Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrozaczep do furtki

Recommended Posts

Problem w tym, że twoi goście takiego klucza nie mają, więc musisz czekać aż dojdą do furtki.

Zgadza się. Na pewno jeszcze kilka sytuacji się znajdzie, ale akurat ja zwykle odprowadzam gości do furtki ;-)

Od razu uprzedzam kontre - nawet zimą :-)

Edytowane przez mjakob

• 1 year później...

Ja tez mam pytanie. Pisze je wprawdzie w okienku "Odpowiedz", wiec moze troche dziwnie, ale niech tam...

Szukam takiego elektrozaczepu, ktory zdalnie otworzy furtke pilotem, ale jednoczesnie uchyli ja na 2-3 cm. Inaczej mowiac, pewnie jakis elektromagnes wchodzi w gre (o jednakowych biegunach, zeby sie "odpychaly").

Furtka juz istnieje i juz ma elektrozamek na pilota, ale on tylko zwalnia rygiel i trzeba furtke popchnac, zeby otworzyc.

Czyli trzeba pilnowac, az konkretna osoba do tej furtki podejdzie...

A mnie potrzebny otwieracz na pilota, ktory zrobi wszystko, co trzeba teraz, a ta osoba podjedzie do furtki za 5 minut - i nie musze czatowac w oknie.

Wie ktos z Was o czyms takim, czego szukam?

P.S. Wymiana calego elektrozamka na nowy ("samo-otwierajacy") nie jest problemem.

Co prawda specyficzne warunki, "mikropodwórko" w zasięgu 10 kroków, ale wejście działa tak: wejście główne - wspólne dla wielu rodzin, z bramofonem, furtką i bramą. Potem furtka prywatna, potem drzwi do domu. Przy furtce przycisk dzwonkowy, który normalnie jest dzwonkiem, a po zwolnieniu bramofonu (albo kliknięciu w pstryczek-elektryczek po wewnętrznej stronie drzwi) na jakieś 3 minuty zamienia się w zwalniacz elektrozaczepu.

Zalety: wchodzę przez furtkę główną z kodu, furtkę prywatną otwieram jednym przyciskiem. Podobnie wtajemniczeni goście.

Wady: Goście niewtajemniczeni dzwonią od bramy, potem muszę poczekać przy drzwiach, aby otworzyć im prywatną furtkę. Nie mam sygnału, że już przy niej stoją. Można to wyeliminować dodając czytelny komunikat o zwolnieniu furtki, ale tego tego świadomie nie zrobiłem.

• 1 year później...
Elektrozaczep musi być za pomocą dodatkowego przycisku dołączany do zasilania, może to być to samo zasilanie, z którego jest zasilany domofon, może być osobny zasilacz. Dodatkowo od strony wideodomofonu warto byłoby dołożyć diodę dla zabezpieczenia jego elektroniki przed zasilaniem podanym "z drugiej strony". Do zrobienia pod warunkiem choć podstawowej orientacji w instalacjach elektrycznych.

A co ci da zwarcie? elektrozaczep to elektromagnes, żeby otworzył furtkę musisz na niego podać napięcie. Normalnie robi to domofon, naciśnięcie przycisku otwierania furtki powoduje puszczenie zasilania na elektromagnes. Robiąc swój, dodatkowy przycisk musisz zrobić to samo. Albo podłączyć (przez przycisk) zasilanie z osobnego zasilacza, albo zrobić owszem "zwarcie", ale do linii zasilającej domofon.

• 2 years później...
Podnosząc zapomniany temat. Posiadam w swojej furtce elektro zaczep starego typu, tzw typu R1. Chciałbym go jednak wymienić na taki z pamięcią. Niby proste ale zależy mi na tym w w żaden sposób nie ingerować w konstrukcję w którą obecnie jest zamontowany. Czy możecie mi polecić jakiś elektro zaczep z pamięcią który będzie pasował w miejsce staruszka typu R1????