ffen 28.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie bardzo rozumiem, co znaczy "projekt nie został ukończony" - chodzi, że HB studio nie skończyło projektu? Czy chodzi o skończoną realizację?Jeżeli chodzi o realizację, to moja powinna być skończona koło lipca/sierpnia. Aktualnie stan zamknięty, "prawie wytynkowany w środku"!!!Według mnie TULIPIA jest udoskonaleniem OLIWKI. Na pewno jest bardziej przestronna. Mnie przekonał większy salon. Generalnie wszędzie jest WIĘCEJ.Dlatego wybór zależy od oczekiwań. Błędów na pewno nie ma w TULIPI.Jakbyś chciała (domniemam BASIA???) to zapraszam na wizję lokalną - z Błonia do mnie (dzięki naszym wspaniałym autostradom) można dojechać w niecałą godzinę.Zdjęcia z realizacji też mogę na maila podesłać. Pozdrawiam i polecam Tulipkę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 01.03.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam! My również przymierzamy się do zakupienia projektu Tulipia... jest niesamowity i mam nadzieję że nie będziemy żałować decyzji z budową dopiero ruszamy na jesień, więc jeszcze wszystko przed nami. Bardzo proszę o jakieś zdjęcia z realizacji... do tej pory nie widziałam żadnego z Tulipii... a szkoda, bo pewnie jest co oglądać jeśli ktoś by miał ochotę wysłać mi jakieś zdjęcia, byłabym wdzięczna [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek653 12.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Też buduje dom Tulipia z garażem koło Bydgoszczy, na razie fundamenty, w tym roku stan surowy otwarty. Zakończenie budowy w 2014 roku. Jeżeli można chętnie bym obejrzał budowę i porozmawiał o kosztach.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/338d47c9f1242dad.html Edytowane 22 Marca 2013 przez Marek653 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 13.03.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam kolejnego "TULIPOWCA"! Oczywiście możemy się umówić na obejrzenie mojej budowy. W weekendy raczej jestem na miejscu, więc zapraszam. Proszę o kontakt na prywatne wiadomości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 14.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Mam nadzieje że tak mało z Was pisze bo jest zimno i na budowie zastoje... jak pisałam wcześniej, jesienią stawiamy fundamenty i może do końca roku uda się zrobić stan surowy zamknięty... oby. Bardzo ale to bardzo interesują mnie Wasze opinie, sugestie i rzecz jasna zdjęcia z realizacji. Czy możecie napisać jakie rozwiązanie można zastosować na strychu nad garażem? jest bardzo duży ale dostęp jest z łazienki i głównej sypialni, czy ktoś robi tam osobne schody tak jak ktoś zastosował w projekcie Oliwka? Czy uważacie że kuchnia jest wystarczająco duża? Czekam na rozkręcenie się forum, umieram z ciekawości jakie postępy macie na budowie Waszych Tulipii! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 15.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ja mimo mrozów gnam z robotami. Właśnie mi skończyli robić tynki wewnętrzne (cementowo wapienne). I niestety na koniec robót chwycił mróz Muszę teraz latać wieczorami do chałupy i ostro palić w kozach drewnem. Byle wewnątrz utrzymać powyżej zera. Na razie minimalnie zeszło do +2, a w nocy na zewnątrz było -10. Jeszcze trzy dni (mam dość tej ZIMY!!!!!) - oby. Od poniedziałku wchodzi hydraulik (CO + wodkan). SCHODY: Moja Pani Architekt, adaptująca projekt, na moją prośbę, przymierzyła się do zrobienia schodów bezpośrednio do pomieszczeń nad garażem. Poprowadziliśmy je ze spocznika, na wprost nad garaż + zawijka i schody do części mieszkalnej - wyszło BEZNADZIEJNIE - dom pełen schodów Ja górę zagospodarowałem następująco - większe pomieszczenie - pokój hobby (może siłka, może bilard), mniejsze - pralnia + przyszłościowo, niewielka sauna. Istotna zmiana - przebiłem drzwi pomiędzy hobby a pralnią. Nie trzeba latać z hobby do łazienki w kółko KUCHNIA - OK! Wyszło mniej więcej 11 m, Dzięki zlikwidowaniu drzwi do kotłowni, stała się super ustawna - zabudowa w kształcie U. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 15.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ffen - widzę że ostro idzie budowa, super, tak trzymać! jeśli chodzi o schody to właśnie myślałam tak zrobić jak Ty masz, ale też mi się wydaje że będzie to kiczowato wyglądało. W kuchni nie chcę zlikwidować drzwi ponieważ zamierzam zrobić tam spiżarkę i jeśli dobrze pójdzie, piec gazowy oddzielony ścianką. Marzy mi się spiżarka i mimo tego że wiem że dużo kuchni mi ubędzie to pójdę na całość! Bardzo ale to bardzo byłabym Ci wdzięczna za jakiekolwiek fotki, głównie tych schodów! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 15.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 KASIEK - tak na szybko - ja wymyśliłem sobie spiżarkę pod schodami - wyszła super. Nie bardzo chciałem łączyć kuchnię z garażem (???) Mam plany projektu po zmianach - jakby co to scan na maila mogę podesłać.Pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 16.03.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 ffen - jeśli można prosić o ten skan, tu mój mail: [email protected] Czy spiżarka pod schodami nie jest zbyt mała? Jeśli chodzi o połączenie kuchni z garażem to uważam to za fantastyczną sprawę! Wiele lat spędziłam za granicą i tam właśnie tak jest w większości domów. Zrobiłeś zakupy, wracasz do domu, parkujesz w garażu, wchodzisz, zostawiasz zakupy w kuchni... właśnie o to mi chodziło! tzn. najlepiej jest tak jak w przypadku Tulipii, że jest pomieszczenie gospodarcze i dopiero garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 16.03.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dziękuję ffen za scan!!! widzę że jesteś z Łodzi, może było by możliwe kiedyś podjechać i zobaczyć Wasze dzieło??? Nam się nie śpieszy, więc jak będziecie w miare ku ukończeniu to proszę daj znać! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 16.03.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jeszcze jedno pytanko do budujących: czy jest możliwość zabudowania szerokiej lodówki i piec z mikrofalówką we wnęce pod schodami od strony kuchni? Chyba właśnie takie rozwiązanie widziałam w Oliwce, ale wiem że tam trochę mniejsza kuchnia i zastanawiam się właśnie czy wejdzie taka duża lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 17.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Kasiek - nie ma problemu. Zapraszam. Jedną Forumowiczkę już gościliśmy . Jak można komuś pomóc to bardzo proszę. Postaram się w miarę na bieżąco pisać na jakim jesteśmy etapie - sama zdecyduj jaki etap chcesz zobaczyć. Jakby co to daj znać na maila - adres masz, to się umówimy;). W temacie wnęki pod schodami - jest tam naprawdę sporo miejsca. Duża lodówka na pewno Ci tam wejdzie. Pozdrowionka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TyjesteśBasia 24.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dzisiaj otrzymałam ofertę od jednej firmy budowlanej - stan surowy zamkniety 65 tys za Tulipię z garażem dwustanowiskowym. Wydaje mi sie to bardzo dużo. Dom wydaje się prosty w budowie, prosty dach. Liczyłam, że za 50 tys. go wybudują. Koszty zaczynaja mnie przerażać. Za podłączenie się do miejskiej kanalizacji, rura jest w drodze przed samą działką, mam zapłacić ok. 10 tys. Masakra jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 25.03.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Niestety koszty "rosną w oczach", nie sposób tego jednoznacznie policzyć Podeślę Ci na maila kosztorys robiony na cenach średnich. Zapomnij w ogóle o przymiarce do kosztorysów na podstawie cen minimalnych - to jakaś abstrakcja. Jak ludziom udaje się trzymać blisko cen średnich to jest NIEŹLE. Poza tym życzę więcej optymizmu. Budowa to ma być przygoda i ma Wam dostarczać dużo przyjemności!!! U mnie, w mojej Tulipce, mimo mrozów ( w nocy -20 !!!!!) dzielnie montują wod-kan. Najpierw jedna ekipa robi piękne tynki, żeby następna mogła przyjść i młotkami powykuwać dziury.... A tak ładnie już było Pozdrowienia dla Wszystkich zainteresowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 25.03.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ffen - jeśli możesz to wyślij mi również ten kosztorys umówimy się jakoś po świętach w jakiś weekend co Wam będzie odpowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 29.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kosztorys wysłany U mnie już rury do grzejników ułożone, po Świętach na górze kładą styropianki a potem podłogówkę. Zdrowych i przede wszystkim POGODNYCH Świąt WN dla wszystkich Forumowiczów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 03.04.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dziękuje ffen!!! Witam się po świętach! Piękną zimę mamy tej wiosny Zaglądam żeby zobaczyć jakie postępy w budowie a tu ciszaaa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiek1983 03.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich! Co sądzicie o takim rozwiązaniu poddasza Tulipii?? Pokój 6, planujemy ootworzyć i zrobić taki pokój rekreacyjny dla dzieci, na strychu główna sypialnia i przejście do garderoby. Pralnia zmniejszona o garderobe. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Kasiek1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 03.04.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Postępy POSTĘPUJĄ Mam już na górze styropianki i folię ułożoną. Tam gdzie podłogówka jest folia srebrna ( ładniejsza he, he). Może przed weekendem wyleją górę. Mogłaby schnąć lub raczej marznąć . Jutro looknę na zmiany w rozkładzie góry - tylko, że dałaś mirror, słabo się czyta. Poza tym jak patrzę na wersję odwróconą to "jak nie moja chałupa" Pozdrowionka!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ffen 04.04.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Kasiek, na pierwszy rzut oka dwie kwestie problematyczne - nocne wycieczki z głównej sypialni do toalety - przy tych rozmiarach stodoły idzie się mniej więcej 5 minut . Jak jakoś podjedziecie do nas to zobaczysz, że jest co chodzić. Druga sprawa - komfort termiczny - na dole masz nieogrzewany, lub grzany tak na +5 st.C (jak u mnie) garaż. Z tym można sobie poradzić poprzez montaż grubszej warstwy styropianu (ja daję 12 cm, w pozostałych pomieszczeniach "nad domem" jest 5 cm) Takie moje uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts