Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata- czy konstrukcja wytrzyma ?

jacekot

Recommended Posts

Może ktoś zna się na konstrukcjach i powie mi czy jest ok czy jednak powinienem zwiększyć przekroje bo się zawali . Cześć mam drewna na kostrukcje mam zostało mi z budowy , musze tylko dokupić krokwie i łaty. I tak :

· konstrukcja jest o wymiarach 4,5 m na 1,5 m (dach jednospadowy o wymiarach w obrysie 5 m x 2m)

· oparta na 8 belkach o przekroju 10cmx10cm(wysokość x230cmm lub 180cm) rozstaw miedzy belkami co 150cm

· dwie belki poziome o przekroju 10cmx10cm( długość x500cm)

· będą zastrzały (czy jak to się fachowo pisze) dla usztywnienia konstrukcji

· dziesięć krokwi i tu planowałem 5cm x 10cm (długość x200 cm) rozstaw co 55 cm

· łaty 4cmx6cm

dach jak już pisałem ma być jednospadowy 10 m2, pokryty dachówką cementowa waga (420 kg)

Czy przekroje konstrukcji belek są ok do takiej wiaty czy jednak powinienem myśleć o jakiś dodatkowych wzmocnieniach , myśle że samą nośność dachu wytrzymają , bardziej zastanawiam się jak dojdzie dodatkowe obciążenie w postaci śniegu który ze względu na kat pochylnia dachu może tam zalegać

nie mam jak pisałem jeszcze krokwi i łat i tu mogę jeszcze manewrować przekrojami ,

Poniżej szkic projektu ;-)

recznie robiony ale mam nadzieje że choć troche oddaje wizje tej konstrukcji

wiata.JPG

dziekuje za info , rozumie ze krokwie 5x10 są wystarczająca

co do stezeń to planowałem ich co najmniej z 8 sztuk po 2 na boku wiaty ;-))))

w takim razie jak pogoda dopisze ruszam w weekend z mają wiątą dalej

Jeżeli to jest wiata wolnostojąca to najwiekszym problemem bedzie parcie wiatru na długie boki. Jakies krzyżulce na bocznych krótkich ścianach i z jeden na środku?

Gość Konto usunięte_12*
Jeżeli jest wolnostojąca to musisz zrobić jakieś stężenia bo sie przewróci przy silnym wietrze.

Dla zabezpieczenia przed silnym wiatrem potrzebne będzie przede wszystkim solidne zakotwienie w gruncie ;)

Dla zabezpieczenia przed silnym wiatrem potrzebne będzie przede wszystkim solidne zakotwienie w gruncie ;)

w płycie którą zrobiłem jako podlgę ( wyniosłem ją ponad grunt) zalełem betonie osiem stalowych kotw do późniejszego zamocowania belek ,

mam nadzieje ze od tej strony dadza wiatru rade ;-)

w płycie którą zrobiłem jako podlgę ( wyniosłem ją ponad grunt) zalełem betonie osiem stalowych kotw do późniejszego zamocowania belek ,

mam nadzieje ze od tej strony dadza wiatru rade ;-)

No nie! Pomyśl jaka tam jest dźwignia. Jakieś stężenie poprzeczne powinieneś dać. Chyba że te kotwy są odpowiednio długie i solidne.

No nie! Pomyśl jaka tam jest dźwignia. Jakieś stężenie poprzeczne powinieneś dać. Chyba że te kotwy są odpowiednio długie i solidne.

steżenia zamierzam dać i to na wszystkich bokach ( krótszych i dłuższych ) ale no górze

ale czy powinienem dać jakieś steżenia na dole konstrukcji ???????

dzieki Waszem poparciu postawiłem cześć wiaty , zakończyłem na krokwiach (nawet moja kota załapała sie na zdjecie)

http://foto1.m.onet.pl/_m/5ecf28c0ca1cf263813a7fc7c07256c1,12,19,0.jpg

no i właśnie nasuneło mi sie kilka pytań a w zasadzie dwa ;-)

1) łaty mocuje sie bezpośrednio do krokwi za pomocą długich wkretów ?

2) jesli wyjdzie mi łaczenie łat to musze zrobić to na krowki , czy moge połaczyć w dowolnym miejscu za pomoca metalowych łaczników ( taki plaski ) ?

Edytowane przez jacekot

1. Łączenie łat do krokwii - na długie wkręty

2. Styki łat lepiej jakby były oparte na krokwii, ale widać mały dach więc dużych obciążeń nie będzie - tylko metalowe blaszki po bokach oczywiście

:p

Czy krokwie są już na stało? Mogłeś porobić wcięcia belki w miejscach gdzie stykają się z krokwią - zawsze stabilniejsze oparcie

Gość Konto usunięte_12*
Mogłeś porobić wcięcia belki w miejscach gdzie stykają się z krokwią - zawsze stabilniejsze oparcie

W swoim domu oprócz wcięć zastosowałem perforowane kątowniki ciesielskie (z przetłoczeniem). "Trzymają" świetnie! :)

Jacekot! Możesz te kątowniki zastosować u siebie zamiast wcięć!

Pozdrawiam

mam kolejną małą zagwozdkę ;-)))

a mianowicie zaskoczyła mnie dachówka Euronit którą kupiłem ,

swoją wiedze opierałem na dachówkach IBF bo z takich mam pokrycie domu ,

ale że jej dostepność obecnie na moim terenie jest dość mała to stwierdziłem ze skieruje sie w stronę Euronita który wydawał mi się identyczny

ale tylko wydawał i skąd moje pytanie , IBF ma otwór na mocowanie dachówki do łaty , Euronit niestety nie

trzeba robić to na jakieś klamry , cokolwiek to znaczy mam nadzieje nie jest trudne , może ktoś imie mi to pisząc wytłumaczyć

1) dowiedziałem ze sa klamry górne i boczne

2) właśnie klamry górne , a ja myślałem ze powinno się mocować dachówki od dołu aby sie nie osuwały

3) czy to muszą być klamry Euronitu czy to jest rozwiązanie uniwersalne

4) a może jest jeszcze jakiś inny sposób mocowania takich dachówek

za wszelkie informacje i ewentualny instruktaż bede wdzięczny

polecam np kotwa gruntowa - do przymocowania wiaty, garażu blaszanego, banerów reklamowych, innych elementów wrażliwych na wiatr, odciągi, uziemienia itp. Jest to świder, który wkręcany jest na głębokość od 1,5m i więcej zakończony talerzem stalowych. Całość na powierzchni zakończona gwintem pozwalający na zastosowanie np śruby rzymskiej.
Wkręcaliśmy ostatnio takie kotwy do banerów reklamowych na głębokość 2m w glinę piaszczystą. Kotwa taka ważyła z 10kg a wiertnica o sile uciągu 2000kg nie mogła podnieść jej nawet na centymetr.

Wkręcaliśmy ostatnio takie kotwy do banerów reklamowych na głębokość 2m w glinę piaszczystą. Kotwa taka ważyła z 10kg a wiertnica o sile uciągu 2000kg nie mogła podnieść jej nawet na centymetr.

nie do końca o takie kotwy mi chodziło ;-) , chyba nie dokońca sie nadaja do mocowania dachówek