kunajn 26.10.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam, jestem w trakcie odbioru mieszkania. Miałem zastrzeżenia co do jakości jastrychu cementowego, który pękał w rogach. Pracownik budowy odkuł kilka fragmentów i stwierdził, że rzeczywiście jest źle zrobiony. Cały jastrych miał być wymieniony. Po miesiącu okazało się, że zrobiono pomiary i wg wykonawcy wszystko jest OK. Załatano pęknięte rogi. Dostałem wynik badania, niestety nie mogę dotrzeć do żadnych norm i nie wiem, czy na takim jastrychu można ułożyć parkiet egzotyczny ( zastnawiam się nad teakiem przemysłowym ). Czy mógłby ktoś odnieść się do jakości wykonania jastrychu cementowego ( podłoga pływająca ) na podstawie poniższych wartości? Próbki były pobierane w 3 miejscach wg normy PN-EN 13892-2:2004 Miejsce 1 - średnia wytrzymałość na zginanie: 1,3 MPaMiejsce 1 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 5,3 MPa Miejsce 2 - średnia wytrzymałość na zginanie: 3,3 MPaMiejsce 2 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 8,3 MPa Miejsce 3 - średnia wytrzymałość na zginanie: 3,6 MPaMiejsce 3 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 11,0 MPa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Wymagania stawiane podkładom betonowym w budownictwie ogólnym okreslone są w normie PN-EN 13813;2003 gdzie minimalna wytrzymałośc ma ściskanie powinna wynosiś 12 MPa przy minimalnej wytrzymałości na zginanie 3 MPa. Na jakiej podstawie stwierdzono, że "wszystko jest OK"? Tyle odniesienia do normy, w praktyce minimalne wytrzymałości określone powyższą normą pozwalają na montaż podłóg pływających. Podłogi klejone, szczególnie lite wymagają wytrzymałości sięgajacych naewt 30 Mpa. Wszystko zależy od wielkości elementu, gatunku drewna oraz sposobu zamocowania - przesuwne lub bezprzesuwne. Tu niezbędne są pomiary i ocena pod względem wytrzymałości podkładu na odrywanie, zrówno poziome jak i pionowe.Teak w wydaniu przemysłowym jest "łagodną" pod względem pracy drewna podłogą. Jednak powyższe pomiary nie dają przekonania co do solidnego wykonania. Potrzebna jest niezależna opinia w zakresie przydatności wylewki jak i jej ewentualnej, choć wątpliwej naprawy. Poczekaj na opinię Jarekkura, będziesz miał pełniejszą ocenę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam, jestem w trakcie odbioru mieszkania. Miałem zastrzeżenia co do jakości jastrychu cementowego, który pękał w rogach. Pracownik budowy odkuł kilka fragmentów i stwierdził, że rzeczywiście jest źle zrobiony. Cały jastrych miał być wymieniony. Po miesiącu okazało się, że zrobiono pomiary i wg wykonawcy wszystko jest OK. Załatano pęknięte rogi. Dostałem wynik badania, niestety nie mogę dotrzeć do żadnych norm i nie wiem, czy na takim jastrychu można ułożyć parkiet egzotyczny ( zastnawiam się nad teakiem przemysłowym ). Czy mógłby ktoś odnieść się do jakości wykonania jastrychu cementowego ( podłoga pływająca ) na podstawie poniższych wartości? Próbki były pobierane w 3 miejscach wg normy PN-EN 13892-2:2004 Miejsce 1 - średnia wytrzymałość na zginanie: 1,3 MPa Miejsce 1 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 5,3 MPa Miejsce 2 - średnia wytrzymałość na zginanie: 3,3 MPa Miejsce 2 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 8,3 MPa Miejsce 3 - średnia wytrzymałość na zginanie: 3,6 MPa Miejsce 3 - średnia wytrzymałość na ściskanie: 11,0 MPa Pozdrawiam Żaden z tych parametrów nie pozwala na ułożenie drewna. Norma PN EN 13813 ma do dyspozycji w mieszkaniówce 13 pozycji od 5N/mm2 do 80N/mm2. po środku są 20\N/mm2; 25N/mm2; 30N/mm2 i właśnie te środkowe można przyjąć jako standard. ITB po przedstawieniu im tego problemu z polskimi wylewkami od 04/2011r. zaleca również stosowanie tych parametrów na ściskanie. Wykonać taką wylewkę to żaden problem. Wszystkie cementy, które nasi nieszczęśni wylewkarze stosują mają po 28 dniach wytrzymałość ponad 30N/mm2 i F-5N/mm2. Warunek! Odpowiednia receptura i tzw. rygor technologiczny. Nie daj się wprowadzić w maliny. Norma ta oparta jest na normie niemieckiej DIN 18560-2. Tam wyraźnie jest zalecana wytrzymałość na ściskanie od 20-do 30N/mm2 dla mieszkaniówki. Twoja wylewka nadaje się pod wykładzinę dywanową. Wytrzymałości na zginanie, są stanowczo zbyt niskie (powinno być F-5N/mm2) łódkujący się parkiet, czy pęczniejący latem (podwyższona wilgotność) wyłamie się razem z klejem od podłoża. Wytrzymałość na zrywanie musi wynosić pod parkiet 1,2 pod deski 1,5N/mm2. Twoja wylewka będzie miał wytrzymałość na zrywanie około 0,5 do 0,7N/mm2. Ty nie możesz na to nawet wylać masy samorozlewnej pod parkiet, ponieważ ta wylewka jest zbyt słaba, wobec wymagań producentów masy samorozlewnej pod parkiet. Dodam jeszcze jedno Twoja wylewka jest krucha, piaszczy się ale jest równa i gładka. Jestem również przekonany, że warstwa wierzchnia wylewki musi być usunięta. U mnie w trójmieście wielu już, a inni jeszcze się nauczą robić wylewki pod parkiet, ale najpierw zapłacą za usuwanie albo wzmacnianie. Skąd jesteś? Bądź bardzo ostrożny z parkietem. Koszt naprawy tak słabego podłoża to około 40-60zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kunajn 27.10.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi! Mam dostęp do PN EN 13813, szukam dostępu do DIN 18560-2. Wcześniej próbowałem znaleźć jakieś zalecenia ITB na ten temat, ale nie mogłem znaleźć. A chciałbym w dyskusji z wykonawcą podeprzeć się konkretnymi dokumentami. Czy możesz powiedzieć, gdzie mogę szukać zaleceń ITB, o których wspomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.10.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi! Mam dostęp do PN EN 13813, szukam dostępu do DIN 18560-2. Wcześniej próbowałem znaleźć jakieś zalecenia ITB na ten temat, ale nie mogłem znaleźć. A chciałbym w dyskusji z wykonawcą podeprzeć się konkretnymi dokumentami. Czy możesz powiedzieć, gdzie mogę szukać zaleceń ITB, o których wspomniałeś? Jak już wspomniałem, ze względu na współpracę z ITB, ja mam pismo od nich. Wydanie nowych wytycznych jest w recenzji. Nie wiele z nimi zdziałasz, bo temat na tego typu rozmowę, jest zbyt szeroki. Poza tym należy przeprowadzić odpowiednie testy i badania podłoża. Trzeba znać jeszcze kilka innych parametrów. możesz również pomóc sobie normą PN EN 196-1. Jednak trzeba wiedzieć co mówisz i dlaczego. Jeżeli w umowie masz napisane, że posadzki są pod podłogi pływające, to nic nie wskórasz. Gdy jednak powiedzą lub napiszą, że posadzki betonowe lub cementowe są standardowe to masz szanse. Najlepiej jak napiszą, że są to posadzki betonowe. Zapytaj czy wezmą na siebie pisemnie, całkowitą odpowiedzialność włącznie z finansową za szkody jakie powstaną na tym podłożu, w przypadku jeżeli parkiet oderwie się od podłoża? Na każdy ich jeden argument musisz mieć pięć kontrargumentów. Rozmawiać z nimi może specjalista od podkładów mineralnych i parkietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kunajn 28.10.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Rozumiem - a mógłbyś może polecić kogoś z Warszawy? Albo może jest tu ktoś kto podjąłby się takiego zlecenia? Odpłatnie, rzecz jasna. PS O ile dobrze pamiętam w załączniku do umowy jest tylko napisane "Posadzka: cementowa zacierana mechanicznie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Nasza podpowiedź. Odcinki o podkładzie podłogowym serialu Muratora "Stan surowy bez błędów". Zapraszamy do obejrzenia: Edytowane 12 Marca 2018 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts