Jabar1975 26.10.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Budujemy sobie chałupke z małżonką i jak to zwykle bywa w trakcie koncepcja nieco ewoluuje. Na parterze mieliśmy przewidziane wykonanie małej spiżarki (jakieś 2m2). I jako że na piwnice szans brak (woda) to wymyslillem ze mozna by pomieszczenie to wyizolowac od reszty budynku (xps 4cm), podłogę wyizolować przeciwwilgociowo i nie kłaść na niej izolacji termicznej (na reszcie parteru ma być 20cm styro) i w ten sposób pozyskać trochę chłodu od gruntu - nie chodzi o chłodnie ale o taką pseudo piwnice. Pytanie na co zwrocic uwage zeby nie przedobrzyc i nie zrobic jakiegos siedliska dla grzyba (poza tymi w marynowanymi w sloikach). Wentylacji raczej nie bedziemy tam robic - bo mnie caly ten chlod wywieje (tym bardziej ze jest (a raczej bedzie) pelna rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 26.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Też mam takie cudo w planach.Kiedyś moja mama w takim pomieszczeniu przechowywała weki i warzywa.Ale może ktoś ma taką mini piwnicę i może podzielić się spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.10.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Ja taką spiżarkę wykonałem u siebie, ale jeszcze jej nie przetestowałem (dopiero w przyszłym roku). Podłogę ociepliłem 10 cm styropianu, ale za to mam nad podłogą nawiew i pod sufitem wywiew (połączone z "dworem" kratkami wentylacyjnymi) wewnątrz regulowane anemostatami. No i (rzecz oczywista) - żadnego ogrzewania! Pozdrawiam Edytowane 26 Października 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.