oczko361 11.09.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witam. W 2013/2014 roku będę wykonywać więźbę u siebie w domu, związku z tym iż mam do dyspozycji dość nie typowy las, a mianowicie 80% drzew do topole (ok 30m wysokości i 70cm średnicy), natomiast sosny stanowią 20% (ponad 25m wysokości i 50cm średnicy). I na tym etapie mam pytanie czy można wykonać więźbę dachową z drzewa klonowego związku z tym że stanowi ono większą część mojego lasku? Jak obliczyć ilość potrzebnego drzewa do ścięcia skoro będę potrzebować 25m3 więźby i ponad 7m3 desek szalunkowych? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 10.08.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo mam inne pytanie. Więźbę potrzebuję na lato-jesień w przyszłym roku. Planuję drzewa ściąć jeszcze tej jesieni i od razu przetrzeć, dzięki usłudze tzw. tartaku obwoźnego. Mam w związku z tym takie pytania:1. czy są jakieś przeciwwskazania do przetarcia drzewa od razu? Jeden z forumowiczów radził aby bele trochę poleżakowały (musiałyby być okorowane), a przetrzeć dopiero potem. Wolałbym ułożyć do przesuszenia już dociętą więźbę, bo zajmuje mniej miejsca, a po drugie wydaje mi się, że mniejsze przekrojowe elementy łatwiej przeschną.2. Pan z tartaku obwoźnego radził, aby przez zimę przetarta więźba przeleżała nie w stodole, tylko na zewnątrz przykryta, gdyż w stodole może zczernieć. Czy jest coś takiego na rzeczy? Stodoła jest dosyć przewiewna.3. Czy dobrze główkuję, że istotne jest równomierne ułożenie krokwi (na wypoziomowanych podstawkach), aby się nie powypaczały? Aha i impregnacja dopiero przed położeniem więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts