bohusz 27.10.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Temat tynkowania jest ciekawy szczególnie w nie tak w końcu odległej przeszłości.Według mnie Eniu ma zupełną rację. Wystarczy zapytać "starego" tynkarza jaka pora roku była najlepsza to tynkowania. Teraz sprawa jest uproszczona ze względu na mnogość dodatków modyfikujących zaprawy, no i ich ścisłych proporcji.Wchłanianie wody, aby potem ją stopniowo długo uwalniać, poprawianie urabialności, plastyczności i lepkości to zadanie podstawowych dodatków modyfikujących.Regulacja czasu otwartego, czasu wiązania i możliwość pracy w ujemnych temperaturach to zadania następnych dodatków modyfikujących.Ważne są proporcje i jakoś owych dodatków, ale potem to ma wpływ bezpośredni na cenę końcową. Z gliną bezpośrednio nie pracowałem, ale to dla mnie ciekawy temat i z zadowoleniem czytam wszelkie informacje.W sumie glina jest taniutkim materiałem i myślę, że warto zagłębić swoją wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.10.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Budowanie i tynkowanie gliną jest bardzo fajne .. takie troszkę trącące myszką ale zabawa... ..jak w dzieciństwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.10.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tani materiał , mówisz Boguś...Ta glina, która wydaje Ci się tania, wymaga sporo wiedzy i celebracji ,zanimdo tynkowania się nada. Zdobycie niezbędnej wiedzy, czas prób praktycznychi niewątpliwe frycowe , które Cię nie ominie ...może być droższe niż najdroższygotowy tynk na wysokie temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.10.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Eniu wiem i domyślam się tego.Jeżeli o mnie chodzi nie miałem na myśli tynkowania, chociaż ten temat tą czynność porusza. Ja tak w wolnych chwilach, czasami oczywiście, myślę o glinie do innych zastosowań, jako składnik pewnych mikstur.Przecież wiesz Eniu dobrze, że jesteśmy firmą wykonawczą, nie tylko montażową. Całą konstrukcje bryły obudowy wykonujemy od zera z surowców sypkich + woda czysta pitna. Piszesz Eniu również, z swoją wrodzoną wyrozumiałością i delikatnością, że do pracy z gliną wymagana jest wiedza. No ale mamy to forum przecież... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.10.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Skan z książki Zygmunta Kotarskiego " Materiałymiejscowe i mała energetyka w budownictwie wiejskim" : http://img248.imageshack.us/img248/39/glin2ai2.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 wszystko już było.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82670-glina-na-%C5%9Bcian%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.10.2011 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Fakt .. wszystko już było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stany 26.02.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Zwykła siatka stosowana na elewacjach nie nadaje się, już w trakcie wysychania powoduje przecinanie płaszczyzny tynku glinianego. Siatka z włókna szklanego jest niezbędna zwłaszcza dla amatorów tego zawodu. Moja propozycja to ,- siatka podtynkowa o wymiarze oczek min. 10 x 10 mm. pod warunkiem że jest z włókna szklanego. Zwykła siatka stosowana na elewacje, nadaje się tylko w wypadku użycia kleju jak i wypraw profesjonalnych, ale to wiąże się z kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts