Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TULIPIA z garażem pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Oj... widzę że forum całkowicie wymarło :( szkoda... my już pozwolenie mamy ale czekamy aż wykonawca znajdzie dla nas czas... trochę chyba to potrwa ale byle by w tym roku zrobić fundament bo na wiosnę chcemy atakować pełną parą ;)

jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści ;)

Kasiek - już mieszkamy!!!!

Przenieśliśmy się 28 sierpnia. Całość OPERACJI udało się zmieścić w nieco ponad rok. Dokładnie rok i jeden miesiąć :)

Łopaty były wbite 29 lipca 2012.

Trochę jeszcze w środku brakuje (drzwi wewnętrzne) ale mieszkać spokojnie można. A kominek - marzenie!!!!

Trochę przepalę i w całej chałupie ciepło.(jednej nocy było +3 st C) Warto było porządnie ocieplenie wykonać.

Pozdrawiam pozostałych Tulipowiczów.

Już niebudujący a mieszkający Tulipowicz.

Witam. Nasza tulipka się buduje. Na razie mamy ściany parteru, w tym tygodniu będzie przygotowane szalowanie stropu. Pogoda się niestety popsuła, więc roboty mogą się opóźnić. Nasi murarze niestety popełniają błędy, więc jest trochę nerwowo. W złym miejscu zakotwiczyli schody w chudziaku, na przykład. Teraz trzeba wiercić dziury w chudziaku i jakoś umocować te pręty na właściwym miejscu. Boję się, że któregoś dnia schody się nam obsuną, że to nie wytrzyma. Jedną ścianę musieli nam rozbierać, bo w złym miejscu umieścili otwór na drzwi. Schody w tym projekcie są niezbyt wygodne. Czy zmienialiście je jakoś? Trzeba zmniejszyć wysokość i zwiększyć szerokość stopni. Czy ktoś z Was dokładał stopień, na przykład na spoczniku? pozdrawiam. Basia

Basiu - wprawdzie jeszcze nie budujemy, ale schody musieliśmy obniżyć, jeden schodek według projektu ma bodajże 19cm.... to bardzo dużo.... dodaliśmy jeden (lub dwa) schodki na półpiętrze i automatycznie schody są niższe i powinny być ok. Tak nam projektantka doradziła. A jakie będą w realu to się okaże. Myślę że powinien się wypowiedzieć na ten temat FFEN :yes:

Kasiu, a macie jakiś szkic tych poprawionych schodów? Nasz kierbud też tak sugerował, że na spoczniku trzeba dodać stopień. Boję się, że coś w wymiarach nam nie wyjdzie. Bardzo dużo ludzi burzy schody i robi je od nowa. 19 cm wysokości to max dopuszczalna wysokość schodów w budynkach jednorodzinnych. A wiadomo murarzom różnie może wyjść.

Witam!!

Słabo poruszam się po internecie, ale chyba się doszkolę ze względu na budowę domu. Właśnie robimy więźbę dachową i pojawiły się wątpliwości czy wykonawca robi to dobrze. Czy mógłby ktoś z obecnych w temacie Tulipii podesłać zdjęcia z realizacji więźby. Chiałbym wizualnie porównać czy robi to dobrze. Z góry dziękuję.

[email protected]

• 3 weeks później...
Cześć. Byłam ostatnio na budowie. Schody mamy 27 cm na 17,4, plus podniesiona o wysokość stopnia połowa spocznika. My zachowaliśmy wykusz, tak jak w projekcie. Niestety balkon to totalna porażka. Tam nawet krzesła nie da się swobodnie postawić. Drzwi się otwierają, ale nie ma gdzie wyjść. teraz myślę jak to poprawić, by balkon pełnił jakąś funkcję, nie tylko ozdobną. Szkoda, że wcześniej nie zwróciłam uwagi na balkon.

• 2 weeks później...

Cześć Basiu,

ja dlatego właśnie wykusz "wyprostowałem" to znaczy zrobiłem ścianki wykuszu pod kątem 90 stopni. Balkon na górze wyszedł LUKSUS (!!!).

Spory, śmieję się, że moje córy będą miały gdzie na papieroska wychodzić (oby nie :).

Jedyne co do tej pory zauważyłem, że bym inaczej zrobił to sposób ocieplenia dachu. Dałem 30 cm wełny, jest naprawdę ciepło (zimno latem), ale weluksy wyglądają we wnękach jak okienka strzelnicze :(.

Teraz pewnie dałbym 10 cm ale z innego materiału niż wełna, np płyta PIR, czy inny wynalazek.

Powodzonka!!!!