipię - forum od 2006 roku ponad 300 stron postów, ludzi budujących projekt OLIWKA - praktycznie dokładnie to samo co nasza Tulipia. HB studio pewnie odmłodziło Oliwkę i tak powstała Tulipia.

Polecam, link do forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51630-Czy-kto%C5%9B-buduje-Oliwk%C4%99

Pozdrawiam

Kopalnia wiedzy i pomysłów dla budujących Tulipię - forum od 2006 roku ponad 300 stron postów, ludzi budujących projekt OLIWKA - praktycznie dokładnie to samo co nasza Tulipia. HB studio pewnie odmłodziło Oliwkę i tak powstała Tulipia.

Polecam, link do forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51630-Czy-kto%C5%9B-buduje-Oliwk%C4%99

Pozdrawiam

Faktycznie. Nawet niektórzy już wybudowali Oliwkę(=małą Tulipię) z przejściem z mieszkania do garażu, tak jak na powyższym rysunku. A już myślałem, że ja jestem taki super architekt-amator ;)

Jakie planujecie opalanie?

Witam,

dwa dni tu nie zaglądałem - latałem z papierami po urzędach. Ale sporo załatwiłem!!!!

Co do ogrzewania to mam sprecyzowaną sprawę - w ulicy mam gaz, więc porządny kocioł kondensacyjny (buderus?) + wspomaganie kominkiem z płaszczem wodnym. Połączenie układu zamkniętego z otwartym pewnie poprzez wymiennik płytowy - tu jeszcze się rozglądam. Do tego CWU wspomagana (mam nadzieję, że w większości) solarami - 2 panele.

Aktualnie mieszkam od 8 lat w domku - trochę mniejszym 140 m2, ogrzewałem się ekogroszkiem. Zdecydowanie teraz tego nie wybiorę. Raz że cena za tonę wzrosła z 370 pln do 880 (!), dwa i przede wszystkim, nie chcę się już więcej przy tym brudzić.

A Wasza Tulipia jak będzie ogrzewana?

".......ogrzewałem się ekogroszkiem. Zdecydowanie teraz tego nie wybiorę. Raz że cena za tonę wzrosła z 370 pln do 880 (!), dwa i przede wszystkim, nie chcę się już więcej przy tym brudzić."

A Wasza Tulipia jak będzie ogrzewana?

Ja z kolei mieszkam w domu ogrzewanym gazem. I mam już dość sponsorowania gazowni (rachunki kosmiczne 600-800 zł/mc zimą) i zimna w domu.

Fakt, że chałupa prawie nie ocieplona i nieszczelna!

Teraz zamierzam sponsorować kopalnie ;)

Z gazem i ruskimi nigdy nic nie wiadomo. Kiedyś w przyszłości może wrócę do gazu, jak mi zbrzydnie pył węglowy i brud.... :)

Spróbuję właśnie ekogroszku, choć też mam pewne obawy. Chciałbym wyposażyć się w piec posiadający możliwość opalania drewnem.

Co do kominka, to chyba będzie bez płaszcza wodnego, tylko najzwyklejsze rozprowadzenie ciepłego powietrza tu i tam.

Również planuję zamontować solary. Ale to jeszcze odległa przyszłość :rolleyes:

Edytowane przez linciano

• 10 months później...

Nic się nie dzieje w temacie Tulipii....

Ja też się trochę opuściłem w zdawaniu relacji...

Małe streszczenie - 29 lipca wbili łopaty pod fundamenty, całość murów gotowa do końca września, więźba do połowy października, potem dekarze sobie poszli na dwa tygodnie, ale chałupa już stała pod folią paroprzepuszczalną. :) Jak wrócili, to ceramikę do połowy listopada ułożyli (ROBEN). Ładnie wyszło.

Potem w otwory okienne na piankę montażową włożyłem styropian 10 i już miałem "prawie" stan surowy ZAMKNIĘTY (he, he).

W grudniu zrobili mi instalację elektryczną (prąd, TV, alarm, internet) - tu mogę dużo podpowiedzieć, zwłaszcza w systemach sterowania urządzeniami poprzez centralkę alarmową, czy układzie zasilania awaryjnego.

Po Świętach zaczęli tynki wewnętrzne, ale z racji mrozów, zdążyli wykonać tylko pierwszą obrzutkę.

Mam nadzieję, że z racji obecnej odwilży na dniach ruszą dalej z tynkami :)

Piach w poniedziałek przywieźli, więc będzie się działo!!!!

Dajcie znać jak Wasze Tulipki rosną.

Pozdrowienia!!!

• 4 weeks później...