Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować dobrą więźbę z własnego drewna? Proszę o pomoc!

sylah

Recommended Posts

Witam.

W 2013/2014 roku będę wykonywać więźbę u siebie w domu, związku z tym iż mam do dyspozycji dość nie typowy las, a mianowicie 80% drzew do topole (ok 30m wysokości i 70cm średnicy), natomiast sosny stanowią 20% (ponad 25m wysokości i 50cm średnicy).

I na tym etapie mam pytanie czy można wykonać więźbę dachową z drzewa klonowego związku z tym że stanowi ono większą część mojego lasku?

Jak obliczyć ilość potrzebnego drzewa do ścięcia skoro będę potrzebować 25m3 więźby i ponad 7m3 desek szalunkowych?

Pozdrawiam.

• 10 months później...

Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo mam inne pytanie. Więźbę potrzebuję na lato-jesień w przyszłym roku. Planuję drzewa ściąć jeszcze tej jesieni i od razu przetrzeć, dzięki usłudze tzw. tartaku obwoźnego. Mam w związku z tym takie pytania:

1. czy są jakieś przeciwwskazania do przetarcia drzewa od razu? Jeden z forumowiczów radził aby bele trochę poleżakowały (musiałyby być okorowane), a przetrzeć dopiero potem. Wolałbym ułożyć do przesuszenia już dociętą więźbę, bo zajmuje mniej miejsca, a po drugie wydaje mi się, że mniejsze przekrojowe elementy łatwiej przeschną.

2. Pan z tartaku obwoźnego radził, aby przez zimę przetarta więźba przeleżała nie w stodole, tylko na zewnątrz przykryta, gdyż w stodole może zczernieć. Czy jest coś takiego na rzeczy? Stodoła jest dosyć przewiewna.

3. Czy dobrze główkuję, że istotne jest równomierne ułożenie krokwi (na wypoziomowanych podstawkach), aby się nie powypaczały? Aha i impregnacja dopiero przed położeniem więźby?