sylah 26.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam wszystkich, Mam możliwość wycięcia na więźbę drewna z rodzinnego sosnowego lasu. Proszę o wskazówki jak się do tego zabrać, kiedy to najlepiej zrobić, budowa- sierpień-wrzesień 2012. Człowieka do wyboru i pocięcia drewna już znalazłam, ale nie wiem, czy ma odpowiednią wiedzę do tego typu roboty. Czy będzie do tego potrzebna jakaś specjalistyczna maszyna, bo on chyba dysponuję tylko jakąś podstawową? Chciałabym wiedzieć, jak duże to powinny być drzewa, że więźba była odpowiednia, bo las nie jest taki stary, ma jakieś 40 lat. Jak po pocięciu pozachowywać drewno? Czy można by to zrobić np. w przewiewnej stodole? Czy mróz mu nie zaszkodzi, albo np. myszy? Czy jakoś to drewno dodatkowo się zabezpiecza? Kiedy należałoby je konserwować?Będę wdzięczna za wskazówki, bo kompletnie się na tym nie znam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ciąć zimą. Zatrudnić drwala. Później tartak lub przewoźny trak. Pocięte ułożyć w sztaplu w przewiewnym miejscu chętnie pod dachem. Jak przeschnie impregnować. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 27.10.2011 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Las jest za młody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 27.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dodam tylko do tego co napisał kolega Andrzej W co by pamiętać o dopełnieniu formalności urzędowych a co się tyczy samej wycinki, to proces wyboru i manipulacji drewnem na jednorazową inwestycję nie jest wcale taki prosty. Osoba (drwal) który będzie spuszczał kłody powinien dokładnie wiedzieć co i z jakiej kłody będzie można wymanipulować, bo w przeciwnym razie będziesz miał furę materiału z którego będzie można zamiast więźby kupę palet zmontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 27.10.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Las jest za młody No też się trochę obawiam, że za młody. Jest tam również grupa dużych, starszych drzew, ale one z kolei mają trochę gałęzi, więc nie wiem. Chyba będę musiała się tam przejść z jakimś fachowcem, tylko gdzie takiego znaleźć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 27.10.2011 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dodam tylko do tego co napisał kolega Andrzej W co by pamiętać o dopełnieniu formalności urzędowych a co się tyczy samej wycinki, to proces wyboru i manipulacji drewnem na jednorazową inwestycję nie jest wcale taki prosty. Osoba (drwal) który będzie spuszczał kłody powinien dokładnie wiedzieć co i z jakiej kłody będzie można wymanipulować, bo w przeciwnym razie będziesz miał furę materiału z którego będzie można zamiast więźby kupę palet zmontować. O formalnościach wiem. Dużo zachodu z tą wycinką, ale czytałam, że można w ten sposób zaoszczędzić połowę środków i chętnie bym je zaoszczędziła. Jakby co, deski też się przydadzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 27.10.2011 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ciąć zimą. Zatrudnić drwala. Później tartak lub przewoźny trak. Pocięte ułożyć w sztaplu w przewiewnym miejscu chętnie pod dachem. Jak przeschnie impregnować. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź. Zimą tzn. kiedy? Myślałam o listopadzie. Myślałam też, żeby dać drewno do poduszenia w specjalnej komorze w tartaku. Czy może lepiej żeby leżakowało w stodole? Tylko czy tam się grzyb nie pojawi? Niby przewiewna jest.Rozumiem, że potem trzeba by było jeszcze raz do tartaku, że pociąć to na odpowiednie elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 27.10.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Nie zbyt dokładnie pamiętam z wykładów technologii obróbki bo swego czasu tą część nauki sprytnie ominąłem przynajmniej kiedyś misie to sprytne wydało... ale co wiem, kłody nie mogą zbyt długo leżeć bo je sinica zaatakuje i nawet tajfun zamiast przeciągu im nie pomoże. Trzeba materiał na pryzmy przetrzeć i w tedy mogą czekać na przetarcie a co do impregnacji to raczej po przetarciu na elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 27.10.2011 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Czytałam, że można impregnować, jak drzewo przeschnie. To kiedy najlepiej je ściąć, skoro dach będzie pewnie pod koniec września robiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 27.10.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Czytałam, że można impregnować, jak drzewo przeschnie. To kiedy najlepiej je ściąć, skoro dach będzie pewnie pod koniec września robiony? Wytnij wybrane kłody pod koniec zimy, zawieź do tartaku, gdzie ci wymanipulują i potną na pryzmy a potem ułóż aby zaczęły przesychać i najdalej po dwóch miesiącach trzeba będzie je przetrzeć na elementy zgodne z przygotowanym zestawieniem. Osobiście radziłbym ci wizytę w jakimś tartaku. Okolice Bydgoszczy są dość dobrze obstawione tego typu zakładami i tam na pewno uzyskasz najlepsze informację w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.10.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Tak,a później zobacz jaką masz klasę drewna w projekcie i niech Rysiek nada temu materiałowi odpowiednią jakość Tak będzie zdecydowanie najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luving 06.11.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Czy to prawda, że na pokrycia dachowe znacznie lepsze jest drewno surowce z tarcicy? Tak słyszałem, ale nie wiem jak się odnieść do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.11.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Możesz sprecyzować pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 27.11.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam ponownie. Pomierzyłam drzewa w lesie. Okazuje się, że mają około 40 cm średnicy z korą na wysokości około 1,20 m. Czy z takich drzew będzie dobra więźba? Może ktoś ma pojęcie, ile musielibyśmy takich ściąć? Ktoś mi powiedział, że trzeba 2x tyle, ile m3 w projekcie. W projekcie mam 13 m3, więc musiałabym ściąć 26m3. Ile to jest drzew??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 35 sześciometrowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 05.12.2011 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Dzięki za odp. Zrobiłam zdjęcie. Czy te drzewa nie są zbyt sękate?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ea28987da126f6e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 05.12.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ea28987da126f6e.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ea28987da126f6e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.12.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 A widziałaś drzewo bez gałęzi? Wszystko jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 05.12.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Tyle się nasłuchałam o tych sękach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 W tym sęk, że bezsęczne są tylko odziomki czyli części pnia przy ziemi do wysokości około 3 m (stare drzewa). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts