Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec funke kw, podlogowka nie dziala

kika777

Recommended Posts

Witam,

mam piec buderusa funke kw i problem z ogrzewaniem podlogowym, tzn.kaloryfery na pietrze dzialaja bez zarzutu, ale kiedy wlaczylam termostat pokojowy na dole to temperatura na piecu spada do 48 st. i nie rosnie.

sterownik na piecu to compit R510, dom ocieplony 180 m.kw., w domu sa 2 termostaty pokojowe.

Temperatura zadana na piecu to 60st., piec byl czyszczony kilka dni temu.

Co moze byc przyczyna, ze przy ogrzewaniu podlogowym temperatura pieca nie dochodzi do zadanej?

na pewno dla podłogówki jest ograniczenie mocy maksymalnej podłogówka nie może przekraczać 30st więc 60 na piecu to maksimum

według mnie dla podłogówki jest ograniczenie temperatury maksymalnej nie zaś mocy pieca

kika777 jeżeli włączając podłogówkę przestawiasz jakieś funkcje na piecu to może się okazać, że piec automatycznie blokuje osiągnięcie wyższej temperatury niż 48oC - musisz dokładniej opisać swój układ jaką masz automatykę, czy masz układ mieszający etc. im więcej informacji tym prędzej ktoś coś podpowie

U Koleżanki kocioł musi być jeszcze nieco doregulowany (np palnik jest nieuszczelniony i część powietrza śmiga spodem, pod talerzem) - spadek po poprzednim właścicielu domku.

Podłogówka jest nieco specyficzna - zawór termostatyczny + głowica z kapilarą zamontowane na zasilaniu przy kotle(coś na zasadzie RTL-a, tyle że na zasilaniu) - kociołek nieco się musi napracować, żeby wrócić do temperatury - najlepiej byłoby zastosować mieszacz np ESBE VTA 322.

Inna sprawa - nie mogę dorwać przekroju kociołka (deflektor prawie się opierał na palniku, zawieszony na ruszcie awaryjnym przy pomocy łańcucha), a w/g mnie powinien być zdecydowanie wyżej(brak uchwytu-zbuduję z prętów konstrukcję do zawieszenia w/w),a w Budku w Osowej mają remanent- ma może przypadkiem ktoś?