Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianka prysznicowa z luksferów

Recommended Posts

Zrobione. Stoi trzy lata. Jedna krawędź pionowa przylega do ściany - druga i góra swobodna.

Żadne tam super technologie (zbrojenia, spec stelaże i inne) - zwykłe luksfery na normalną zaprawę z małym dodatkiem kleju do płytek.

Z zaprawą ostrożnie, żeby zostało miejsce na ew. fugę.

Nie ma w tym specjalnej folozofii.

Pamiętaj jednak, aby do klejenia nie używać zykłego kleju (cm11) tylko specjalnego wysokoelastycznego do materiałów nienasiąkliwych (CM 17 lub znacznie lepszy chociaż niekoniecznie droższy Kerakoll H40 Tenax ma tę przewagę,że możesz nim wykonać również spoiny. Typowy klej basenowy). Możesz wybrać na białym cemencie.

polecam

:wink:

Magi Na cenę ścianki wpływa przede wszytskim: koszt pustaków szklanych (luksfer) od 19,99 do 100pln/szt. + klej ok. 65pln za 25 kg + zbrojenie fi 6 (powinno wystarczyć ok 2,5 pln/kg)

Jednak cenę skalkulować jest trudno.

Ogólnie można powiedzieć, że atrakcja spora, a wydatek niewielki.

Również mam pewne doświadczenie z luxferami. Wykonanie ścianki w formie parawanu na obudowie wanny z jednej strony przylegającego do ściany a drugi koniec wolny zajęło mi 1 dzień. Używałem specjalnego kleju do luxferów ( firma: Skała ) oraz specjalnych plastikowych krzyżyków, które sprawiają, że wychodzi równiutka fuga i stawia się to to bez problemów. Wykorzystałem pręty zbrojeniowe ze stali ocynkowanej, wkładane co 2 rzędy w poziomie i pionie. Wolny brzeg wykończyłem ceramiką. Po wyschnięciu całość zafugowałem tak jak resztę kafli.