Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

margo203 - zależy ile dla kogo znaczy dużo... :cool: myślę że conajmniej 500tyś żeby wykończyć oszczędnie... chociaż wydaje mi się że będzie to raczej w granicy 600tyś... nas to przerasta, ale każdy inny dom tych gabarytów będzie kosztował tyle jak nie więcej... lepiej budować dłużej i wybudować dom swoich marzeń, zawsze można wykończyć górę w późniejszym terminie, chociaż nie jestem zwolennikiem takiej opcji, ale coś za coś...
  • Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musieliśmy zmienić warunki zabudowy bo jednak Tulipia jest większa niż domek który wybraliśmy wstępnie i teraz czekamy bo osoba zatwierdzająca zmiany jest w szpitalu... :( natomiast na działce już się dzieje... niedługo stanie garaż (blaszak), będzie gdzie przechowywać materiał na budowę a tymczasowo nasze działkowe graty :D
margo203 - zależy ile dla kogo znaczy dużo... :cool: myślę że conajmniej 500tyś żeby wykończyć oszczędnie... chociaż wydaje mi się że będzie to raczej w granicy 600tyś... nas to przerasta, ale każdy inny dom tych gabarytów będzie kosztował tyle jak nie więcej... lepiej budować dłużej i wybudować dom swoich marzeń, zawsze można wykończyć górę w późniejszym terminie, chociaż nie jestem zwolennikiem takiej opcji, ale coś za coś...

to rzeczywiście dużo więcej niż w kosztorycie wysłanym przez HB Studio

A czy ktoś buduje Tulipię w kuj-pom? i byłby tak miły pochwalić się jak wygląda w całej okazałości?

ale będę również wdzięczna za zdjęcie z budowy i urządzenia Tulipi na maile: [email protected]

Ale tutaj cisza!!! Jak tam Tulipki? Rosną w górę? :yes:

U nas projekt już gotowy. Myślę że wszystkie zmiany uwzględniliśmy i będziemy zadowoleni. Chciałabym tu wstawić żebyście sami zobaczyli jakie zmiany wprowadziliśmy ale nie umiem wstawiać tu zdjęć :mad:

Pozdrawiam forumowiczów i mam nadzieje że dołączy do nas więcej osób żeby móc wymieniać się informacjami.

Moja Tulipka dostaje już wewnętrzne okładziny (czytaj kafle) :)

Z pracami zacząłem gonić, bo obecny dom sprzedałem i muszę do końca sierpnia się przenieść. Ciężko będzie ale jestem optymistą.

Dziś też wyposażenie łazienek przywieźli. Mam super namiary na hurtownię takich sprzętów (wc/bidety/umywalki/zlewy/baterie/wanny).

Tyle u mnie.

Może któryś Forumowicz podrzuci instrukcję umieszczania zdjęć - i mi i Kaśkowi by się to przydało :)

Pozdrowionka!!!:D

tulipia.parter.jpgtulipia.poddasze.jpgtulipia.dom4.jpgtulipa.dom2.jpgtulipia.dom.jpg

Udało się wgrać zdjęcia. A więc takie zmiany wprowadziliśmy. Wydaje się nam że jest idealny, ale Wasze opinie są cenne więc bardzo proszę napisać co o tym myślicie! Pozdrawiam

Z zewnątrz chyba bym nie rozpoznał w tym domku Tulipii :). Ciekawy pomysł z tym narożnym przeszkleniem w salonie. Moja Tupipka będzie miała taras od północy i takie przeszklenie od strony zachodniej pewnie by się przydało.

Fajnie przerobiona góra. Podoba mi się. Zastanowiłby się tylko nad jakimkolwiek połączeniem łazienki z pralnią, żeby "zrzuconych" z siebie ubrań przeznaczonych do prania, nie trzymać w łazience, bądź nie biegać z nimi do pralni.

Na dole pod schodami, od strony kuchni jest wnęka na jakieś meble kuchenne?

linciano - z łazenki do pralni będzie taka mała "wrzutnia" na brudne ubrania :yes: pod schodami będzie zabudowana lodówka, piekarnik i mikrofalówka plus jakieś jeszcze szafki jeśli wystarczy miejsca. Na jakim Ty jesteś etapie? Prawie nikt się nie udziela i tak się zastanawiam jak tam nasze Tulipki. U nas dopiero fundamenty będą stawiane we wrześniu.
Jeśli ktoś jeszcze śledzi to forum, mam pytanie: wiecie coś na temat pompy ciepła? ktoś może ma w domu? warto w to wchodzić? nasza projektant bardzo nas namawia na taką formę ogrzewania, bo szanse na gaz ziemny mamy może 20%.
linciano ... Na jakim Ty jesteś etapie? Prawie nikt się nie udziela i tak się zastanawiam jak tam nasze Tulipki. U nas dopiero fundamenty będą stawiane we wrześniu.

Mam dopiero fundamenty, kupioną stal, pustaki, piach itp. Na dniach ruszę w górę, powoli bez pośpiechu. Plan na 2013 to SSO. Fotki z budowy są na moim profilu.

Linciano - przeglądałam fotki, super że wszystko uwietczniacie na zdjęciach, miło się to będzie ogladało kiedyś jak skończycie budowe. Najbardziej podoba mi się giętarka do prętów ;), patrząc na same fundamenty to ciężko odnaleźć w nich Tulipię, ale z każdym pustakiem w górę będzie bardziej widoczna :wiggle:

ffen - widzę że wir łązienkowy pochłonął Was w całości... zdaj relacje, czy już łązienki kończycie?

Witam bardzo serdecznie. Długo zbierałam się do tego aby tu napisać. Faktycznie Tulipia jest udoskonaloną wersją Oliwki. Trzy lata temu wybraliśmy projekt Oliwka z myślą o jej wybudowaniu. Jednakże po przeczytaniu mnóstwa stron na forum postanowiliśmy nanieść niektóre z zaproponowanych zmian. I tak powstała wersja robocza Tulipii. Spotkaliśmy się z Panią Architekt ( Pani Katarzyna Z HB Studio) i zwróciliśmy się z prośbą o naniesienie naszych zmian. I tak powstał projekt. Tym bardziej jest mi niezmiernie miło,że oprócz nas jest jeszcze ktoś komu się podoba domek. Budowę rozpoczęliśmy 1,5 roku temu. Zamieszkaliśmy w naszym wymarzonym miejscu 24 grudnia 2012. Powiem tak, mieszka i żyje się cuuuudownie, znaleźliśmy nasze miejsce na ziemi. Wszystkim forumowiczom życzę duuużo cierpliwości i przede wszystkim słońca nad głową oraz samych pogodnych dni . Jak tylko opanuję wklejanie zdjęć postaram się kilka zamieścić na stronie. serdecznie pozdrawiam
Pacyna - przepiękna jest Wasza Tulipia! możesz wkleić jakieś zdjęcia z wewnątrz domku??? Umieram z ciekawości jak wygląda już wykończona Tulipia.... i ciekawi mnie jak rozwiązaliście górę... Pozdrawiam :)
Witam serdecznie Kasiek1983 oraz Linciano. Z wielką przyjemnością zamieszczę zdjęcia tylko proszę o odrobinkę cierpliwości. Do 25 czerwca jestem poza domem i nie mam przy sobie innych zdjęć. Jak tylko wrócę do domu chętnie pokażę jak wygląda Tulipia z projektu . Muszę jednak zaznaczyć, że dom nie jest do końca urządzony, kartony gdzieniegdzie polegują jeszcze na ziemi a meble dopiero są skręcane ( jak nam czasu zbywa a to nie zdarza się często).