Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TULIPIA z garażem pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem, co znaczy "projekt nie został ukończony" - chodzi, że HB studio nie skończyło projektu? Czy chodzi o skończoną realizację?

Jeżeli chodzi o realizację, to moja powinna być skończona koło lipca/sierpnia. Aktualnie stan zamknięty, "prawie wytynkowany w środku"!!!

Według mnie TULIPIA jest udoskonaleniem OLIWKI. Na pewno jest bardziej przestronna. Mnie przekonał większy salon. Generalnie wszędzie jest WIĘCEJ.

Dlatego wybór zależy od oczekiwań. Błędów na pewno nie ma w TULIPI.

Jakbyś chciała (domniemam BASIA???) to zapraszam na wizję lokalną - z Błonia do mnie (dzięki naszym wspaniałym autostradom) można dojechać w niecałą godzinę.

Zdjęcia z realizacji też mogę na maila podesłać.

Pozdrawiam i polecam Tulipkę!!!

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! My również przymierzamy się do zakupienia projektu Tulipia... jest niesamowity i mam nadzieję że nie będziemy żałować decyzji :) z budową dopiero ruszamy na jesień, więc jeszcze wszystko przed nami. Bardzo proszę o jakieś zdjęcia z realizacji... do tej pory nie widziałam żadnego z Tulipii... a szkoda, bo pewnie jest co oglądać :) jeśli ktoś by miał ochotę wysłać mi jakieś zdjęcia, byłabym wdzięczna :) [email protected] Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Też buduje dom Tulipia z garażem koło Bydgoszczy, na razie fundamenty, w tym roku stan surowy otwarty. Zakończenie budowy w 2014 roku. Jeżeli można chętnie bym obejrzał budowę i porozmawiał o kosztach.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/338d47c9f1242dad.html

SAM_0073 (2).jpg

SAM_0104 (2).jpg

SAM_0240 (2).jpg

SAM_0250 (2).jpg

SAM_0254 (2).jpg

Edytowane przez Marek653

Mam nadzieje że tak mało z Was pisze bo jest zimno i na budowie zastoje... jak pisałam wcześniej, jesienią stawiamy fundamenty i może do końca roku uda się zrobić stan surowy zamknięty... oby. Bardzo ale to bardzo interesują mnie Wasze opinie, sugestie i rzecz jasna zdjęcia z realizacji. Czy możecie napisać jakie rozwiązanie można zastosować na strychu nad garażem? jest bardzo duży ale dostęp jest z łazienki i głównej sypialni, czy ktoś robi tam osobne schody tak jak ktoś zastosował w projekcie Oliwka? Czy uważacie że kuchnia jest wystarczająco duża? Czekam na rozkręcenie się forum, umieram z ciekawości jakie postępy macie na budowie Waszych Tulipii! :) Pozdrawiam

Ja mimo mrozów gnam z robotami. Właśnie mi skończyli robić tynki wewnętrzne (cementowo wapienne). I niestety na koniec robót chwycił mróz :bash:

Muszę teraz latać wieczorami do chałupy i ostro palić w kozach drewnem. Byle wewnątrz utrzymać powyżej zera. Na razie minimalnie zeszło do +2, a w nocy na zewnątrz było -10. Jeszcze trzy dni (mam dość tej ZIMY!!!!!) - oby. Od poniedziałku wchodzi hydraulik (CO + wodkan).

SCHODY:

Moja Pani Architekt, adaptująca projekt, na moją prośbę, przymierzyła się do zrobienia schodów bezpośrednio do pomieszczeń nad garażem. Poprowadziliśmy je ze spocznika, na wprost nad garaż + zawijka i schody do części mieszkalnej - wyszło BEZNADZIEJNIE - dom pełen schodów :sick:

Ja górę zagospodarowałem następująco - większe pomieszczenie - pokój hobby (może siłka, może bilard), mniejsze - pralnia + przyszłościowo, niewielka sauna.

Istotna zmiana - przebiłem drzwi pomiędzy hobby a pralnią. Nie trzeba latać z hobby do łazienki w kółko :)

KUCHNIA - OK! Wyszło mniej więcej 11 m, Dzięki zlikwidowaniu drzwi do kotłowni, stała się super ustawna - zabudowa w kształcie U.

Pozdrawiam

ffen - widzę że ostro idzie budowa, super, tak trzymać! jeśli chodzi o schody to właśnie myślałam tak zrobić jak Ty masz, ale też mi się wydaje że będzie to kiczowato wyglądało. W kuchni nie chcę zlikwidować drzwi ponieważ zamierzam zrobić tam spiżarkę i jeśli dobrze pójdzie, piec gazowy oddzielony ścianką. Marzy mi się spiżarka i mimo tego że wiem że dużo kuchni mi ubędzie to pójdę na całość! Bardzo ale to bardzo byłabym Ci wdzięczna za jakiekolwiek fotki, głównie tych schodów! Pozdrawiam :)

ffen - jeśli można prosić o ten skan, tu mój mail: [email protected] Czy spiżarka pod schodami nie jest zbyt mała? Jeśli chodzi o połączenie kuchni z garażem to uważam to za fantastyczną sprawę! Wiele lat spędziłam za granicą i tam właśnie tak jest w większości domów. Zrobiłeś zakupy, wracasz do domu, parkujesz w garażu, wchodzisz, zostawiasz zakupy w kuchni... właśnie o to mi chodziło! :) tzn. najlepiej jest tak jak w przypadku Tulipii, że jest pomieszczenie gospodarcze i dopiero garaż.

Jeszcze jedno pytanko do budujących: czy jest możliwość zabudowania szerokiej lodówki i piec z mikrofalówką we wnęce pod schodami od strony kuchni? Chyba właśnie takie rozwiązanie widziałam w Oliwce, ale wiem że tam trochę mniejsza kuchnia i zastanawiam się właśnie czy wejdzie taka duża lodówka.

Kasiek - nie ma problemu. Zapraszam. Jedną Forumowiczkę już gościliśmy :). Jak można komuś pomóc to bardzo proszę.

Postaram się w miarę na bieżąco pisać na jakim jesteśmy etapie - sama zdecyduj jaki etap chcesz zobaczyć.

Jakby co to daj znać na maila - adres masz, to się umówimy;).

W temacie wnęki pod schodami - jest tam naprawdę sporo miejsca. Duża lodówka na pewno Ci tam wejdzie.

Pozdrowionka!!!

Dzisiaj otrzymałam ofertę od jednej firmy budowlanej - stan surowy zamkniety 65 tys za Tulipię z garażem dwustanowiskowym. Wydaje mi sie to bardzo dużo. Dom wydaje się prosty w budowie, prosty dach. Liczyłam, że za 50 tys. go wybudują. Koszty zaczynaja mnie przerażać. Za podłączenie się do miejskiej kanalizacji, rura jest w drodze przed samą działką, mam zapłacić ok. 10 tys. Masakra jakaś

Niestety koszty "rosną w oczach", nie sposób tego jednoznacznie policzyć :(

Podeślę Ci na maila kosztorys robiony na cenach średnich. Zapomnij w ogóle o przymiarce do kosztorysów na podstawie cen minimalnych - to jakaś abstrakcja. Jak ludziom udaje się trzymać blisko cen średnich to jest NIEŹLE.

Poza tym życzę więcej optymizmu. Budowa to ma być przygoda i ma Wam dostarczać dużo przyjemności!!!

U mnie, w mojej Tulipce, mimo mrozów ( w nocy -20 !!!!!) dzielnie montują wod-kan. Najpierw jedna ekipa robi piękne tynki, żeby następna mogła przyjść i młotkami powykuwać dziury.... A tak ładnie już było :)

Pozdrowienia dla Wszystkich zainteresowanych ;)

Witam wszystkich! Co sądzicie o takim rozwiązaniu poddasza Tulipii??

resize$512-512-2,f$mirror1 xxx 1.JPG

Pokój 6, planujemy ootworzyć i zrobić taki pokój rekreacyjny dla dzieci, na strychu główna sypialnia i przejście do garderoby. Pralnia zmniejszona o garderobe.

Edytowane przez Kasiek1983

Postępy POSTĘPUJĄ :)

Mam już na górze styropianki i folię ułożoną. Tam gdzie podłogówka jest folia srebrna ( ładniejsza he, he). Może przed weekendem wyleją górę. Mogłaby schnąć lub raczej marznąć :(.

Jutro looknę na zmiany w rozkładzie góry - tylko, że dałaś mirror, słabo się czyta. Poza tym jak patrzę na wersję odwróconą to "jak nie moja chałupa" :)

Pozdrowionka!!!!!

Kasiek, na pierwszy rzut oka dwie kwestie problematyczne - nocne wycieczki z głównej sypialni do toalety - przy tych rozmiarach stodoły idzie się mniej więcej 5 minut :D. Jak jakoś podjedziecie do nas to zobaczysz, że jest co chodzić.

Druga sprawa - komfort termiczny - na dole masz nieogrzewany, lub grzany tak na +5 st.C (jak u mnie) garaż. Z tym można sobie poradzić poprzez montaż grubszej warstwy styropianu (ja daję 12 cm, w pozostałych pomieszczeniach "nad domem" jest 5 cm)

Takie moje uwagi.